BIST 9.485
DOLAR 34,42
EURO 36,38
ALTIN 2.837,19
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu’ndan Ergenekon yorumu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ergenekon davasının Türk siyasetinin ve demokratik değerlerin daha sağlam temellere oturması için bir ölçü...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ergenekon davasının Türk siyasetinin ve demokratik değerlerin daha sağlam temellere oturması için bir ölçüde önemli bir muhasebe ve fırsatta sunduğunu söyledi.
Seçim bölgesi Konya’da AK Parti İl Başkanlığı’nın düzenlediği bayramlaşma programının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ergenekon davasında mahkemenin verdiği kararı değerlendirdi. Ergenekon davasının Türk siyasetinin ve demokratik değerlerin daha sağlam temellere oturması için bir ölçüde önemli bir muhasebe ve fırsat sunduğunu kaydeden Bakan Davutoğlu, “Gönül isterdi ki, bütün bunlar yaşanmamış olsun. Normal siyasi mücadele siyasi faaliyet içinde yapılsın ve hiçbir şekilde siyaset dışı alanlarda iktidar elde etme mücadelesi olmamış olsun. Türk yargısı bağımsızdır. Yapılacak yorumların yargı bağımsızlığına halel getirmeden sürdürülmesi önemli. Toplumda eğer yargıya olan güven sarsılırsa bu birçok başka sarsıntıyı beraberinde getirir. O bakımdan yargıyı suçlayıcı veya yargı bağımsızlığını olumsuz etkileyici açıklamalardan kaçınmak lazım. Nihayet temyiz sürecinde meseleler daha da aydınlığa kavuşabilir. Bunlar yargıya olan güvenimizin yansımaları olarak terakki edilmeli” dedi.
Bakan Davutoğlu, birlikte mesai yaptıkları kişilerin ceza almasının üzüntü verici olduğunu dile getirerek, “Sayın İlker Başbuğ birlikte çalıştığımız Genelkurmay Başkanı olarak birlikte mesai yaptığımız arkadaşların bu tür cezalar almasından üzüntü duyuyoruz. Sayın Başbakanımızında bu yönde açıklamaları oldu. Karar yargının yetkisinde olan bir husustur. Siyasetin ve siyasi kurumların yargının bu konudaki yetkisini aşındıracak şekilde açıklamada bulunması doğru değildir. Sonuç olarak siyasi vehcesi itibariyle demokrasi dışı her türlü hareket ve demokrasiyi tehlikeye sokacak her türlü faaliyet konusunda mutlak bir ortak mutabakat sağlanması ve bu çerçevede bu davanın muhtevasını teşkil eden demokrasi dışı faaliyetlerle demokrasiyi zaafa uğratma konusunda hiç kimse tereddüt göstermemelidir. Hukuki vehcesi itibariyle de yargı bağımsızlığı çevresinde saygı duyulmalı, yapılan tartışmalarında belli bir seviyede bu çerçevede kalmasına özen gösterilmelidir” diye konuştu.
Bakan Davutoğlu, ‘Sizce Ergenekon bir terör örgütü müdür ?” sorusuna, “Demokrasi dışı yöntemlerle demokrasiyi zaafa uğratmaya yönelen her türlü örgütlü faaliyet bu anlamda toplumu terörize etmeye yönelik bir anlam taşır ama bu hükmü veren ve bundan sonra da verecek olan bağımsız yargıdır” cevabını verdi.

“SURİYE İÇİN İRAN’LA İSTİŞARELER SÜRECEK”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bir gazetecinin İran yerine yanlışlıkla Suriye’de yönetimin değiştiği ve ilişkilerin nasıl olacağı yönündeki sorusunu düzelterek, “Suriye’de de bir gün yönetim değişir ve halkın egemenliği inşallah hakim olur” dedi.
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yemin törenine katılarak uzun bir görüşme yaptığını hatırlatan Ahmet Davutoğlu, detaylı bir şekilde Suriye başta olmak üzere bölgesel sorunları ele aldıklarını bildirdi. Bakan Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanıyla bir araya geleceklerini ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye’yi ziyaretinin söz konusu olabileceğini açıkladı.
Suriye rejiminin en büyük desteği İran’dan aldığını düşünerek halkına zulmettiğini söyleyen Bakan Davutoğlu, “Bizim de uluslar arası toplumunda şuanda beklentisi Sayın Ruhani’nin İran’da toplumsal taleplerin yanı sıra bölge politikaları itibariyle şuana kadar var olan görüş ayrılıklarımızın giderilmesi yönünde daha yakın diyalog içinde olmamızdır. Yaptığımız görüşmede Suriye konusunda görüş ayrılığımızı giderebilmek için bundan sonra daha fazla istişare etme irademiz ortaya konmuştur. Kendisi de bunu açık bir şekilde beyan etti. Önemli olan Sayın Ruhani’nin görevi devraldıktan sonra atacağı adımlardır. Gerek konuşmasında gerek ikili görüşmemizde bu beklentilerimizi olumlu yönde teşvik eden mesajlar vardı. Özellikle Suriye bağlamında bu zulmün biran önce sona erdirilebilmesi için İran’ın yapabileceği çok katkılar var. Çünkü Suriye rejimi en büyük desteği İran’dan aldığını düşünerek maalesef kendi halkına zulüm uyguluyor ve halkın iradesinin tecelli etmesine imkan tanımıyor. Öncelikle rejimin hem İran’dan hem de dolaylı yönden destek sağlayan unsurlar tarafından ciddi şekilde uyarılması ve bu zulmün durdurulması yönünde çalışmalar yapılması şart. İstişarelerimiz devam edecek, bundan sonra önce İran Dışişleri Bakanıyla bir araya geleceğiz. Daha sonra Sayın Ruhani’nin ülkemizi ziyareti söz konusu olabilir. Daha yoğun bir istişare ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
(İHA)