"Anayasa değişikliği ile darbeciler yargılanacak mı?" tartışmasında son söz yargının olacak. Üç seçenek var.
Abone olNergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER
ANKARA- 12 Eylül’de yapılacak referandum tartışması 82 Anayasasının darbecilere yargı yolunu kapatan geçici 15. maddesinin kaldırılmasına odaklandı. CHP ve MHP zamanaşımı nedeniyle bu maddenin kaldırılmasıyla darbecilerin yargılanamayacağını savunuyor. İktidara göre ise kesin karar için erken, son sözü yargı söyleyecek.
Bu değerlendirme TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'ya ait. İyimaya’ya göre değişiklik çıktıktan sonra yargının önünde üç yol var.
İNTERNETHABER'e konuşan İyimaya öncelikle geçici 15. maddenin kaldırılmasının önemine değindi. “Anayasalarda olmaması gereken bir hükmün tasfiyesi bakımından bu en azından psikolojik önem taşıyor” diyen İyimaya düzenlemeyi şöyle savundu:
“Hem anayasa olacaksınız hem demokrasiyi getiriyorum diyeceksiniz, ama anayasanın kuruluş dönemlerinde çeşitli suç işleyenlere hukuk yolunu kapatacaksınız. Mağdurların hakkı yok olacak. Anayasa böyle bir sorumsuzluk normu içeremez. 2001 değişikliğinde kaldırmak istedik. Ancak vesayet direnci; Cumhuriyet başsavcısı, askeri kanat, siyasi partiler üzerinde bir baskı oluşturdu ve sadece son fıkrasını kaldırabilirdik. Bütün anayasa değişikliklerinde bunun yapılması istenmişti. Ancak şimdi bunu yapabildik. Böyle bir ayıplı durumu kaldırdık.”
YARGININ ÖNÜNDEKİ ÜÇ YOL
Siyasetçiler olarak görevlerini yerine getirdiklerini anlatan İyimaya’ya göre bunun sonuçlarının ne olacağıyla ilgili soruya yanıtı yargı verecek. İyimaya’ya göre yargının önünde üç seçenek var. İşte o seçenekler:
1- Diyebilir ki bu sorumsuzluk maddesidir. Yürürlüğe girdiği an hükümle sonuçlar doğurmuştur ondan evvelki eylemlerin hukuka uygunluk nedeniyle dava konusu kılınması mümkün değildir. Bu yargılamaya izin vermez.
2- İkincisi bu sorumsuzluk normu değil, zaman aşımını işlemesini askıya alma normudur, zaman aşımını durdurma normudur. Zaman aşımı da işlemediğine göre engel norm da kalmadığına göre yargı yolu açılmış diyebilir. Ancak Türk yargısında bunu yapabilecek herhangi organ var mı bilemiyorum.
3- Üçüncüsü ise çok ileri bir yorum. Güney Amerika ve Yunanistan da bu yaşandı. Bu Anayasa değişikliği hüküm kaldırma içeriğinde ise “bu dönemi yargıla” anlamına gelir.
SAHADA EVET VAR
Değişiklik yapıldıktan sonra pek çok 12 Eylül mağduru yargıya başvurmak için bekliyor. Bu başvurular yapıldıktan sonra asıl kararı yargı verecek.
Referanduma sayılı günler kala İyimaya’ya sonuçla ilgili beklentisini de sorduk. Sahada yoğun bir ‘evet’i gördüğünü anlatan İyimaya şunları söyledi:
“Demokrasi tarihinde, daha iyi demokrasiye ve güçlendirilmiş özgürlüklere hayır diyen bir oylama örneği bilmiyorum. Hayır seçeneğinin demokrasiye hayır anlamına geleceğini düşünüyorum. Burada verilecek oylar parti oyu değil. Çocukların geleceği için getirilen bu değişikliğe evet denileceğini düşünüyorum.”