Sağlık Bakanlığı, damacanalara üretim tarihi gibi bilgilerin yer aldığı birer kimlik verecek.
Abone olDamacana suların uygun ortamda üretimi ve dağıtımı için bir dizi önlemi uygulama kararı alan Sağlık Bakanlığı, üretim tarihi gibi bilgilerin yer aldığı birer kimlik verilecek damacanaların, tıpkı ilaçlar gibi takip sistemiyle izlenmesini hedefliyor.
Vatandaşların bu bilgilere cep telefonundan bile ulaşabilmeleri, bakanlığın hedefleri arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, damacana su denetimleri ve alınacak önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
2009 yılının Temmuz ayından sonra damacana sularla ilgili ruhsat yetkisinin valiliklere devredildiğini, denetimlerin ise hem valilikler hem de Sağlık Bakanlığı'nca yapıldığını anlatan İlter, üretim kapasitesi en düşük firmanın bile 4 kez il halk sağlığı müdürlüğü, bir kez de Sağlık Bakanlığı olmak üzere yılda 5 kez denetimden geçtiğini söyledi.
DENETİMLERDE DİKKAT EDİLEN HUSUSLAR
İlter'in verdiği bilgiye göre, bu denetimlerde tesisin hijyenik şartlarda faaliyet gösterip göstermediği, başka bir su markasına ait kapların kullanılıp kullanılmadığı, yıkama ve durulama ünitesinin durumu, yıkama suyu sıcaklığı, laboratuvarın koşulları, personelin kurallara uyup uymadığı, taşıma, depolama ve satış gibi unsurlara bakılıyor.
Açıklanan son denetimlerde de alınan numuneler belirli illerdeki yetkili laboratuvarlarda analiz edildi. Damacanaların yıkama ve durulama sularından da örnekler alınarak incelendi. Ayrıca tesisten dağıtılmak üzere gönderilecek sulardan da numuneler alındı.
“Numunelerin laboratuvarlara firmalar tarafından taşındığı” iddiasına da yanıt veren İlter, “Bu denetimler bakanlığımızca sürekli yapılır. Bazen firmalar güvenli taşımanın sağlanması talebinde bulunur, bizde numuneleri mühürler ve buna izin veririz. Bunların değiştirilmesi söz konusu olamaz. Ancak son denetimlerde numuneler kendi birimlerimiz tarafından laboratuvarlarımıza taşındı” diye konuştu.
SORUN YIKAMA AŞAMASINDA TESPİT EDİLDİ
Sağlıklı bir mikrobiyolojik analiz için en az 48, ortalama da 72 saat geçmesi gerektiğini ifade eden İlter, bu süre içinde şüphelenilen durum olması halinde testlerin tekrarlandığını, hatta numunelerin daha üst düzey laboratuvarlara gönderildiğini söyledi.
Denetimlerde değerlendirmelerin iki aşamada yapıldığını bildiren İlter, ilk aşamada damacanaların yıkanma ve hijyen durumuna bakıldığını söyledi.
Tekrar tekrar kullanılan damacanaların insan sağlığına zararlı olmaması için temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden İlter, şunlara kaydetti:
“Damacanaların 50-70 derece sıcak suda yıkanması gerekiyor. Aksi halde mikroorganizmalar temizlenemez. İşte sorun daha çok bu yıkama aşamasında tespit edildi. Dezenfektan madde ya yüksek miktarda kullanılıyor, ki bu takdirde insan sağlığına zararlı bromat seviyesi yükseliyor. Dezenfektan madde az kullanıldığında ise damacana yeterince temizlenmiyor. O zaman da mikroorganizmalar ürüyor. Uygunsuz olduğu belirlenen damacana sularda da tespit edilen sorun buydu.”