BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,78
ALTIN 2.961,53
HABER /  GÜNCEL

Darbe komisyonuna muhalefet tepkisi

Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanlık Divanı'nda sadece AK Partili milletvekillerinin yer alması, komisyonun muhalefet milletvekillerinin tepkisine yol açtı

Abone ol

Askeri darbe ve muhtıraları incelemek üzere oluşturulan Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, dün ilk toplantısını yaparak Başkanlık Divanı'nı belirledi.

Başkanlığa Ak Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, başkanvekilliğine Ak Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, sözcülüğe Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Katip üyeliğe ise Ak Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu'nun seçilmesiyle, divanın sadece Ak Parti'li milletvekillerinden oluşmasına, muhalefet tepki gösterdi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, başkanlığa Ak Parti'den bir milletvekilinin seçilebileceğini ancak başkanvekilliğinde muhalefetten bir milletvekilinin olması gerektiğini savundu.

Komisyon darbeleri araştıracaksa önce buna inanılması gerektiğini ifade eden Şeker, darbeleri araştırma komisyonunun, darbeyle işe başladığını ileri sürdü. CHP ve MHP'nin, BDP'li milletvekillerinin 12 Mart, 12 Eylül'den acı çektiğini ifade eden Şeker, komisyonun işe yanlış başladığını belirtti.

CHP'nin başkanvekilliğine CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'yi düşündüğünü ancak Ak Parti'nin isimlerini daha önce belirlediğini kaydeden Şeker, "Muhalefetten bir milletvekili başkanvelliğine seçilseydi, etik olurdu, güzel olurdu" dedi.

MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya da Ak Parti'nin, "çoğunluk oluşturduğumuza göre bizim dediğimiz olur" anlayışında olduğunu ileri sürdü.

Kaya, komisyonun ayrı bir özelliğinin bulunduğunu, bu özelliğine uygun olarak bütün partilerin ortak katılımının olmasını istediklerini belirterek, "Ancak taviz vermediler, 'illada böyle olacak, adayınızı gösterin' dediler" diye konuştu.

Parmak hesabıyla, başkan, başkanvekili, katibin aynı partiden olduğunu ifade eden Kaya, komisyonun hoş bir başlangıç yapmadığını söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda da başkanvekilinin muhalefetten olduğunu, bunu komisyonda da örnek gösterdiklerini belirten Kaya, "İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda da ilk başta seçim oldu, sonra değiştirildi. Gelin başlarken böyle başlamayalım" dediklerini kaydetti.

Komisyon, görev dağılımının ardından ilk toplantısını 8 Mayıs Salı günü yapacak.