BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  GÜNCEL

Darbe Komisyonu'ndan Erdoğan ve Yıldırım kararı

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın dinlenmesi konusunda gelen taleplere ilişkin karar aldı.

Abone ol

DARBE Komisyonu Başkanı Reşat Petek, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın dinlenmesi konusunda gelen taleplere ilişkin "Cumhurbaşkanı ve başbakanın komisyona davet edilmesinin uygun olmadığı yönünde bir karar aldık. Kendilerine yazılı olarak komisyonumuzun taleplerini ileteceğiz. Biz komisyonumuza gelin diye davetimiz yok. Ama her iki makamdan komisyonumuza bir davet gelirse bunu katılıp o çerçevede ziyaret etmemiz mümkün" dedi.

TBMM 15 Temmuz FETÖ / PDY Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek,önümüzdeki hafta komisyonun darbe gecesi şiddetli çatışmaların yaşandığı Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı ile Türksat ve Yenimahalle'deki Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne gideceğini bildirdi. Petek “Önümüzdeki hafta 3 kurumu ziyarette bulunacağız. O gece şiddetli çatışmaların yaşandığı TÜRKSAT, darbeciler o gece oraya taarruz ettiler. Medyanın sesini kesmek için. Yerinde hem inceleme hem de bir çalışma gezisi yapacağız. Diğer taraftan Özel Harekat Daire Başkanlığı gölbaşında yine komisyon tarafından ziyaret edilecek. Orada şehitlerimiz görev mahallerinde anarken kahraman silah arkadaşlarını davetlerini yapacak bilgi sahibi olacaklar. BU aynı zamanda vatanı milleti bayrağı için böyle fedakar görev yapan polislerimizi unutmadığımızı yine darbenin önlenmesindeki çalışmalara verdiğimiz önemi ortaya koymuş olacağız Hayatlarını ortaya koyan mücadele eden özel harekat şube müdürlüğü personelini komisyon olarak Yenimahalle'de edeceğiz. Çarçamba günü bu ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Perşembe günü ise 2 konuk yine davetli. Bunlardan birisi şu anda İstanbul İş Jandarma Komutanı olan sayın Hüseyin Kurtoğlu, ikincisi geçen hafta dinlemeyi planlamamıza rağmen Adana'daki terör saldırısı nedeniyle gelemeyen il emniyet müdür Osman Ak." diye konuştu.

"EN AZ 40 YILLIK BİR YAPILANMA"

Reşat Petek komisyonun şu ana kadar 44 kişiyi dinlediğini kaydederek şu ortak sonuçlara vardıklarını bildirdi: "FETÖ'nün dini bir cemaat tarikat STK olmadığı ortaya çıkıyor. Dini istismar eden bir terör örgütüdür. FETÖ insanların merhamet bağışlama acıma himmet ve iyi evlat yetiştirme duygularını istismar ederek finansının bir bölümünü sağlayan bir istismar örgütüdür. FETÖ'nün siyasi bir partisi yoktur. Kendi amacına ulaşmak için farklı ideolojileri farklı siyasi partileri veya STK'ları bir araç olarak kullandığına dair önemli tespitleri komisyonumuzda değerlendirilmektendir. FETÖ'nün en az 40 yıllık bir geçmişte başlayıp 15 Temmuz'a kadar devam eden süreçte devlete sızma çalışmalarının devam ettiği anlaşılmaktadır. Girişimden dolayı haklarında soruşturma yürütülen general rütbesindekilerin 80'li yıllarsa TSK'ya girdikleri ve sinsi bir şekilde kendilerini açığa vermeden örgütlü çalışmalarını devam ettikleri anlaşılmaktadır. Militanlarının en önemli özelliği bir cemaat ruhu değil Haşhaşi bir yapılanma ile kayıtsız şartsız örgüte itaat olduğu ortaya çıkıyor."

"MİT MÜSTEŞARI VE GENELKURMAY BAŞKANININ DİNLENMESİ TALEPLERİNİ REDDETMİŞ DEĞİLİZ"

