Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Danıştay ve Yargıtay'da daire sayılarını artıran kanunla ilgili milletvekillerin sorularını cevapladı.
Abone olAdalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri süren Danıştay ve Yargıtay'da üye, daire sayılarını artıran kanun tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muhalefetin eleştirilerine rakamlarla cevap veren Bakan Ergin, eleştirilerle ilgili olarak Yargıtay'ın kendilerine ilettiği cevabı açıkladı.
''Danıştaydaki iş yükünün, iktidarın hukukun gereklerini yerine getirmediği için idari davaların artmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığına'' yönelik soru üzerine Ergin, Danıştayın, tasarıyla ilgili parlamentoya sunduğu görüşünde de Danıştaya 2005'ten sonra gelen davalarda artış olduğu ifadesinin yer aldığını söyledi.
Ergin, ''Son 6 yılda idare mahkemelerinde açılan dava sayılarına baktığınızda, idarenin eylem ve işlemlerinin hukuka aykırılığı gerekçesiyle fazla dava mı açılmış, yoksa idare mahkemelerinde yargılamalar hızlandığından Danıştaya dosya akışı artmış da Danıştay bu ihtiyaca karşılık mı verememiş'' diye konuştu.
İdare mahkemelerinde yıllara göre açılan idari dava sayısı hakkında bilgi veren Ergin, 2005'te 132 bin 512, 2006'da 169 bin 591, 2007'de 144 bin, 2008'de 126 bin, 2009'da 127 bin olduğunu bildirdi. Ergin, 5 yıl içinde idare mahkemelerinde açılan dava sayısında artış değil, azalma olduğunu ifade ederek, ''Ancak idari yargının istihdam ettiği hakim sayısındaki göreceli de olsa artıştan dolayı idare mahkemelerinde bir davanın görülme süresi azaldı. 2005'te ilk derece idare mahkemesinde bir dosya 243 günde görüşülüyordu, 2009 sonunda 186 güne indi. Ancak Danıştayda görülen davalarda 2005'te 1 dosya ortalama 395 günde karara bağlanırken, 2009 sonu itibariyle 498 güne çıktı'' diye konuştu.
Ergin, ilk derece mahkemelerine açılan dava sayının artmadığını, azaldığını ancak Danıştayda davaların görülme süresinin uzadığını ifade etti. Ergin, bundan kaynaklı olarak bir iş yükü artışından söz edilebileceğini dile getirdi.
YARGITAYIN GÖRÜŞÜ
Yargıtay Başkanlığının daha önce hazırladığı tasarı taslağında, istinaf mahkemelerinin yürürlüğe girmesiyle birlikte Yargıtay üye sayısının 150'ye düşürülmesinin öngörüldüğünü anımsatan Ergin, Yargıtayın talebi doğrultusunda hazırlanan tasarının, parlamentoya sevk edildiğini söyledi.
Ergin, ancak HSYK'nın, mevcut hakim, savcı sayısıyla istinaf mahkemelerinin kurulmasının mümkün olmadığını belirterek, ''Hakim, savcı sayısını artırın, sonra istinaf mahkemeleri kurun'' dediğini anımsattı.
Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın, Yargıtay Başkanlığına seçilmesi dolayısıyla Hasan Gerçeker'i ziyaret etiğini anlatan Ergin, Gerçeker'in, ''Parlamentoda bekleyen Yargıtay tasarısına ilişkin görüşmeleri lütfen bir miktar bekletin, yeni başkan olmamdan dolayı bir çalışma yapmak istiyorum, görüşüm bildirilinceye kadar komisyonda görüşülmesin'' ricasında bulunduğunu aktardı.
Ergin, kendisinin bakanlığa gelmesiyle Gerçeker'e, ''1,5 yıl önce süre istediniz, bu sürede Yargıtayın görüşü gelmedi, lütfen Yargıtayın görüşünü iletin'' dediğini, bunun üzerine Yargıtayın, istinaflar kurulup, yük azaltıncaya kadar Yargıtayın en az 250 üyeyle, hatta artırılarak, artan iş yükünün çözümlenmesi yönündeki yeni görüşünü sunduğunu kaydetti.