Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Boğazının altında inşa edilen Avrasya Tünelini inceledi.
Abone olBaşbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Avrasya Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu.
Davutoğlu, tüp geçidin 2016 aralık ayında hizmete gireceğinin müjdesini verdi.
Davutoğlu, Avrasya Tüneli'nin tarihe altın bir imza olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına geçeceğini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrasya Tüneli'nde yaklaşık 1 saatlik incelemelerde bulunduktan sonra açıklama yaptı.
"4.5 KİLOMETRELİK MESAFE BU YOLLA 15 DAKİKAYA İNECEK"
Avrasya geçiş projesinin sadece İstanbul ve Türkiye için değil dünya için de önemli olduğunu belirten Davutoğlu," Tarihi olduğu kadar insani olarak da önemli bir proje. Gittikçe nüfusu artan İstanbul'un trafik yoğunluğu ve çevre problemlerini aşmak, aslında bu tür projelerle mümkün olabiliyor. Yaklaşık 14.5 kilometrelik mesafe bu yolla 15 dakikaya inecek. Bu anlamda İstanbul trafiğinde rahatlama dışında küresel ölçekli bir proje olması nedeniyle Türk mühendislik ve mimarlık tarihi açısından örnek bir proje" dedi.
"EN DERİN YERİ 106 METRE"
Otomobille gittiği tüneli yürüyerek döndüğünü belirten Davutoğlu, "İnsanlık tarihinde kimseye nasip olmamış bir yürüyüş bu. Her gün 8-10 metre ilerleyerek kat ediliyordu bu tünel. Araçla gelecek olanlar bizim şansımıza sahip olamayacaklar. En derin yeri 106 metre. Muhteşem bir proje. Biraz önce yetkililerden aldığımız bilgilere göre mühendislik açısından dünyada bir ilk niteliği taşıyacak" diye konuştu.
"BİZ DE 2016 ARALIK AYINA ÇEKTİK"
"Bu çalışmanın tümü 4 yılı biraz geçen bir sürede tamamlanacak ümidindeyiz" diyen Başbakan Davutoğlu, "Gelecek sene Haziran ayında tünelin su altındaki kısmı tamamlanacak, 2017 Ağustos ayı diye planlanmıştı ama Ersin bey Mart'a çekti. Biz de 2016 Aralık ayına çektik. " şeklinde konuştu.
"DEPREMLE İLGİLİ TEDBİRLER ALINDIĞI SÖYLENDİ"
Ahmet Davutoğlu, projenin depreme dayanıklılığı konusunda da yetkililerden bilgi aldığını belirterek, İstanbul'da deprem açısından riskli bir hat üzerinde yaşıyoruz. Bize verilen teknik bilgilerde yaklaşık 2 bin 400 yıllık bir istatistiksel verilere dayalı olarak, o şiddetlerde depremler hesap edilerek depremle ilgili tedbirler alındığı söylendi" ifadesini kullandı
Davutoğlu, projenin en derin noktası olan 106 metre ulaştığında sürpriz bir ziyaret daha gerçekleştirip işçilerle kahve içebileceğini ifade etti.
ALTIN İMZA OLARAK TARİHE GEÇECEK
Türkiye'nin ulaştığı mühendislik seviyesi, iktisadi ve ekonomik seviyenin, bu projeyi gerçekleştirme bağlamında eriştiği gücün her türlü takdirin üzerinde olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:
"İstanbullular bu hizmeti hak ediyor. İstanbul'un doğası ve çevre güvenliği bakımından da önemli katkılar yapacak bu proje eminim tarihe altın bir imza olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına geçecektir. Çalışmanın en kısa zamanda düşündüğümüz takvim içinde gerçekleşmesini ümit ediyorum. Bir gün, önce bu tünelden birlikte geçeceğiz, sonra da İstanbullularla birlikte bağlantı yolları bittiğinde yepyeni bir ulaşım ağına sahip olacağız. Ulaştırma Bakanımız bizzat gelişmeleri takip ediyor. Ben de bundan sonra sık sık gelerek misafiriniz olacağım. 920 metre. Belki sürpriz şekilde 1000 metreye ulaştığınızda, 106 metreye ulaştığında haber edin, bu başka bir tarihi gelişme olur. 106 metre en derin noktası. O derin noktada işçilerimizle bir Türk kahvesi içeriz. Oraya da birlikte bir imza atarız."
TÜRKÇE KONUŞMA PAZARLIĞI
Basın mensuplarına bu bilgiyi verdikten sonra projenin yapımını üstlenen ortaklardan Koreli yönetici ile el sıkışan Davutoğlu, bu sırada 'Türkçe konuşma' pazarlığı yaptı.
Seok Jae Seo'ya İngilizce olarak ''Türkçe öğrenmelisiniz'' diyen Davutoğlu, yine İngilizce olarak ''Öğreniyorum'' yanıtını aldı.
Tamamen İngilizce olarak devam eden konuşmada Davutoğlu, ''Proje tamamlandığında sizinle Türkçe konuşuruz. Sizi test edeceğim'' dedi, bu diyalog yanındakikleri de gülümsetti.