BIST 9.636
DOLAR 34,63
EURO 36,32
ALTIN 2.934,28
HABER /  DÜNYA

Davutoğlu Oxford'u kahkaya boğdu

Oxford Üniversitesi St. Antony's Koleji'nde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dinleyicileri güldürdü...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin tabii ki Ermenistan'la sınırını açmak istediğini, çünkü komşularıyla tam entegrasyon istediğini" söyleyerek, "Ama Türkiye-Ermenistan sınırını açmak yeterli olmayacaktır, biz Ermenistan-Azerbaycan sınırını da açmak istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, Oxford Üniversitesi St. Antony's Kolejinde düzenlenen "Değişen Dünyada Türk Dış Politikası" konulu uluslararası konferansta konuştu.

Oxford Üniversitesi, üniversite bünyesinde bulunan Güney Doğu Avrupa Çalışmaları Enstitüsü (SEESOX) ile Sabancı Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği konferansa, çok sayıda akademisyen, basın mensubu ve yetkili katıldı.

Bakan Davutoğlu, bir buçuk saat süren konferanstaki konuşmasında, dünya düzeninin tarihi gelişimi, bölgesel ile küresel düzen arasındaki ilişki ve Türkiye'nin bu çerçevedeki yerinden bahsetti.

"Bugün Dışişleri Bakanlığı görevimde birinci yılımı doldurdum. Geçen yıl 1 Mayıs'ta göreve başlamıştım" diyen Davutoğlu, dolayısıyla konuşmasının bir anlamda Türk dış politikasının ve bu bir yıllık süredeki çalışmalarının değerlendirmesi olacağını kaydetti.

Küresel düzen arayışı için uzun süreli tarihi değişimine bakıldığında dört farklı aşama olduğunu söyleyen Davutoğlu, şu anda dördüncü aşamada olunduğunu ve düzen anlayışındaki değişimi farketmenin önemli olduğunu ifade etti.

Davutoğlu tarihe bakıldığında önce, geleneksel ve jeopolitik devamlılığı olan bir dünya düzeninin geldiğini, daha sonra sömürgeci düzenin geldiğini, üçüncü aşamanın Soğuk Savaş döneminin jeopolitiği olduğunu ve dördüncü aşama olarak da günümüzde yeni bir dünya düzeninin arayışı içinde olunduğunu kaydetti.

"Günümüzde yeni bir jeopolitik durum mevcut. Coğrafya büyük ölçüde önemini yitirdi, çünkü internet ve teknolojinin sunduğu imkanlar var" diyen Davutoğlu, Soğuk Savaş jeopolitiğinin çökmesinin ardından, bütün yabancılaştırılmış bölgelerin yeniden ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda birbirini etkilemeye başladığı yeni bir döneme girildiğini ifade etti. Davutoğlu, bu yeni dönemin de "Küresel yönetimin geleceği nasıl olacak" sorusunu ve bunun sadece bazı ülkeler ya da kıtalar için değil tüm insanlık için yeni bir güvenlik ve özgürlük kavramını beraberinde getirdiğini söyledi.

DAVUTOĞLU'NUN "ONE MINUTE" SÖZÜ GÜLDÜRDÜ

Türkiye'nin jeopolitik yerinden ve duruşundan da bahseden Davutoğlu, Soğuk Savaşın sona ermesinin ardından Türkiye'nin komşularının özellikle kriz dönemlerinde Türkiye'den beklentilerinin olmaya başladığını kaydetti.
Bu arada Davutoğlu'nun Türkiye'nin bölgesinde oynadığı rolü anlatırken verdiği bir örnekteki sözü, konferansta gülüşmelere yol açtı. Davutoğlu, Afganistan'a yaptığı bir ziyarette Kuzey Afganistan'da bir şehrin valisiyle görüştüğünü ve bu görüşmede valinin hastane, cami gibi şehrin ihtiyaçları olduğunu, şehrin valisiymiş gibi kendisinden bunları istediğini söyledi. Davutoğlu, kendisinin de valiye "one minute" (bir dakika) dediğini söyledi, "ancak bunun o bir dakika olmadığını" Davutoğlu'nun gülerek belirtmesi, konferansta gülüşmelere neden oldu.

Türkiye'nin bölgesinde krizler olmadan önce önlemler aldığını ve almak istediğini anlatan Davutoğlu, "Savaşları ve gerginlikleri önlemeliyiz" dedi.
Tarihin ve coğrafyanın değiştirilemeyeceğini ancak tarih ve coğrafyanın mevcut uluslararası durum değişirken yeniden yorumlanabileceğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkileri olması, aynı zamanda da AB ile tam üyelik için entegrasyonunu sürdürmesi gerektiğini ifade etti.