BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Damak zevkimiz belirlendi

Erkekler etsever, kadınlar ise çikolatasever. İşte Türkiye'nin damak zevki haritası..

Abone ol

İstanbullular mutsuzken yemeğe ve yemeği fazla kaçırmaya daha meyilliler; erkekler etsever, kadınlar ise çikolatasever, çocukken sevmediğimiz yiyecek ise ıspanak...

Visa Avrupa tarafından gerçekleştirilen “Her Günün Keyfini Yaşa” yaşam tarzı araştırması, damak zevkimiz ve beslenme alışkanlıklarımız üzerine çeşitli bilgiler sunuyor. Araştırmaya göre en fazla unlu ve tatlı yiyecekleri canımız çekiyor ve geleneksel lezzetlere bağlılığımız sürüyor.

Tüketici açısından hayatı keyifli kılan şeylerin belirlenmesi için Türkiye’nin 7 bölgesinde 18 yaşın üstünde toplam bin kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırmaya göre en fazla unlu ve tatlı yiyecekleri canımız çekiyor. Araştırma, dolma ve mantı gibi geleneksel lezzetlere bağlılığımızın sürdüğünü de gösteriyor.

İlk 10’da 3 geleneksel lezzet
Araştırmaya göre çikolata ve dondurma en çok canımızın çektiği yiyeceklerin başında geliyor. Daha çok hazır ya da hazırlanması kolay gıdalardan oluşan ilk 10’a dolma (yüzde 35.6) ve mantının da (32.8) girmesi ise dikkat çekiyor. Bir başka yerel lezzet döner dokuzuncu sırada yer alıyor.

Erkekler eti, kadınlar çikolatayı daha fazla seviyor
Erkekler kadınlara göre et yemeklerini daha çok seviyor. Kuzu çevirme, tandır canı çeken erkeklerin oranı yüzde 38.2 iken kadınlarda bu oran yüzde 20.8. Aynı şekilde canı döner çeken erkekler yüzde 34.3 iken kadınlar yüzde 28’de kalıyor.

Kadınların hem çikolatayı hem de dondurmayı erkeklere göre daha çok canları çekiyor ancak her ikisinin de patates kızartmasına olan zaafı küsuruna kadar aynı oranda (yüzde 36.5)

Dondurma en çok 25-34 yaş arası seviliyor, ortalama yüzde 64. Pasta-kek ise en çok 18-24 ve 40-50 yaş grubu arasında popüler, ortalama yüzde 43 ile. Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri ise patates kızartmasının her yaş grubu içinde sevilmesi, yüzdelerin birbirine çok yakın olması. Mantı severler arasında 18-24 yaş grubu yüzde 28.7 ile diğer yaş gruplarının altında kalıyor.

Dolma, sonuçlar arasında oldukça dikkat çekici bir yer edinmiş durumda. En çok 30-44 yaş grubu içinde tercih edilen dolmaya ise en yoğun ilgiyi Ankaralılar(yüzde 45.4) ve Adanalılar(yüzde 44.9) gösteriyor. Gaziantep ise yüzde 13.8 oranı ile dolmadan en az hoşlanan il durumunda.

En çikolata sever il İzmir
İzmirliler yüzde 71 oranı ile en yüksek çikolata sever olurken ikinci sırayı şaşırtıcı bir şekilde Adanalılar alıyor. Aynı şekilde dondurmayı da en çok İzmirlilerin canı çekiyor: Yüzde 65.2 . İzmir’i Ankara (yüzde 61.8) ve Samsun (yüzde 57.4) takip ediyor.

İçeceklerimiz: Çay, kola ve kahve
En çok sevdiğimiz içecek çayı (yüzde 33) kola (yüzde 30.1) ve kahve (yüzde 29.3) takip ediyor. Erkekler kadınlara göre daha çaycı ancak kahve söz konusu olduğunda her ikisinin de aynı oranlarda (yüzde 28) canının çektiği söylenebilir.

Erzurumlular yüzde 38.6 ile kolalı içecekleri en çok sevenler olurken İzmirliler ikinci sırada gelmekte.

