BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,35
ALTIN 2.925,62
HABER /  SAĞLIK

Damacanadaki sular kanser yapıyor

Damacana ve pet şişede uzun süre bekleyen sudaki kanserojen riskina karşı uzmanlar önemli uyarılarda bulundu.

Abone ol

Fatih Altaylı'nın yazısıyla gündeme gelen "pet şişede kanser" riski korku yarattı. Prof Dr. Erkan Topuz'dan uyarı geldi: "Damacana su cam kaba, testiye boşaltılmalı. Damacana çok kullanılmamalı."

Aynı risk plastik şişelerde satılan sular içinde geçerli. Şişedeki su 15 günden sonra plastikteki zehirli maddeleri çözmeye başlıyor. Bu maddeler ise kanser yapıyor. Profesörler, Türkiye'de çok erken yaşta görülen kanser vakalarını ve kanserdeki aşırı tırmanışı bu plastik tüketimine bağlıyor.

Gıda mühendisleri ise plastik ambalajların kullanımı konusuna gerekli denetimlerin yapılması gerektiğini vurguluyor. Pet şişelerdeki tehlike bugün Habertürk'ün mürmanşetindeydi. Uzmanların kritik uyarılarının sıralandığı haberde, tüketicilere önemli bilgiler aktarıldı.

ABD Toksikoloji Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre, pet şişelerde bulunan BPA maddesi sıcak sıvılarla temas ettiği zaman açığa çıkıyor. Sıvıya karışarak vücuda giren BPA, özellikle prostat ve göğüs kanseri riskini artırıyor. 

CAM KABA BOŞALTIN

Prof. Dr. Erkan Topuz:

Su standartlara uygun
Uzmanlar İstanbul İzmir ve Ankara'da musluktan akan suyun içilebileceğini belirtiyor. Klorun organik maddelerle reaksiyona girmesiyle oluşan kanser yapıcı "trihalometan" ile bulanıklık oranı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde dünya standartlarına uygun.

-Eve damacanayla alınan su hemen cam bir kaba ya da testiye boşaltılmalı, günlerce bekletilmemeli. Bu pet şişeler kesinlikle güneşte durmamalı.

-Damacanaların 60-70 kez kullanılma şansı varken, biz 700 belki bin kez kullanıyoruz.

-Su ilk kez piyasaya verildiği zaman birçok kimyasal analizden geçiyor, bu veriler de üzerinde yazıyor. Ancak bu analiz bir kez yapılıyor.

SU MARKASINI ÜÇ AYDA BİR DEĞİŞTİRİN

-Adam bu suyu aynı markayla satıyor, en iyi marka olsa bile sık kontrolden geçmediği için içinde ne var bilmiyoruz.

-Tüketicilere tavsiyem 3 ayda bir kullandıkları su markasını değiştirmeleri. Çeşme suyu da kullanılabilir, ancak çeşme suyunda da aşırı miktarda klor var, aşırı miktardaki klor da kanserojen.

-Ayrıca yollardaki borulardan sızma şeklinde toksit maddeler alınabilir. Eve su filtreleri de konulabilir. Ancak su fitreleri de magnezyumu tutuyor. Oysa magnezyum vücuda faydalı.

PLASTİK ŞİŞELERİ DONDURMAYIN

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi:

-Pet şişe arabada uzun süre bekletilmemeli. buzluğa konulmamalı. Donma sırasında göçme nedeniyle platsik doku zedelenir, her zedelenme plastikten gıdaya geçişi artırır.

-Damacanalarda deterjan kalıntısını gidermek için son derece güç bir hadisedir. Daracık bir ağızdan iyi bir yıkama şekli gerçekleştirilebilir mi, ondan kuykuluyum.

SİGARA PET ŞİŞEDEN ÇOK DAHA ZARARLI

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği ve Yönetim Kurulu üyesi ve Hacettepe Onkolji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şuayib Yalçın:

-Pet şişenin kanser yapan bir etksi olsaydı pet şişe kullanan ülkelerde mide, yemek borusu ve mesane kanseri oranlarının artmış olması gerekirdi.

-Pet şişeden önce sigara, obezite ve alkolden uzak durulmalı.