Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ilk kez Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan ile yüz yüze görüştü.
Abone olDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Londra’da devam eden Afganistan Konferası’na katılan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ile ilk defa yüz yüze görüştü.Yaklaşık 15 dakika süren görüşmede Nalbantyan’ın protokollerin değişmesine ilişkin renk vermediği belirtildi.
Davutoğlu ve Nalbantyan’ın yüz yüze yaptığı görüşmeye ilişkin bir açıklamada bulunan Bakanlık Sözcüsü, görüşme sırasında protokollerin Anayasa Mahkemesi’nin görüşü ışığında yeni bir görüntü arzettiği konusundaki görüşleri dile getirme fırsatı bulduklarını, Nalbantyan’da benzer görüşleri tekrarladığını söyledi.
Ermenistan sürecin özünde bir dağişiklik olmadığı görüşünü savunan Sözcü, “Ermenistan’ın çizgisinde bir değişiklik yok.Önümüzdeki hafta sonu Münih’te bir güvenlik toplantısı olacak ve burada tekrar biraraya gelmeleri bekleniyor. Dolayısıyla taraflar görüşlerinin ilk defa bugün yüz yüze birbirlerine aktarma buldular.Posizyonlarda bir değişiklik olmamakla birlikte yararlı bir toplantı olduğu görüşündeyiz.Ana hatlarla endişelerimizi dile getirdik. Olumlu olan ise açıklamalar yoluyla bilgilendirmek ya da telefonla bilgilendirmek yerine yüz yüze yapılan görüşme oldu ve yaklaşık 15 dakika sürdü.Bizim endişelerimizin üçüncü taraflarca onlara iletilmesini de sağlamış olduk. Açıklık getirin diyoruz.Ne şekilde yaparlarsa yapsınlar, biz açıklık getirildiğini görürsek ikna oluruz.Üçüncü taraflar ve Ermenistan bakımından da bu söz konusu olabilir.Biz şunu bekliyoruz: Gerek müzakereler süreci esnasında, gerek imzaladığımız açısından, sürecin ruhuna ve laftına bir değişiklik getirilmediğini veya bunun endike edilmesini bekliyoruz.Süreç devam etmektedir”diye konuştu.
KAZAKİSTAN İLE AGİT KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ
Sözcü, Konferans sırasında Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev’le de biraraya gelme fırsatı bulan Bakan Davutoğlu’nun, Kazakistan’ın AGİT dönem başkanlığını devralacak olması nedeniyle görüş alış verişinde bulunduğunu ve 15 dakika süren bu görüşmede de AGİT konusunda tecrübeli bir ülke olan Türkiye’nin, Kazak tarafına gereken yardımız yapmaya hazır olduğu mesajını ilettiği ifade etti.
Davutoğlu’nun AB'nin yeni Dışişleri Bakanı Catherine Ashton ile yaptığı görüşmenin detaylarına ilişkin açıklamanın daha sonra yapılacağı belirtildi.
“AB PARLAMENTOSU”NDAN KIBRIS KONUSUNDA DENGELİ VE NESNEL BİR YAKLAŞIM BEKLİYORUZ”
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin yayınladığı raporuda değerlendiren sözcü, şöyle konuştu:
“Avrupa Parlamentosu’nun yayınladığı rapora ilk tepkimiz özellikle Kıbrıs bölümünedir. Bu insanların televizyon seyretmeleri gerekir. Adada bir kapsamlı çözüm müzarekeleri cayır cayır giderken Türkiye’nin asker çıkar diye karar çıkardığın zaman, “kopuksun” demektir! Yani gerçek dünyadan kopuksun demektir.10 tane Rum milletvekili çıkıyor ve diğerlerini de peşlerine takıp acayip kararlar çıkarıyorlar. Dolayısıyla, dengeli ve nesnel bir yaklaşım bekliyoruz.AB Parlamentosu’ndan dengeli ve nesnel bir yaklaşım bekliyoruz.Televizyon seyrettiklerinde vicdan gereği adada süre gelen müzakere sürecine zarar verici adımlar atmaktan kaçınacaklarını tahmin ediyoruz. Hep söylüyoruz ‘2004’de Annan Planı kabul edilseydi, şu anda adadaki Türk asker sayısı çok daha değişik olurdu...Dolayısıyla farklı çağrılarda bulunulmasını yadırgıyoruz.”
