BIST 9.404
DOLAR 34,37
EURO 36,33
ALTIN 2.825,17
HABER /  SAĞLIK

Daha iyi bir cinsel yaşam

Türkiye'de sertleşme sorunu yaşayan 8 milyon erkek var. Bunların sadece 2'si doktora başvuruyor.

Abone ol

Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, Türkiye'de sertleşme sorunu yaşayan 8 milyon erkek olmasına rağmen yalnızca her 10 hastadan birinin doktora başvurduğunu söyledi. Türk Androloji Derneği ve Pfizer Türkiye'nin işbirliğinde gerçekleştirilen ''Daha iyi bir cinsel yaşam, daha mutlu bir hayat'' başlıklı kampanyanın tanıtımı Çırağan Sarayı'nda yapıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Prof. Dr. Kadıoğlu, 40 yaş üstü her 10 erkekten 7'sinde çeşitli derecelerde sertleşme sorunu olduğunu belirtti. Kadıoğlu, bu sorunun ürolog gözetiminde etkili ve güvenilir tedavisinin mümkün olduğunu ifade ederek, sorunun; ''ilerleyen yaş, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp ve damar hastalıkları ile depresyondan'' kaynaklanabileceğini bildirdi.

''Türkiye'de sertleşme sorunu yaşayan 8 milyon erkek olmasına rağmen yalnızca her 10 hastadan biri doktora başvuruyor'' diyen Kadıoğlu, doktora başvuru oranının bu derece düşük olmasını, ''hastaların sorunlarını paylaşmaktan kaçınması, sorunu tabu olarak görmeleri ve sorunun tedavi edilebilir olduğu konusunda bilgi sahibi olmamalarına'' bağladı.

Ateş Kadıoğlu, sertleşme sorununun geçmişte ''iktidarsızlık'' olarak adlandırıldığını hatırlatarak, ''İktidarsızlık terimi cinsel işlevin birçok safhasını kapsıyor. Bu nedenle iktidarsızlık yerine sertleşme sorunu terimi kullanılmalı'' dedi. Daha iyi bir cinsel yaşamın herkesin hakkı olduğunu dile getiren Kadıoğlu, sertleşme sorununun çiftler arasında yaşanan ve iki tarafı da etkileyen en yaygın sorunlardan biri olduğunu vurguladı.

Kadıoğlu, cinsel yaşamı tabu haline getirmenin, olası sorunları ortadan kaldırmak yerine daha da ağırlaştıracağını belirterek, ''Cinsel sorunların 'Yetersizlik' olarak algılanmasıyla gelen endişe hali ve öz güven kaybı gibi psikolojik değişiklikler, bireylerin ve toplumun genel yaşam kalitesini düşüren faktörlerdir'' diye konuştu.

KAMPANYA

Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, herkesin hakkı olan daha iyi bir cinsel yaşam için hareke geçilmesi ve çözüm aranması yolunda bilinç yaratmak amacıyla 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında bir kampanya düzenlediklerini söyledi. Kadıoğlu, ''Daha İyi Cinsel Yaşam, Daha Mutlu Bir Hayat'' kampanyasıyla, sertleşme sorunları yaşayan erkekleri bilgilendirmeyi, çiftlerin yaşam kalitesini yükseltmelerini sağlamayı ve karşılıklı cinsel mutluluğu yakalamalarında onlara destek olmayı amaçladıklarını bildirdi.

Sorunları ile ilgili çözüm arayışına girmeyen erkekleri üroloğa danışmaları konusunda cesaretlendirmeyi hedeflediklerini de vurgulayan Kadıoğlu, bu kapsamda ''0212 267 49 49'' numaralı danışma hattı ile ''www.cinselmutlulukonemli.com'' adresinden bilgi alınabileceğini söyledi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahittin Çayan da, Türkiye'de sertleşme sorunu bulunan erkeklerin yüzde 80'inden fazlasında tam bir işlev kaybının olmadığını, hafif ya da orta derecede sertleşme sorunu bulunduğunu anlattı.

Çayan, ürolog gözetiminde etkili ve güvenilir tedavinin mümkün olduğunu ifade ederek, ''Ağızdan alınan ilaçların çıkması tedavi arayışına olumlu katkılar yaptı. Ereksiyon problemlerinin ağız yoluyla alınan ilaçlarla tedavisinin mümkün hale gelmesiyle, giderek daha çok sayıda erkek tedaviye yöneliyor'' dedi.