BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56

Darbeye davetiye sözler

Darbeye davetiye sözler

1-şartlar olgunlaşırsa: türkiye'deki darbe çağrılarında ilk akla gelen isim chp genel başkanı ismet inönü. 27 mayıs darbesi öncesinde "şartlar olgunlaşırsa ihtilal meşru olur" sözü sonraki yıllarda hem darbe taraftarları için hem de darbeye karşı çıkanlar için milat oldu. darbeciler bu söze atıf...

Darbeye davetiye sözler

1-Şartlar olgunlaşırsa: Türkiye'deki darbe çağrılarında ilk akla gelen isim CHP Genel başkanı İsmet İnönü. 27 Mayıs darbesi öncesinde "Şartlar olgunlaşırsa ihtilal meşru olur" sözü sonraki yıllarda hem darbe taraftarları için hem de darbeye karşı çıkanlar için milat oldu. Darbeciler bu söze atıf yaparak gerekçelerine meşru zemin ararken, karşı taraf ise bu sözün Türkiye'deki darbe zihniyetinin başlangıcı olarak kabul etti.

Darbeye davetiye sözler

2-Askerden sadece "söz" beklemiyoruz: Ağustos 2008'de Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila'ya konuşan Baykal, askerden 'söz' dışında başka şeyler beklediğini belirtti. "İlker Paşa çok doğru şeyler söyledi, çok güzel analizler, saptamalar yaptı. Ama paşalar her zaman böyle güzel konuşmalar yapıyorlar da...' diyen Baykal'a "ama"yla neyi kastettiği soruldu. Baykal, "Artık komutanların konuşmaları etrafında siyasi tartışmalar yapmak istemiyorum, sözle etkili olma aşaması geride kaldı" demekle yetindi. Bu sözler kimi yorumcular tarafından "darbe çığırtkanlığı" olarak yorumlandı.

Darbeye davetiye sözler

3-İsmet İnönü gibi konuştu: Milliyet'ten Can Dündar'a röportaj veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Menderes dönemi gibi baskıların yaşandığını savunarak, gerekirse ihtilal bile olabileceğini ima etti. İsmet Paşa'nın Menderes için söylediği, "Demokratik rejimi baskı rejimine çevirirseniz ihtilal, millet için meşru bir hak olur" sözüne karşılık Kılıçdaroğlu'nun, "Evet aynı durum, hatta daha ağır" ifadesini kullanması dikkat çekti.

Darbeye davetiye sözler

4-Darbe yapmak için her sebep var: Mayıs 2009'da Ferhan Şensoy "Daha önce yapılan 3 askeri darbe ottan sebeplerle yapıldı. Asıl darbe yapmak için geçerli sebepler şimdi var ama darbe yapan yok. Bu ülkenin darbe vakti geldi fakat asker birşey yapmıyor. 1980'de yapılan darbe sırf Kenan Paşa'nın resim merakından dolayı yapıldı. Darbe yapacaksanız şimdi yapın" diyerek sahneden orduya seslendi. Ferhan Şensoy 2006'da da bir gazeteye verdiği röportajda "Büyükanıt Paşa darbe yaparsa sabah erkender kalkar, davul çalıp kutlarım" demişti.