BIST 10.720
DOLAR 32,57
EURO 35,27
ALTIN 2.466,91
HABER /  GÜNCEL

Daha kötü küçülme olamaz

Ekonomideki tarihi küçülme büyük yankı uyandırdı. ASO Başkanı Nurettin Özdebir rakamları değerlendirdi.

Abone ol

Daralma rakamlarını değerlendiren ASO Başkanı Özdebir, "Bana göre en kötüsü geride kaldı. Ancak ikinci çeyrekten sonra yıllık rakamın pozitife çevilmesi zor" dedi.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, yüzde 13.8'lik tarihi daralmayı NTV'de değerlendirdi.

Özdebir şunları söyledi: “Bu rakamların işaretleri geçen yılın son çeyreğinde başlamıştı. Tedbirlerin alınmasındaki gecikmeden dolayı bunu yaşadık. Burada ticaretin durduğunu görüyoruz. Yarın üçüncü çeyreğe başlayacağız. İkinci çeyrek rakamlarının açıklanmasının gecikmesi de doğru değil. Biz bunları yaşıyoruz. Yaşadıklarımızı anlattığımız zaman doğru mu söylüyorlar diye rahatsızlıklarını görüyoruz ama rakamlar ortada.

İkinci çeyrekte alınan tedbirlerin etkisini göreceğiz, KDV, ÖTV indirimlerinin etkisini göreceğiz. Desteklenen sektörlerde iyi imkanlar yakalandı. Belki üçüncü çeyrekte pozitife dönme durumu olabilir.

Burada alınması gereken tedbirler var. Ticaret demek sadece dayanaklı tüketim malları değildir. Yatırım mallarının üretimi sektörlerinin de desteklenmesi lazım. Bu sektörler seslerini duyuramıyorlar. Birçok firma ücretlerini, vergilerini ödeyemez durumdalar. Bu sektörler için acil tedbirler alınmalı. Amortisman süresinin yatırım mallarinda iki yıla, üç yıla indirilmesi etkili olabilir.

“Yıllık daralma rakamı daha büyük noktaya gelebilir mi” sorusuna gelince IMF ve DB tahminleri 4’ün 5’in üzerindeydi. Benim de tahminim eksi 5’ler civarında kalır noktasında. Bana göre en kötüsü geride kaldı, küçülme hızı tedbirlerle düşmüştür ama birinci ve ikinci çeyrekten sonra yıllık rakamın pozitife çevilmesi zor. “