Kahvehane esnafı burnundan soluyor. Sigara yasağı nedeniyle zor günler geçiren esnaf protestolara başladı.
Abone olKastamonu'da 40 yıldır kahvehane işleten 55 yaşındaki Nihat Kabaali, sigara yasağı nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiği gerekçesiyle iş yerini davul zurna çaldırarak kapattı.
Sağlık Bakanlığı'nın 19 Temmuz itibariyle kahvehane, kafeterya ve lokanta gibi tüm kapalı mekanlarda uygulamaya soktuğu sigara yasağına esnaf tepki gösterdi.
KIŞ AYLARINDA NE OLACAK?
Yol kesmek, yürüyüş yapmak, ülkedeki tüm kahvehaneleri kapatmak gibi eylemler yapılması konusunda oda başkanlarına baskı yapan kahvehaneci esnafı, özellikle kış aylarında hiçbir kahvehanenin iş yapamayacağını ifade ediyor.
CİHAN muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Başkan Vekili Resul Karataş, yüzde 50 kapalı alanlarda sigara içilebileceğini belirten yasaya rağmen, bazı illerde kolluk kuvvetlerinin buna müsaade etmediğini ileri sürdü.
MAHKEMEYE GİDECEĞİZ
Karataş, esnaftan gelen eylem talepleri konusunda ise şunları söyledi: 100 bin esnafı temsil ediyorum ben. Eğer esnafımızın zararı sabitlenirse kesinlikle mahkemeye gideceğiz. Avrupa'daki örnekleri var bunun. İlk gün kimse kahvelere girmedi. Oyun kurulmadı. Türkiye'de kahvehane kültürünü benimseyen 10 milyon insan var. Bunları hiçe sayamazsınız. Bizim üyelerimizin istekleri bizim için emirdir. Onlar eylem yapmamızı istiyorlar. Ama şuan için bu doğru olmaz. Bir süre daha beklemek gerekiyor."
KİLİDİ KAPIMIZA VURACAĞIZ
Bursa Kahveciler Odası Başkanı Yavuz Özkarayurt ise şimdiye kadar 100 kahvehane gezdiklerini ve kahvehanelerin tamamen boşaldığını şahit olduklarını dile getirdi. Telefonunun hiç susmadığını belirten Özkarayurt, "Ne olacak diye soruyorlar. İnsan sağlığı ön plana çıktığı için hiç birşey yapamıyoruz. Kahve kapatacak çok esnaf var. Yol keselim diyenler var, eylem yapalım diyenler var. Bir tane gerçek var, oda işlerimiz bitti. Kilidi kapımıza vuracağız. Federasyondan ya da hükümet yetkililerinden bize bir çözüm üretilmiyor. 'Yasak' deniyor o kadar." diye konuştu.
İHBAR YAĞIYOR
Öte yandan, sigara yasağının uygulanması için her ilde polis, zabıta ve sağlık ekiplerinden oluşan gruplarla denetimler yapılıyor. İhbarları değerlendiren ekipler, sigara içen ya da içilmesine göz yuman işyerlerine para cezaları kesiyor. Buna göre, Bursa'da, sigara yasağının denetimlerini 10 ayrı ekip sürdürüyor.