BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA

Darbeler için Meclis'te kritik adım!

Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler, darbe dönemlerini araştırmak için birlik oldu, 17 kişilik komisyon kurdu.

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, darbe ve muhtıralarla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi. Meclis'te 4 siyasi parti grubu tarafından verilen önerge kabul edilirken, kararı milletvekilleri ayakta alkışladı. Alınan karar gereği Komisyon, 17 milletvekilinden oluşacak ve 3 ay süreyle görev yapacak.

TBMM Genel Kurulunda  ”Ülkede demokrasiye müdahale eden tüm darbe ve muhtıralar ile demokrasiyi işlevsiz kılan diğer bütün girişim ve süreçlerin tüm boyutlarıyla araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına” ilişkin önergeler, birleştirilerek görüşüldü. Daha sonra yapılan oylamada, oybirliği ile Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge kabul edildi.

BDP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, geçmişte darbelerle ilgili bir çok araştırma önergesi verdiklerini ancak bunların kabul edilmediğini ifade etti.
Kaplan, ”Her darbede Alevi-Sunni, sağcı-solcu birbirini boğazlıyorsa ve bunu birileri tezgahlıyorsa, bunun üzerine gitmek Meclis’in en asli görevidir” dedi. 
"ZARARLARI HEPBİRLİKTE YAŞADIK"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, demokrasiye hukuk dışı müdahalelerin milleti yok sayma anlamı taşıdığını söyledi.

Ülke tarihinde kara leke olarak yer eden darbelerin araştırılmasını çok önemsediklerini belirten Vural, ”Bunu hem darbelerden en çok zarar gören parti olarak istiyoruz hem de millet iradesine halel getirecek bu olayların bir daha yaşanmaması için istiyoruz” dedi.
”İyi darbe kötü darbe” ayırımına karşı olmanın bir zorunluluk olduğunu ifade eden Vural, ”Topyekün müdahalelerin karşısında durmak gibi erdemli bir yolu tüm siyasi partilerin dikkatine sunmak istiyoruz” diye konuştu.

CHP'DEN TARTIŞMA ÇIKARAN SÖZLER

CHP Grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, demokrasiyi kesintiyi uğratan her eylemin ”darbe” olduğunu ifade etti. ”AKP, 12 Eylül 1980 rejiminin muktedir çocuğudur ve oradan beslenmektedir” diyen Öztürk, darbeyi sürekli ”askerlerin yaptığını” söylemenin ”sivil darbeyi gizlemek” olduğunu ileri sürdü. Öztürk, ”AK Parti’nin son on yıllık politikaları da sorgulanmalıdır” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, sataşma gerekçesiye söz alarak, Öztürk’ün konuşmasına kadar darbelerin konuşulduğunu, ancak Öztürk’ün farklı bir konuşma yaptığını söyledi.

Canikli, ”Adeta 1960 darbesinin kendi açısından haklı gerekçelerini ortaya koymaya çalıştı ve hemen hemen hiç bir darbeye eleştirmedi. İktidarın icraatlarının millet tarafından tasdik edilmesinin ya da edilmemesinin dışına başka bir mekanizma var mı? Bu konuşmacı ’başka bir mekanizma olması gerekiyor’ diyor. Dolaylı olarak gittiği yer askeri darbelerdir, onların propagandasıdır. Milletin karşısında olan bu anlayışa karşı çıkıyoruz” diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da söz alarak ”Yüzde 10 seçim barajı niye kullanılıyor? YÖK darbe ürünüdür ve siz bunu hala kullanıyorsunuz, kıskançlıkla sahip çıkıyorsunuz. Sizin döneminiz 12 Eylül programının aslında hızlandırılmış bir tekrarıdır” diye konuştu.