BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  POLİTİKA

Darbe ve muhtıralar kaderimiz mi?

Darbelere ve Muhtıralara Karşı Mücadele Yöntemleri

Abone ol

Ülkemizin 1950 sonrası siyasi yol haritasına baktığımızda hemen hemen 10 yıllık ortalamayla darbe yada muhtıra ile kesintiye uğradığını görürüz. Bugün 60 yaşında olan bir vatandaşımız ömrüne, iki ihtilal, üç muhtıra bir de postmodern darbe sığdırmıştır. Bakıldığında kaderimizmiş gibi görünen bu durum demokrasi ile yönetilen bir ülkede kabul edilecek bir durum değildir.

Peki bu anti-demokratik girişimlerden tamamen kurtulmak için ne yapmalıyız. İşte bu çok önemli soruya, siyaset-bilimci yazar Hulusi Şentürk, ‘Darbelere ve Muhtıralara Karşı Demokratik Mücadele Yöntemleri’ isimli kitabında cevap bulmaya çalışmış.

Yazar kitabında, darbe ve muhtıranın ne olduğunu açıkladıktan sonra, askerin hangi müdahaleleriyle demokrasimizin kesintiye uğradığını tüm detaylarıyla anlatırken, müdahalelerin siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik sonuçlarını da ortaya koyuyor.

Ordunun görevleri açıklanırken, kurumun milletin hakimi olmadığı, milletin emrinde olduğu ve bu emrin de millet tarafından milletin temsilcilerine yani yasamaya verildiği özellikle belirtiliyor.

Şentürk, darbe ve muhtıralara karşı ne yapılmalı bölümünde ise, askerin siyasete müdahale etmesine imkan sağlayan kanunun zayıf noktalarının tahkim edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bunun da yeterli olmadığını belirten yazar, psikolojik savaşın önemine vurgu yaparak bu propagandalara karşı son derece hassas olunması gerektiğinide gerekçelerini sıralayarak belirtiyor.

Darbe girişiminde bulunanların, mutlaka anayasamızın ilgili maddelerince en ağır ceza ile cezalandırılması en önemli caydırıcı unsur olacaktır diyen Hulusi Şentürk’ün, sivil toplum anlayışının geliştirilmesi, halkın bilgilendirilmesi ve organize edilmesi, yazar ve aydınların daha cesur olması, anti-darbe basınının güçlenmesi, siyasetin ve siyasetçinin saygınlık kazanması gibi bir çok başlıkta topladığı mücadele yöntemleri, ‘sarıkız’, ‘ayışığı’, ‘eldiven’ gibi belgelenmiş darbe girişimlerinin tartışıldığı şu günlerde bilinmesinin ve uygulanmasının çok önemli olduğu yöntemler olarak çıkıyor karşımıza.

Hulusi Şentürk kitabında, millet iradesinin çok önemli olduğunu ve bunun devamlılığının sağlanması için, darbelerin ve muhtıraların kaderimiz olmaktan çıkarılması gerektiğini söylüyor ve bunun yollarını tüm detaylarıyla biz okuyuculara sunuyor.

Kitapla ilgili detaylar.