Ermeni tasarısı Bakan Davutoğlu'nu kızdırdı. Kameralar karşısına geçen bakan, Ermenistan ve ABD yönetimini uyardı.
Abone olErmesi tasarısının ABD Temsilciler Meclisi'nden geçmesine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu sert tepki gösterdi.
Davutoğlu, İncirlik üssünün statüsünün ve Afganistan'dan asker çekilmesini önümüzdeki günlerde gündeme gelebileceğinin sinyalini verdi
ABD büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı
ABD'nin Ankara büyükelçisi Jeffrey Dışişleri'ne çağrıldı. Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Namık Tan istişareler için çağrıldı. Dişişleri Bakanlığı'nda kameralar karşısına geçen Davutoğlu hem ABD yönetimine hem de Ermenistan'a mesajlar yolladı..
Gelin yüz yüze konuşalım
Davutoğlu Ermeni tarafına "Parlamentolar üzerinden tarihi yargılamak yerine gelin yüz yüze konuşalım. Arşivlerimizi paylaşalım" diye seslendi.
Davutoğlu, "Parlamentolar üzerinden Türkiyle üzerinde baskı olmaya çalışırsanız Türkiye'ye tanımamışsınız demektir. Hiçbir şartta Türkiye baskı altında kalmaz" diye konuştu. İşte Davutoğlu'nun konuşması:
ABD gibi küresel gücün parlamentosunda böyle bir tablonun çıkması çok üzücüdür. Bu millet hakkında hüküm verilmiştir. Bu oylamaya katılanların bu olayla ilgili ne kadar fikir sahibi oldukları da dün gece takındıkları tavırlarla ortaya çıkmıştır.
1915 bizim için Çanakkale
1915'te ne yaşanmıştır bunları en iyi o dönemde yaşayanlar bilir. Ermeniler için 1915 tehcir olabilir, bizim için Çanakkale'dir. Anadolu'da büyük acılar yaşanmıştır ama o yıllarda Balkanlar'dan 2 milyon insanımız göç etmiştir, Kafkasya'dan göçler yaşanmıştır. Büyük bir kaos yaşanmıştır. Biz bu acıları paylaşmayı her zaman bildik. Bunların siyasi değil insani acılar çıkarmayı bildik.
Tarih böyle ele alınabilir mi?
1 asır birlikte yaşadığımız Ermenileri ortak millet olarak telakki ediyoruz. Sultan Fatih Ermeni patriğini bizzat kurdurmuşur. Bütün Ermenilere sesleniyorum, gayri ciddi oylamanın meselenin ne kadar yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bir oy, diğer tarafta olmuş olsaydı, tarihin akışı değişmiş olacaktı Ve bir danışman, bir temsilci üyesine "yes" değil "no" demiş olsaydı, tarih farklı çıkacaktı. Tarih böyle ele alınabilir mi? Böyle basite indirgenebilir mi?
Türkiye'yi tanımamışsınız demektir
Ortak tarih çalışmasını çağırımızı yineliyoruz. Parlamentolar üzerinden tarihi yargılamak yerine gelin yüzyüze konuşalım. Arşivlerimizi paylaşalım. Bunu yapmaz parlamentolar üzerinden Türkiyle üzerinde baskı olmaya çalışırsanız Türkiye'ye tanımamışsınız demektir. Hiçbir şartta Türkiye baskı altında kalmaz.
Süreç akamete uğrar
ABD parlamentosuna sesleniyonum. Her gayri ciddi karar büyük tarihi barışı engellemektedir. Bu şekilde davrandığınız takdirde birçok iyiniyetli adımın, sürecin akamete uğrayabileceğini bilmelisiniz Sevindiren en önemli gelişme ise 22 üyenin meseleye stratejik-vizyon perspektifinden bakmasıdır.
Birazdan ABD büyükelçisini çağıracağız. Umut ediyorum böylesi bir stratejik vizyon eksiklik tekrar gösterilmez. Ümit ederiz bu konu daha iyi algılanır. Güzel günleri de acı anıları da paylaşmaya hazırız. Konudan bihaber parlamentoyla kesinlikle tartışmayız.
Yönetimden etkin çaba bekliyoruz
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için herkes sağduyulu olmalı. ABD yönetiminin bundan sonra etkin bir çaba göstermesini bekliyoruz.
Biz 10 günde Ermenistan 4 ayda
10 günde yaptığımız sevki Ermenistan 4 ayı aşın sürede yaptı. Protokoller Türkiye tarafından yavaşlatılıyor görüntüsü doğru değil. Protokol ne zaman onaylanır? Bu Meclis'in takdirinde. Hiçbir zaman baskı altında karar almadık almayacağız.
Büyükelçinin istişaresi uzun sürebilir
Sayın büyükelçimiz bugün itibariyle Amerika'dan ayrılacak. Pazar akşamına kadar üç ayrı ülkede meşgul olacağım. Bakanlar ve büyükelçi ile istişarelerde bulunacağım. İstişareler uzun sürebilir.
Sayın Obama'nın barış vizyonuna ve erdemine mutmain olmuş bir insanım. Krizi daha da büyütecek bir açıklamanın yapılmamasını bekliyoruz. Basiretle davranılacağına inanıyoruz.
Normalleşme istiyoruz
Kafkaslar'da Rusya ile ortak çalışmaya hazırız. Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesini istiyoruz. Tek ayaklı barış mümkün değil. Biz Azeri ve Ermeni barışının da sağlanmasını istiyoruz. "
Protokolleri müzekere ederken üç şey istedik ulus devlet olarak normalleşme istiyoruz. Türklerin ve Ermenilerin her yerde ilişkilerinin normalleşmesini istedik. Dünkü karar buna büyük bir darbe vurdu. Güney Kafkasya'da Kalıcı barışı artırması yönünde ivme kazanması.
İncirlik kozu masada
Basın toplantısında bir gazetecinin "Tasarı onaylanırsa ABD ile ilişkilerde ihalelerin iptal edilebileceği söyleniyordu. Bu bağlamda önümüzdeki dönemde İncirlik’in tartışılması, Afganistan’dan asker çekilmesi gibi konular gündeme gelir mi?" sorusuna Davutoğlu şu karşılığı verdi.
"Büyükelçimizin gelmesinden sonra bu konuyu ele alacağız. Bakanlar Kurulu'nda da konuşacağız. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve muhalefet partileriyle de bir araya gelebiliriz. Bu bizim için milli bir onur meselesidir. Çünkü farklılıklar ortadan kaldırıp muhalefetle ortak bir bakış açısı içinde bu konuyu görüşeceğiz."