BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu Fransa'yı uyardı!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pazartesi günü Fransız Senatosu'nda 'inkar yasasını' görüşecek olan Fransa'ya sert mesajlar gönderdi.

Abone ol

Davutoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gelen mektubu normal olarak değerlendirerek, "Fransızların haddine değildir. Bir üçüncü tarafın iki halkın tarihiyle ilgili bu şekilde müdahalelerde bulunması doğru da değildir, adil de değildir" dedi.

Davutoğlu, Fransız Senatörleri karar öncesinde tefekkür etmeye davet etti. Davutoğlu ayrıca, "Eğer bu yönde bir karar çıkarsa her zaman Fransa'nın entelektüel tarihinde bir kara leke olarak kalacaktır" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden Kore Dışişleri ve Ticaret Bakanı Kim Sung-Hwan ile görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'den Başbakan Erdoğan'a gelen mektupla ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, bu mektubun Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Sarkozy'e gönderdiği bir mektuba cevaben geldiğini söyledi.

"TARİHİ İSTİSMAR EDENLER O İSTİSMARIN ALTINDA KALIRLAR"

Davutoğlu, liderler arasında görüş teatisi için mektup yazılmasının normal olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Ancak bizim tutumumuz açık ve net. Kanunlar Komitesi'nde Pazartesi günü büyük oy farkıyla alınan karar Türkiye'nin haklı tutumunu teyit etmektedir. Sayın Sarkozy'den de, partisinden de, Fransız Senatosu'ndan da her şeyden önce Avrupa değerlerine saygılı olmalarını bekliyoruz. Tarihi istismar edenler o istismarın altında kalırlar. Tarihi istismar adına dogma üreterek Avrupa'yı Ortaçağ'ın karanlığına geri götürmek isteyenler o karanlığın içinde kalırlar ve hiç bir zaman çağdaş bir toplum olma niteliği kazanamazlar" dedi.

"FRANSIZLARIN HADDİNE DEĞİLDİR"

Fransız Senatosu'nda Pazartesi günü yapılacak tartışmanın Türkiye-Ermeni meselesinin, üçüncü bir ülkenin iki halkın işlerine müdahale etmesinin de çok ötesine geçtiğini vurgulayan Davutoğlu, "Fransızların haddine değildir. Bir üçüncü tarafın iki halkın tarihiyle ilgili bu şekilde müdahalelerde bulunması doğru da değildir, adil de değildir. Ama burada daha da öte geçerek insanların fikri özgürlüğünü yok etmek, şu ya da bu şekilde kanaatlerini ifade eden insanları cezalandırmaya kalkmak modern toplum olmanın en temel ilkelerini yok saymak demektir" dedi.

Bakan Davutoğlu, "Öncelikle Sayın Sarkozy'nin kendi değerleriyle yüzleşmesi lazım, kendi tarihiyle yüzleşmesi lazım. Her bir Fransız Senatör'ü de bu karar öncesinde bütün bu siyasi çıkarların ötesinde bir müddet yalnız kalıp bir bizim güzel tabirimizle tefekkür etmeye davet ediyoruz" diyerek şöyle devam etti:

"Alacakları karar hiçbir zaman yaşayacak bir karar olmayacaktır. Eğer bu yönde bir karar çıkarsa Her zaman Fransa'nın entelektüel tarihinde bir kara leke olarak kalacaktır. Biz bu kara lekeyi her an onlara hatırlatacağız her an. Bizim için bu sadece temsil ettiğimiz millet bakımından değil, insanlık görevi olarak da bu yasanın çıkmaması için çalışmak eğer çıkarsa da bu yasanın yaşamaması için çalışmak ve bu konuda her türlü tedbiri almak Türkiye'nin her şeyden önce en temel hakkıdır ve sorumluluğudur. Bundan da herhangi bir şekilde farklı düşünmemiz söz konusu olamaz. hiçbir kanaat hiçbir mektup bu kanaatimizi bu düşüncemizi değiştirmez."