Sudan'daki en güçlü silahlı hareketlerden Adalet ve Eşitlik'in lideri Halil İbrahim'in öldürüldüğü, örgüt tarafından doğrulandı. İbrahim'in, Muammer Kaddafi'yle yakın ilişki içinde olduğu biliniyordu.
Abone olDarfur'daki en güçlü silahlı milis grup olan Adalet ve Eşitlik, liderleri Halil İbrahim'in bir hava saldırısı sırasında öldürüldüğünü açıkladı.
Örgütün sözcüsü Cibril Adam Bilal tarafından yapılan açıklamada, İbrahim ve bir korumasının Perşembe günü yerel saatle 3.00 sularında bulundukları kampta hayatlarını kaybettikleri bildirildi.
Sözcü Bilal, saldırının “casusların komutasındaki bir uçaktan" düzenlendiğini belirtti.
Sudan Silahlı Kuvvetleri'nce yapılan açıklamada Halil İbrahim'in, Wad Banda bölgesinde çıkan bir çatışmada etkisiz hale getirildiği söylenmişti.
Ordu sözcüsü, BBC'ye yaptığını açıklamada, İbrahim'in, Temmuz ayında bağımsızlığını kazanan Güney Sudan'a kaçmaya çalışırken tespit edildiğini belirtti.
Adalet ve Eşitlik Örgütü ise, Halil İbrahim'in "Sudan Hava Kuvvetleri'nin uçaklarına oranla bir hayli yüksek isabetli füzeler gönderen" bir uçak tarafından vurulduğu ve uluslararası güçlerin Hartum'la işbirliği yapmış olduğu iddia edildi.
Örgütün açıklamasında ayrıca Halil İbrahim'in "silahlı mücadele de dâhil olmak üzere mümkün olan her yolla rejim değişikliği" hedefine sadık kalınacağı vurgulandı.
Kaddafi'ye yakın isim
Halil İbrahim, örgütü Adalet ve Eşitlik'i Sudan'ın çatışmalı Darfur bölgesindeki en etkili güç haline getirmişti.
2008 yılında örgütün silahlı güçleri, başkent Hartum'daki başkanlık sarayına bir saldırı düzenlemişler ve yaklaşık 220 kişi hayatını kaybetmişti.
İbrahim bu süreçte Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin siyasi, maddi ve lojistik desteğini kullanmıştı ve Kaddafi'nin devrilmesine dek Libya'da bulunuyordu.
Sudan hükümeti bu dönemde İbrahim'e bağlı milislerin Kaddafi güçleriyle birlikte mücadele ettiği iddiasında bulunmuşlardı.
Sudan hükümetiyle Özgürlük ve Eşitlik arasında 2010 yılında imzalanan ateşkes anlaşması, kısa süre sonra sona ermişti.
Darfur bölgesindeki çatışmalar sebebiyle yaklaşık iki milyon yedi yüz bin kişi göç etmek zorunda kaldı ve BM verilerine göre, yaklaşık üç yüz bin kişi hayatını kaybetti.