BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,60
ALTIN 2.961,90
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Dan Brown'un İstanbul'u

ABD'li yazar Dan Brown son kitabında istanbul'u tanımlıyor

Abone ol

ABD'li yazar Dan Brown, yeni kitabı "Cehennem"de eski ile yeninin, doğuyla batının buluştuğu İstanbul'u "İkiye bölünmüş bir dünya, karşıt güçlerin şehri" diye tanımlıyor.

Tüm dünyada kitapları "çok satanlar" listesine giren ABD'li yazar Dan Brown, yeni kitabı "Cehennem"de, okuyucuya İstanbul'u yaşatıyor. Yazarın İstanbul ile ilgili ilk sözleri, şehirdeki karşıtlığı gösterir şekilde: "Dindarlarla laikler; eskiyle yeni; doğuyla batı... Avrupa ile Asya arasındaki coğrafi sınırda duran bu ebedi şehir, gerçekten de eski dünyadan daha da eski bir dünyaya uzanan bir köprüydü." Brown, kitabın kahramanı Langdon'un, Atatürk Havalimanı'nından şehrin merkezine gelirken geçtiği Kennedy Caddesi'ni "İstanbul'un eskiyle yeninin karşılaşmasının mükemmel örneği" şeklinde özetliyor. Yazar, Bizans İmparatoru I. Justinyen tarafından MS 532-537 arasında yaptırılan, Fatih Sultan Mehmed'in camiye dönüştürdüğü Ayasofya'yı, "günümüze kadar bölgenin en değerli mücevheri olarak kalan bina" şeklinde tanımlıyor.

''Mısır Çarşısı alışveriş merkezlerimizden daha büyüktü''

Topkapı Sarayı, "peri masalından çıkmış gibi görünen şerefeli minareleri" ile Sultanahmet Camisi geçilerek, yaklaşık bin yıl boyunca dünyanın en büyük kilisesi ve kimilerince "Dünyanın Sekizinci Harikası" Ayasofya'ya ulaşılıyor. Cehennem'de, kahramanların Ayasofya'dan sonraki mekânı, Yerebatan Sarnıcı. Galata, Haliç'in üzerinden geçen Galata Köprüsü, İstanbul'un önemli mimari eserlerinden Yeni Cami'yi anlatan Brown, Mısır Çarşısı'nı ise "Amerikan alışveriş merkezlerinden daha büyük görünüyordu" şeklinde tanımlıyor. Kitabın kahramanlarının İstanbul'daki son adresi, İsviçre'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun bulunduğu "ultramodern" Levent Plaza oluyor. Brown, "karşıt güçlerin şehri"ne, "Kırmızı bir zemin üzerinde çizilmiş ay ve yıldız... Osmanlı İmparatorluğu'nun bu alameti, modern dünyada hâlâ gururla uçuşuyordu" şeklindeki Türk bayrağı tanımlamasıyla veda ediyor.