BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,64
ALTIN 2.958,60
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan Ergenekon açıklaması

Davutoğlu, partisinin Konya İl Başkanlığının bir otelde düzenlediği bayramlaşma programının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ruhani ile görüşmesinde Suriye konusunda daha yakın istişare etme iradesinin ortaya konulduğunu, Ruhani'nin de bunu açık bir şekilde beyan ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Ergenekon davası Türk siyasetinin ve demokrasisinin daha sağlam temellere oturması için aslında bir ölçüde önemli bir muhasebe ve fırsat da sunmuştur" dedi.  

Ergenekon davasını değerlendirmesi istenen Davutoğlu, yargılamanın ilk aşaması olduğunu, temyiz sürecinin bulunduğunu belirtti.

Çıkacak nihai kararın beklenmesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, Türkiye'de bütün siyasilerin, aydınların, halkın, her kesimin demokrasinin korunması ve demokrasiye yönelik hareketler konusunda duyarlılık içinde olmasından daha doğal bir durum olmadığını dile getirdi.

Meşru görülen siyasal faaliyetler dışında ve başka kanallarla millet egemenliğini sarsıcı çalışmalarda bulunmanın demokratik toplumlarda suç niteliği taşıdığına değinen Davutoğlu, " Bu açıdan Ergenekon davası Türk siyasetinin ve demokrasin daha sağlam temellere oturması için aslında bir ölçüde önemli bir muhasebe ve fırsat da sunmuştur. Ümit ederiz ve öyle olacağını da bekliyoruz, bütün siyasilerimiz öncelikle demokratik çerçeveye sahip çıkarlar. Nihayette bu ülke, bu demokrasi temel değerlerimiz itibarıyla vazgeçilmez ortak birlikteliğimizi ifade eder" diye konuştu.

Yargıtay'da bu konunun yeniden ele alınacağına, o zaman daha rahat değerlendirme imkanı olacağına dikkati çeken Davutoğlu, siyasi lehçesi itibarıyla demokrasi dışı her türlü hareket ve demokrasiyi tehlikeye sokacak her türlü faaliyet konusunda mutlak bir ortak mutabakat sağlanması, bu çerçevede davanın muhtevasını teşkil eden demokrasi dışı faaliyetlerle demokrasiyi zaafa uğratma konusunda hiç kimsenin tereddüt göstermemesi gerektiğini söyledi.

İran'da yönetimin değişmesi

Bakan Davutoğlu, "İran'da yönetim değişti. Ruhani'nin bundan sonra Türkiye ile ilişkileri ve İran'ın Suriye'ye karşı bakış açısı nasıl olur" sorusu üzerine, Sayın Ruhani'nin yemin törenine katıldığını, kendisiyle uzun görüşmeleri olduğunu söyledi.

 Detaylı şekilde Suriye konusu başta olmak üzere ikili ve bölgesel sorunları ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ruhani'nin ilk turda önemli bir oy oranıyla, ki bu tür seçimlerde ilk turda başarı sağlamak genellikle güç olur. Yüksek katılımla, yüzde 52 civarında bir oyla seçilmesi herkeste bir ümit doğurdu. Yani güçlü şekilde cumhurbaşkanlığına geldi. Tartışmalı bir şekilde olmadığı gibi oy oranı itibarıyla güçlü bir toplumsal desteğe sahip olarak geldi. Dolayısıyla bizim de uluslararası toplumun da beklentisi Sayın Ruhani, İran'ın toplumsal talepleri, halkın ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf edecektir. Bu doğaldır. Ayrıca bölge politikaları itibirıyla şu ana kadar var olan görüş ayrılıklarımızın giderilmesi yönünde daha yakın bir diyalog içinde olmamızdır. Yaptığımız görüşmelerde Suriye konusunda görüş ayrılığımızı giderebilmek için bundan sonra daha yakın istişare etme irademiz ortaya konulmuştur. Kendisi de bunu açık bir şekilde beyan etti. Önemli olan şu anda Sayın Ruhani'nin görevi devraldıktan sonra atacağı adımlardır. Verdiği ilk mesaj, gerek konuşmasında gerek ikili görüşmemizde bu beklentilerimizi olumlu yönde teşvik eden mesajlardır."

Suriye bağlamında zulmün bir an önce sona erdirilmesi için İran'ın yapabileceği çok büyük katkılar bulunduğunu kaydeden Davutoğlu, "Çünkü Suriye rejimi en büyük desteği İran'dan aldığını düşünerek bu anlamda maalesef kendi halkına büyük zulüm uyguluyor. Halkın iradesinin tecelli etmesine de imkan tanımıyor. Öncelikle rejimin hem İran'dan hem de rejime dolaylı veya doğrudan destek sağlayan unsurlar tarafından ciddi şekilde uyarılması, zulmün durdurulması yönünde çalışmalar yapılması şart. Tabiki istişaremiz devam edecek. Bundan sonra İran'da önce dışişleri bakanıyla ikili ziyarette bir araya geleceğiz. Daha sonra Sayın Ruhani'nin ülkemize ziyareti söz konusu olabilir. Daha yoğun bir istişare ihtiyacı var" dedi.