Rahatlatan, iyi hissettiren şeyler
“Hangisi sizi rahatlatır, iyi hissetmenizi sağlar?” sorusuna verilen yanıtlarda da çikolata ve dondurmanın açık farkla önde olduğu görülüyor. Çikolata yüzde 43.2, dondurma yüzde 39.3. Bunları çay (yüzde 30.4), kahve (yüzde 26.0), cips (yüzde 22.2) ve meyve (yüzde 20.4) izliyor.

Erzurumlular çay içmekten mutlu
Çay içerken kendini en çok Erzurumlular iyi hissediyor (yüzde 43.9). Bunu yüzde 37.6 ile Ankaralılar takip ediyor. Kahvede ise sıralama değişiyor. Adanalılar yüzde 35.5 ile ön sırada gelirken Samsun yüzde 32.4 ile ikinci sırada yer alıyor.

En sevdiğimiz yiyecekler kalorili olanlar..
“En sevdiğiniz yiyecekler nedir?” sorusuna verilen yanıtlara bakıldığında dondurma yüzde 49.7 ile ilk sırada gelmekte. Onu takip eden diğer yiyecek ve içecekler ise şöyle:
Çikolata (yüzde 48.2)
Cips (yüzde 36.5)
Dolma (yüzde 36.2)
Çörek, hamu işleri, börek (yüzde 35.5)
Fırında tavuk (yüzde 35)
Mantı (yüzde 33.5)
Patates kızartması (yüzde 32.4)
Çay (yüzde 31.8)
Meye (yüzde 31)
Baklava (yüzde 29.8)

Genellikle “teslim oluyoruz”
“Canınız bir şey istediğinde ne yaparsınız?” sorusuna verilen yanıtlarda, “canımın çektiği şey elimin altındaysa hemen teslim olurum” (yüzde 49.5) ilk sırada geliyor. “Hemen teslim olup canımın istediğini yerim” (yüzde 42.7) bunu izliyor. En alt sıralarda ise şu yanıtlar var: “Canımın ne kadar çok o yiyeceği çektiğini yakınımda kim varsa ona sızlanarak söylerim” (yüzde 13.1) ve “isteği bastırmak için bir sigara içerim” (yüzde 13.2).

Araştırma, “teslim olduktan sonra “yaşanan duygularda olumlu ile olumsuzlar arasında bir eşitlik olduğunu ortaya koyuyor:
“Çok daha iyi hissederim”: yüzde 53.1
Olumsuzlar: yüzde 46.9

Hemen teslim olurum diyenlerde en yüksek oran Erzurum’da (yüzde 61.4). Bunu İzmir yüzde 58 oranı ile takip ediyor. 18-24 yaş grubu yüzde 50 oranı ile yiyeceklere en kolay teslim olanların başında gelirken 40-44 yaş arası en temkinli davranan grupta (yüzde 27.5)

İlgi çekici bir başka sonuç ise kendini her yeni güne başlarken mutsuz hissedenlerin (yüzde 23.6) canı bir şey çektiğinde isteğini bastırmak için ilk sigaraya sarılanlar olması. Bu oran mutlularda yüzde 10.3.

“Canınız yiyecek çektiğinde ne sıklıkta teslim olursunuz?” sorusuna yüzde 44 oranı ile “her zaman” ve “neredeyse her zaman” yanıtları verilmiştir. En iradelilerin ise Gaziantepliler olduğu anlaşılıyor (yüzde 26.3)

