BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,71
ALTIN 2.980,25
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu Papa'ya Konya'dan seslendi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çanakkale'deki anma törenlerinin soykırım iddialarına destek çıkan parlamentolar ve Papa'nın ders alması gerektiğini söyledi.

Abone ol
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1915 yılı olaylarıyla ilgili olarak göz mesafesinde isteyen herkesle konuşabileceklerini söyledi. Göz mesafesinden bir santim bile yukarı çıkmaya kalkana "önce göz hizasına in" diyeceklerini kaydeden Davutoğlu, Papa'nın Çanakkale'deki tablodan ders alması gerektiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, memleketi Konya'da önce partililerle bir araya geldi ardından da proje tanıtım toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada 1915 yılı olayları Ermeni diasporasının "soykırım" iddialarına cevap veren Davutoğlu, Çanakkale'deki tablodan Papa dahil sözde soykırım iddialarına destek veren parlementoların ders alması gerektiğini söyledi.

Konya'daki tarihi dokunun 100-150 yıl içinde özellikle de 60-70 yıllık dönemde yok olduğunu, tarihi evlerin yerlerini apartmanların aldığını söyleyerek köyden kente göçlerle birlikte mahalle kültürünün değişdiğini kaydetti. Davutoğlu konuşmasında şunları söyledi;

"Önemle görülen manevi merkezler şehirlerin dışına itildi. İstanbul’da Süleymaniye Cami’nin şehrin aksının dışında kalması gibi benzer olaylar yaşandı. Bizim dönemimizde şehrin yapısını korumaya sonra şehrin gelişmesine ihtiyaç hissedilen yerlerde yaşanabilir mekanlar oluşturalım istedik.
 
Konya ilim merkezidir, tarım, ticaret, sanayi, ulaştırma merkezidir. Şimdi de enerji merkezidir. Bir şehir bütün bunları barındırmasıyla şehir dokusunu koruması önemlidir.
 
Bütün şehirlerimiz kıymetli ve gözümüzün bebeği gibi korumamız gereken şehir kültürlerimiz var. Bazı uygulamalarda sembolik gibi gelebilir ama HZ. Mevlana’ya girişinin ücretsiz olmasıdır. Aynı şey Hacı Bektaşi Veli için de geçerli. HZ. Mevla’nın huzuruna parayla gitmek zilletti bizim için ve bunu kaldırdık.
 
"KONYA'DA 5 ÜNİVERSİTE OLDU"

Bir üniversite vardı iktidara geldiğimizde şimdi 5 üniversite var. Buraya gelerek Konyalılık vasfını kazanan öğrencileri düşünmek lazım. Kentsel dönüşüm Büyükşehir Belediyesi’ne verilen bir emanettir. Kentsel dönüşüm kesinlikle dikey değil insanların birbirini görebileceği şekilde yatay yapmamız lazım.
 
Ulaştırmayı şehir dokusuna zarar vermeden yeni akışa oturtmamız lazım. Bu tür tarihi şehirlerde insan akışının rahat olması lazım. İşte bütün bunları sağlamak üzere yoğun şekilde çalışıyoruz. Sadece Konya’mıza yönelik atılım değildir. Benzer nitelikteki bütün şehirlerde strateji belirleyeceğiz.