BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,78
ALTIN 2.998,03
HABER /  EKONOMİ

Davutoğlu kritik açıklamayı yarın yapacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası'ndan ekonomik göstergelere ilişkin brifing aldı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası'ndan brifingin ardından basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yla kameraların karşısına geçen Davutoğlu, piyasalara güven mesajı verdi.

"Türkiye'de ekonomi yönetiminde bir iletişimsizlik varmış gibi bir algı içinde olmasın."

YARIN AÇIKLIYOR

Ekonomi kurmaylarınca hazırlanan 25 maddelik 'Yeni Yapısal Dönüşüm Reform Paketi'nin detaylarını yarın açıklayacağını söyledi. 

26612537.jpg

YAPISAL REFORM PAKETİ NEDİR?

Dünya ekonomileri krizden kurtulmak için tam anlamıyla çırpınıyor. Aralık'ta G-20 dönem başkanı olmayı bekleyen Türkiye ise yüksek ve istikrarlı büyüme için yeni reform paketleri hazırladı. Programa ilişkin ilk açıklama Orta vadeli programı açıklayan ekonomi yönetiminden gelmişti. Ali Babacan açıklama yapısal reform paketi müjdesi vermişti. Beklenen paket yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanacak.

Davuoğlu Yapısal Reform Paketi'ne ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Yarın da son derece önemli yapısal dönüşüm programının perspektifini kamuoyuyla paylaşacağım. Bir ülkede, siyasal istikrar ile ekonomik kalkınma arasında ekonomik performans arasında doğrudan ilişki vardır. Birçok bugün siyasal krize karşı ekonomik krizle karşılaşan ülkelere baktığınızda, bu krizlerin önemli sebeplerinden birisi, sürekliliği olan siyasi istikrarın olmaması. Hepiniz Avrupa’dan, hatta büyük ülkelerden örnekleri arka arkaya sıralayabiliriz. İstihdam üretemeyen ülkelerin çoğunda siyasi istikrar problem vardır. Aynı şekilde ekonomik performansı düşen ülkelerde de siyasal istikrarı sürdürme imkansızlığı var. Türkiye bütün bu sınavlardan büyük bir başarıyla geçti.”

YENİ BİR DÖNEMİN EŞİĞİNDEYİZ

“Şimdi hem toplumumuza güven veren hem küresel piyasalara bu güveni veren yeni bir dönemin eşiğindeyiz” diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

“30 Mart seçimleri, 10 Ağustos seçimleri, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve nihayet yeni hükümet ve devir teslimleri gerçekleştirdikten sonra, önümüze bakmamız gereken ve önümüzdeki 9 yılı, Cumhuriyetin 100. yılına kadar çok akılcı bir şekilde planlamamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Burada kurumlar arasında ve ekonomik politikalar arasında entegrasyon, ekonomik politikalar arasında birbirini tamamlayıcılık dişlisi, hayati derecede önemlidir ve bizim birinci önceliğimiz bu politikalar, finansal politikalar, tarım politikaları, sağlık politikaları, reel sektör, sanayi politikaları, AR-GE politikaları, inovasyon çalışmaları, bütün bunlar nihayet bir ülkenin toplam performansını yansıtırlar. Eğer birbirini destekler mahiyetteyse anlam taşır. Ülke ekonomileri, küresel ekonomik politik içindedir. Aynı şekilde kurumsal olarak da hiçbir kurum bir ülke ekonomisi içinde birbirleriyle iletişimsiz içinde yürümez. Aslında Türkiye bu konuda başarılı bir örnektir. O bakımdan Merkez Bankamızın, rasyonel ekonomik politikalar uygulamasındaki merkezi konumu ve yasal olarak kendisine verilen fiyat istikrarını koruma misyonu çerçevesinde yürüttüğü çalışmaların diğer çalışmalarla, diğer ekonomik faaliyetlerle birbirini destekler mahiyette çok önemlidir.”

SEÇİM POLİTİKASI YOK

Yaklaşan seçimleri de hatırlatan Ahmet Davutoğlu, "Popülizm, eğer insanların bir sonraki seçimi kazanma güveni yoksa ortaya çıkar. Kimse bizden popülizm beklemesin ama bunun yanında kimse de dinamik bir şekilde seyreden ekonomi politik konjonktürde statik bir tavır da beklemesin" diye konuştu