Yemek yeme alışkanlıklarımızla ilgili olarak verilen ifadelere katılım oranları ise şöyle:
“Üzüntülüyken, mutsuzken yiyerek keyiflenmeye meyilliyim” ifadesine kadınların yüzde 46.3’ü katılırken erkeklerde bu oran yüzde 38.6’da kalıyor. İstanbul, yüzde 48.6 oranı ile bu ifadeye en çok katılan il konumunda.
Çok fazla ve rahatsız edecek derecede yemeğe meyilliyim ifadesine de en çok İstanbullular katılıyor.
Kadınların yüzde 35.3’ü kilo vermek istediklerinden dolayı yedikleri ile ilgili endişeliler ancak bu oran erkeklerde yüzde 18. A grubu hem kadın hem de erkekler kategorisinde bu kaygıyı yüzde 38’lik oran ile en çok taşıyan grup konumunda.
Aldığı her kaloriyi hesaplayanlar ise 45-50 ve 35-40 yaş kategorilerinde yer alıyor. İlginçtir ki kalori hesabında Gaziantepliler yüzde 17.5 ile İzmirlileri (yüzde 16.7) geride bırakıyor.
Yapılan diyetlerden ümidini en çok kesenler ise Ankaralılar (yüzde 17.2)
Erkeklerin yüzde 22.3’ü kadınların ise %16.3’ü genelde kendini aç hissediyor. Mutsuzlar yüzde 24.3 oranı ile kendilerini mutlular ve bıkkınlara göre daha çok aç hissediyorlar. Samsunlular yüzde 25 ile kendilerini genelde en çok aç hissediyor, bunu İzmirliler takip ediyor.
Ne kadar yediğimden çok nasıl bir yemek yediğim önemlidir ifadesine en çok Erzurumlular yüzde 71.9) katılıyor. En az ise Gaziantepliler (yüzde 15.9)
“Ailem genelde TV karşısında yemek yerdi” ifadesine katılanların (yüzde 40.8) büyük çoğunluğu 18-24 yaş arasında yer alıyor. Bu ifadeye en çok katılanlar ise Ankara (yüzde 50), bunu şaşırtıcı bir şekilde yüzde 47.4 ile Erzurumlular takip ediyor.

“En saf anılar”
Yemekle ilgili en eski ve en saf anıların başında “tatilde ya da deniz kenarında dondurma yemek” (yüzde 32.6) geliyor. Bunu, “gözleme yemek” (yüzde 29.5), “bütün aileyle yılbaşı yemeği yemek (yüzde 28.3), “bir tepside ya da gazetenin üzerinde kebap yemek” (yüzde 25.0), “ev yapımı geleneksel yemekler yemek” (yüzde 24.2), “mumları üfleyip doğum günü pastasını yemek” (23.0), “kendi cep harçlığından alınmış şeker (yüzde 22.4) izliyor.

Çikolata yemek genel olarak (yüzde 19.5) yemekle ilgili en eski ve saf anılarımızın başında gelmese de Erzurumlular için en unutulmayan anların başında geliyor (yüzde 43.9)

Çocukken sevmediğimiz, şimdi sevdiğimiz şeyler
“Çocukken sevmediğiniz ama şimdi sevdiğiniz yiyecekler nelerdir?” sorusuna verilen yanıtların başında “ıspanak” geliyor (yüzde 37.3). Diğer yiyecekler ise sırasıyla şöyle: Sarımsak (yüzde 22.9), patlıcan (yüzde 20.6), balık (yüzde 16.3), baharatlı yiyecekler (yüzde 15.8)

Yiyecek alışverişi
Yiyecek alışverişini çok çeşidin olduğu büyük bir süpermarketten yapmayı tercih edenlerin oranı yüzde 82.8. Bunu yüzde 53 ile daha kolay olduğu için mahalledeki bakkaldan alışveriş yapmak takip ediyor. Araştırmaya katılanların ise sadece yüzde 4.1’i yiyecek-içecek alışverişini internetten yapmayı tercih ediyor.

Internet’ten alışverişi en çok tercih edenler ise 35-40 yaş grubu (yüzde 6.9) ve A sosyo-ekonomik grubunda (yüzde 6.5) olanlar. Organik ürünleri en çok alan kesim de yine A grubuna ait. (yüzde 22.8)

Dışarıda yemek yemek
“Evde yemek yeme yerine dışarıda yemek veya içmek için haftada ne kadar para harcıyorsunuz?” sorusuna 1-30 YTL arası harcarım diyenlerin oranı yüzde 50.6 ile başı çekiyor. Bunu yüzde 19.7 ile 31- 75 YTL arası harcarım, yüzde 18.5 ile “hiç harcamam” yanıtı takip ediyor. İzmirliler yüzde 57.3 ile dışarıda en çok yemek yemeği seven grup.

Kaynak:www.ntvmsnbc.com