“AKPM Raporu’nda Türkiye’ye yöneltilen eleştiriler var. Aslında bizden istenilenler yeni değil.Fakat Yunanistan’a yöneltilen eleştiriler ilk defa böyle bir rapora giriyor.Bu açıdan önemli buluyoruz bu raporu. Bize yöneltilen eleştiriler zaten gündemimizde olan şeyler. Ve biz çağdaş bir devletin yapması gerektiği gibi...Onlar bizim soydaşlarımıza hak ettikleri muameleyi yapmıyorlar, demekki bizde yapmayız demiyoruz.Biz kendi Yunan azınlıklarımızın,haklarının, hayat standartlarının yükseltilmesi için reysen çalışıyoruz.”
“TERMİNOLOJİ CAMBAZLIĞI YAPIYORLAR”
“Yunan tarafına getirilen bir takım eleştiriler var.Yunanistan, adadaki azınlığa doğru düzgün adıyla bile hitap edemiyor henüz. Biz hiç olmazsa Lozan’dan kaynaklanan bir azınlık mefhumunu hala karoyoruz.Terminoloji cambazlığı yapıyorlar. Yunanistan’a getirilen eleştiriler,azınlık okullarına gerekli desteğin verilmesi, hem Yunanca hem de Türkçe dillerinde eğitimlerinin sağlanması. Müslüman azınlık mensuplarının Yunancayı daha iyi öğrenmelerinin desteklenmesi, Müslüman azınlığa ait vakıfların hukuki satatüsüne ilişkin sıkıntıların giderilmesi, dini liderler olarak müftülerin seçilmesine izin verilmesi,Müslüman azınlık içerisinde yer alan kişi gruplara kimlik empoze edilmemesi,Yunan vatandaşlık yasasının ortadan kaldırılan 19’uncu maddesi (geçmişte baskılar sonucu ortadan kaldırılmıştı), Yunan vatandaşlığını kaybetmiş durumdakilerin durumlarının çözümlenmesi gibi eleştiriler, AKPM Raporuina ilk defa giriyor.Bu nedenle bu raporu benimsiyoruz.”
MEMMEDYAROV DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİ
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu görüşmesinde ise iki konunun ele alındığı bildirildi.
İki bakan’ın, Rusya Lideri Medveyev’in evsahipliğinde en son Soçi’de yapılan görüşmede ele alınan konular hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduğu öğrenildi. Bakan Memmedyarov’nın Soçi’de yapılan toplantının detayları hakkında Bakan Davutoğlu’na bilgi verdiği belirtildi.Davutoğlu’nun da Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin son kararı ışığında ortaya çıkan durum hakkındaki görüşlerini ileterek yapılan temaslar hakkında Memmedyarov’a bilgi verdiği öğrenildi.İki alt başlıkta toplanan görüşmede Memmedyarov’un, Suçi’deki görüşmedeki ayrıntılar pek ortaya çıkmamakla birlikte, Azerbeycan tarafının 3. Taraflar bakımından oldukça olumlu yaklaşımlar içinde görüldüğünü ifade ettiği, Ermenistan tarafının ise buna mukabil pek de açılım yapmadığını söylediği öğrenildi.
Anayasa Mahkemesi kararı çıktıktan sonra Ermenilerin içlerine kapandığı, açılım yapma konusunda kendilerini daha fazla sıkmaya başladıkları yorumu yapıldı. Bizim süreçte sıkıntı yaşamaya başlayınca diğer tarafta da sıkıntı yaşandı. Memmedyarov Anayasa Mahkemesi kararından sonra hem Clinton’ı aradığını hem de başbakanın en son Moskova ziyaretinde Medve ve Miss Grubu eş başkanı sıfatı ile Karabağ sürecine bir hız kazandırmak gerektiği yolunda ikna etmeye çalıştığını anlatığı öğrenildi.
AFGANİSTAN KONFTERANSI’NDAKİ KONUŞMASI
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Londra’da devam eden Afganistan Konferansı’ndaki konuşmasında, Afganistan’daki NATO kuvveletlerinin zaman zaman bir işgal gücü olarak gösterilmesine çalışıldığını söyledi.
Afgan halkına müşfik yaklaşılması gerektiğini dile getiren Davutoğlu, “Sokaktaki insanın sadece askeri obje olarak görülmemesi gerekir. Biz sizin iyiliğiniz için buradayız ve geleceğinizi birlikte inşa etmeye hazırız mesajını vermeliyiz” şeklinde ikna edilmeleri gerekir”dedi.