Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, cemaat okullarıyla ilgili soruyu böyle yanıtladı.
Abone olDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Yurtdışındaki Türk okulları önemli temsil görevi üstlenmişlerdir. Hangisin başı dara düşse hiçbir ayrım gözetmeden destek sağlarız. Bu çerçevede yurtdışında ki okullar Türkçenin yaygınlaşmasını sağlayan ve oradaki temsilimizin kültürel boyutunu destekleyen önemli kurumlardır. Biz yurtdışında Türkiye'yi tanıtan tek bir tohum atan herkesin yanında olduk olmaya da devam edeceğiz" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hayatını kaybeden Güney Afrika Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Nelson Mandela için açılan taziye defterini imzaladı. Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nde açılan taziye defterini imzalamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Davutoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesi ilgili bir soru üzerine şunları dedi:
"Her şeyden önce burada iki hususu vurgulamak lazım. Birincisi gerçekten uzun tutukluluk süresinin kamu vicdanını yaralayan bir tarafı var. İkincisi de demokratikleşme bağlamında attığımız adımların sonuçlarını görüyoruz. Anayasa mahkemesine iletilmiş bireysel başvuru hakkı hükümetimizin reform ilkelerinde ortaya çıkmıştır. Bu anlamda böyle bir hakkın kullanımı seçilmiş milletvekili sıfatı taşıması bağlamında bu tahliye ailesi için, parlamentomuz için de olumludur. Ancak nihai bir tahliyedir. Türkiye bir hukuk devletidir mahkeme süreci muhakkak devam edecektir. Fakat hem Anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkının ne kadar önemli ortaya çıkmıştır hem de uzun tutukluluk süresi ile ilgili yargı sisteminde daha hassas olunması konusunda da bir tablo ortaya çıkmıştır."
"BİZ YURTDIŞINDA TÜRKİYE'Yİ TANITAN TEK BİR TOHUM ATAN HERKESİN YANINDA OLDUK"
"Gülen hareketinin yurtdışında olan okullarına destek olduğunuz yönünde haberler çıktı. Bu konu da bir katkınız bulunuyor mu?" Soru üzerine Davutoğlu, "Biz Türkiye Cumhuriyetleri hükümetleri olarak ve ben de Dışişleri Bakanı olarak yurtdışındaki bütün vatandaşlarımızın düşünceleri, yaklaşımları, siyasi görüşleri ne olursa olsun onların meseleleriyle ilgilenmek bizim görevimizdir. Onların başı sıkıştığında yardımcı olmak asli vazifemizdir. Yurtdışındaki Türk okulları da önemli temsil görevi üstlenmişlerdir. Hangi sivil toplum kuruluşlarına mensup olursa olsunlar bu okullar sivil toplum kuruluşları, derneklerimiz TİKA ile birlikte çalışan ve onlara destek sağlayan herkes bizim için önemli hizmetler ifa etmektedirler. Hangisin başı dara düşse hiçbir ayrım gözetmeden destek sağlarız. Bu çerçevede yurtdışında ki okullar Türkçenin yaygınlaşmasını sağlayan ve oradaki temsilimizin kültürel boyutunu destekleyen önemli kurumlardır. Biz yurtdışında Türkiye'yi tanıtan tek bir tohum atan herkesin yanında olduk olmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Ermenistan ziyaretini de değerlendiren Davutoğlu, "Programımızın detayları daha netleşmiş değil ama üzerinde çalışılıyor. Oraya hem Karadeniz Ekonomik İşbirliği çerçevesinde görüşlerimizi aktaracağız ama aynı zamanda orada birçok çok taraflı toplantıda olduğu gibi sadece ev sahibi ülkenin dışişleri bakanı ile değil oraya katılan ülkelerin dışişleri bakanları ile ikili görüşmelerimiz olur. Bu görüşmeler o anda o toplantı esnasında ayarlanır. Biz her zaman Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine önem verdik. Bu normalleşmenin Güney Kafkasya'ya barış getirmesi için Azerbaycan ile Ermenistan'daki ilişkilerin de normalleşmesi ve var olan sorunların toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi yönünde tutumuzu ve tavrımızı her zaman ortaya koyduk. Bu konuda gelebilecek her türlü fikre, yaklaşıma ve yeni gelişime açığız. Biz de yaratıcı her formüle Güney Kafkasya'da kalıcı barışın ve istikrarın temin edilmesi için atılması gerekebilecek her türlü adımı atmaya ve geliştirmeye hazırız. Önemli olan, burada herkesin bütün Güney Kafkasya'ya barış getirmesi konusunda güçlü bir siyasi iradeye sahip olması lazım" diye konuştu