Reşat Petek MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanının komisyonda dinlenmesinin sürekli gündeme getirilmesine değinerek "Sıkça dile getirilen MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanının dinlenmesi konusunda komisyon üyelerimizin taleplerini saygıyla karşıladığımızı ifade ediyorum. Genelkurmay Başkanımızın dinlenmesi konusunda bu talepleri reddetmiş değiliz biraz farklı algı oluşturuluyor. Gerek yurtiçi terörle mücadelede gerekse Irak ve Suriye'de iki dış cephede silahlı kuvvetler, güvenlik güçleri görev ifa ediyor. Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'yı davet ettik ancak cephede olduğu için katılamayacağını söyledi. Bu konuda bizim konunun aydınlanması için samimiyetle çalışmamızın devam ettiğini milletimiz bilmiş olsun. Dinlenenlerle birlikte 200 üzerinde dinlenmesi gereken isim var. Burada bir konuğumuz ortalama 3 saat dinleniyor. Tüzüğün bize verdiği süre 3 ay. Ortalama olarak hepsini dinlememiz mümkün değil. Ortak karar alarak siyasi partilerimizin müşterek taleplerini ilk önce dinlemeye çalışıyoruz. Bir de önemini ve o kişi hakkındaki vereceği bilgileri düşünerek o çalışmayı yapmış oluyoruz.FETÖ 'nün her yönüyle araştırılmasında tamamen TBMM'nin bize verdiği görev çerçevesinde mutlak gerçeği ortaya koymak için çalışıyoruz." diye söyledi.

"CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANIN KOMİSYONA DAVET EDİLMESİNİN UYGUN OLMADIĞI YÖNÜNDE KARAR ALDIK"

Reşat Petek, komisyonda dinlenmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın da isminin verildiğini bununla ilgili son kararın ne olduğunun sorulması üzerine "Cumhurbaşkanımız, başbakanımız eğer kendileri uygun görürlerse komisyon olarak ziyaret edebileceğimiz ancak cumhurbaşkanı ve başbakanın komisyona davet edilmesinin uygun olmadığı yönünde bir karar aldık. Bu konuda mevcut cumhurbaşkanı ve başbakanla ilgili tam bir mutabakat olduğunu söyleyebilirim. Kendilerinden bir adım atıldığı ve davet geldiği taktirde böyle bir girişimde bulunulacak. Darbecilerin hedefindeki kişiler onlar. İlk andan itibaren 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve FETÖ ile ilgili görüşlerini sıkça çeşitli platformlarda paylaşıyorlar. Bu doğrultuda eğer komisyonumuzla ilgili böyle bir görüşme talebi olduğu taktirde biz bunu onlara bırakıyoruz. Değilse komisyonumuzdan bilgi edinilmek istenilen konuları yazılı olarak kendilerine ileteceğiz. Yazılı olarak cevap vermelerini bekleyeceğiz. Bu yeni bir gelişme. Kendi taktirlerine sunacağız ve sonucuna göre hareket edeceğiz. Bir ziyaret talebi gelirse çok yanlış olmaz Kendilerine yazılı olarak komisyonumuzun taleplerini ileteceğiz. Biz komisyonumuza gelin diye davetimiz yok. Ama her iki makamdan komisyonumuza bir davet gelirse bunu katılıp o çerçevede ziyaret etmemiz mümkün" diye yanıtladı.

"TUTUKLULARLA GÖRÜŞMEME KARARI ALDIK"

Cezaevindeki tutukluları ziyaret etmeyeceklerini bildiren Reşat Petek "Cezaevinde haklarında soruşturma ve kovuşturma sürecinde girişimden dolayı tutuklu olanlarla ilgili muhalefet isim bildirmek suretiyle gidip görüşme talepleri oldu. Dün ki toplantıda bu kişilerle ilgili şu anda görüşmememizin, adli süreç devam ettiği için soruşturmalarda gizlilik ilkesi bağlamında devam eden soruşturmalar olduğundan ismi verilen tutuklularla ilgi görüşmeme kararı aldık" dedi.

"BYLOCK KULLANICILARININ LİSTESİNİ İSTEMEDİK, İSTEMEYİ DE DÜŞÜNMÜYORUZ"

Petek, FETÖ üyelerinin kendi aralarında iletişim kurduğu Bylock programını kullananların listesini istemediklerini vurgulayarak şöyle dedi: "İstemedik istemeyi de düşünmüyoruz. Zira bu konu şu anda yargının konusu. Şimdi kaş yapalım derken göz çıkarmamamız gerekiyor. FETÖ ile mücadelede adli soruşturmalara zarar verecek bir takım çalışmalara girmemiz doğru olmaz. Bylock listeleri önce telefon numarası olarak sonra kimlik bilgileri tespit ediliyor. Böyle olunca gizli soruşturma numaraların bizim komisyona gönderilmesiyle deşifre olmasıyla örgüt elemanlarının kaçmasına gizlenmesine yurt dışına gitmesine sebep olunabilir. Ben hukukçu emekli başsavcıyım, bu mahsurları görmezden gelemeyiz. O listeyi istemek gibi bir çalışmamız yok. Yargının görev alanına giriyor."