BIST 9.300
DOLAR 34,34
EURO 36,33
ALTIN 2.830,03
HABER /  GÜNCEL

David Cameron: Kaçak göçmenleri ihbar edin

Hükümetinin göçmenlik konusundaki planlarını açıklayan İngiltere Başbakanı David Cameron "sınırlarımıza yeniden sahip çıkmak için ülkedeki herkesin kaçak göçmenleri ihbar etmesini istiyorum" dedi.

Abone ol

İngiltere Başbakanı David Cameron, göçmenlik yasalarının sıkılaştırılmasına ilişkin alınacak önlemleri anlattığı konuşmasında, halkın, kaçak göçmen olduğundan kuşku duyulan kişileri, güvenlik yetkililerine ve Birleşik Krallık Sınır Dairesi'ne ihbar etmesi çağrısında bulundu.

Zorla yaptırılan ya da sahte olan evliliklerle mücadele planlarını ve Birleşik Krallık'a yerleşmek isteyenler için getirilecek yeni kuralları açıklayan David Cameron, "Hep birlikte sınırlarımıza sahip çıkacağız ve kaçak göçmenleri memleketlerine geri göndereceğiz." dedi.

Cameron, "Bugün açıklanan önlemleri alır ve göçün, yasal ve kaçak, her türlü şekline el atarsak, göç oranını, 1980-90'larda, göç sorununun ön saflarda bir siyasî konu olmadığı dönemlerdeki düzeye çekebiliriz." dedi.

Başbakan Cameron, hükümetinin, İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da, kişiyi isteği dışında zorla evlendirmenin yasaklanması konusunu inceleyeceğini kaydetti.

İçişleri Bakanlığı bu yılın başlarında ortaya atılan bu fikri, mağdurların şikayette bulunmaya korkabileceği gerekçesiyle reddetmişti.

'Zorla evlilik, köleliğin bir üstü'

Cameron, zorla evlendirmenin engellenmesi için, bu uygulamanın bir suç olarak kabul edilmesini amaçlıyor. İskoçya'da halen bu uygulama mevcut.

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da 2008 yılında "Zorla Evlilikten Koruma Düzenlemesi" yürürlüğe sokulmuştu. Bu çerçevede, bir olası mağdur ya da arkadaşı veya polis, bir bireyi korumak amacıyla mahkemeden karar çıkartmak için başvurabiliyor ve mahkemenin kararını çiğnediği saptanan kişi iki yıla kadar varan hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Başbakan Cameron ise hem bunu değiştirmek istiyor; hem de bir kişiyi evlenmeye zorlamanın ceza kanununda bir suç haline getirilmesine ilişkin önerileri yeniden incelemek istiyor.

Cameron, "Zorla evlilik, köleliğin bir kademe üstü" dedi ve birisini zorla evlendirmenin tamamiyle yanlış olduğunu belirterek, bazı kültürel kaygılar yüzünden bu konuya eğilmekten kaçınılmaması gerektiğini vurguladı.

Geçen yıl zorla evlilik uygulamalarıyla ilgilenmek üzere oluşturulan bir birime, 1700 vaka geldi. Ancak gerçek sayının çok daha yüksek olduğuna inanılıyor.

Birleşik Krallık'taki yakınlarının yanına gelip yerleşmek isteyenlerin İngilizce bilmeleri ve yeterli mali olanaklara sahip olmaları gerektiğini kaydeden Başbakan Cameron, yakınlarını getirmek isteyen kişiler için belli bir gelir tabanı saptanmasını istedi.

Cameron, Birleşik Krallık vatandaşlığını edinmek için girilen sınavlara İngiliz tarihi ve kültürüyle ilgili sorular eklenmesinin planlandığını bildirdi.

Göçmenlerin vergi mükelleflerine yük oluşturmasını ve devlet ödeneklerine bağımlı olmalarını önlemek istediğini kaydeden David Cameron, göçmenlik başvurusunda bulunan bazı kimselerden mali katkı istenmesini düşündüklerini söyledi.