BIST 9.728
DOLAR 35,22
EURO 36,70
ALTIN 2.969,62
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Davutoğlu o bakanlığı HDP'ye verecek! Bomba kulis

Tüm koalisyon ihtimallerinin bitmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan Davutoğlu'na geçici hükümet kurma yetkisi vermesi bekleniyor.

Abone ol

Başbakan Davutoğlu'nun hükümet kurma görevini Erdoğan'a vermesinin ardından yeni bir süreç başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Ağustos’ta Başbakan Davutoğlu’nu geçici hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor. Görevlendirme ile seçimlerin yenilenmesi kararının da Resmi gazete’de yayımlanması planlanıyor.

Mevzuata göre 26 üyeli kabinede Ak Parti’ye 11, CHP’ye 6, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşüyor.

Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre, Geçici hükümette Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıkları bağımsız. MHP’den sonra CHP’nin de üye vermeyeceğini açıklaması, seçim hükümetinin AK Parti, HDP ve bağımsızlardan oluşması anlamına geliyor.

HANGİ BAKANLIKLAR HDP'NİN OLACAK?

AK Parti, geçici hükümette Başbakanlık ve 4 Başbakan Yardımcılığı’nın yanı sıra sağlık, Milli eğitim, Milli Savunma, Maliye, Kalkınma, Enerji, Dışişleri ile Gümrük ve Ticaret, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarını da muhalefete vermeyi düşünmüyor.

Kulislerde; Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Kültür ve Turizm ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının HDP’ye verilebileceği konuşuluyor. 7 Haziran öncesi kabineye bağımsız olarak atanan Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin’in geçici hükümette de yerini koruyacağı kaydediliyor.

DEMİRTAŞ HANGİ BAKANLIKLARI İSTEDİ?

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hangi bakanlık verilirse onu kabul edeceklerini açıkladı.

İstemedikleri bir bakanlığın kendilerine verilmesi veya “Partililerin isimlerini belirleyerek bakan atarız” yönünde bir talep gelmesi halinde tavırlarının ne olacağını sorduğumda da Demirtaş’ın yanıtı şöyle oldu:

“Bakanlık pazarlığı yapmayız. Meclis Başkanı, parti gruplarıyla konuşmalı ve sandalye oranlarında düşen bakanlık sayısını bildirmeli. Bizim için şu bakanlık veya bu bakanlık olması önemli değil. Zaten seçim hükümeti, ‘Şu bakanlığı istiyoruz’ demek de doğru olmaz. Anayasa’nın hükmü açık, isimleri bildiririz. Bu konuda tartışmayız. Kimin olacağını da biz müzakere ederiz, yoksa bir başkasına isim seçme hakkını bırakmayız.”