BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,95
ALTIN 2.802,07
HABER /  GÜNCEL

Daha fazla borçlanamazsa ABD'nin kredi notu düşebilir

ABD Merkez Bankası başkanı tarafından yapılan açıklamada Kongre'nin borçlanma limitini yükseltmemesi halinde ülkenin kredi notunun düşebileceği belirtildi.

Abone ol

Amerikan Merkez Bankası başkanı Bernanke, borçlanma sınırının yükseltilmemesi halinde ülkenin kredi notunun düşebileceği uyarısında bulundu.

Bernanke Kongre'nin 14.3 trilyon dolar olan borçlanma sınırını yükseltmemesi durumunda ABD'nin AAA olan kredi notunun düşürülme riski altında olduğunu söyledi.

Bu durum Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin onayının gerekli olduğu anlamına geliyor.

Borçlanma konusunda anlaşma sağlanamazsa, ABD mali yükümlüklerini yerine getiremeyebilir.

Merkez Bankası başkanı dün katıldığı bir toplantıda, ABD'nin ödemelerinde yaşanacak herhangi bir gecikmenin küresel finans piyasalarında sarsıntı yaratacağını ve doların değer kaybedeceğini söyledi.

Uzlaşma mümkün

Başkan yardımcısı Joe Biden ve kongre üyelerinin sözkonusu anlaşma için partiler üstü bir yaklaşım oluşturmaya çalışıyorlar.

Üzerinde tartışılan konulardan biri bütçe kesintilerinin borç sınırının artırılmasına bağlanması.

Diğer tartışmalı konular ise yıllık bütçe, bütçe reform süreci, vergi ve sağlık sigortası ödemeleri.

Biden dünkü görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada ilerleme kaydettiklerini ve en çetin konuları görüşmelerine rağmen müzakerelerin halen devam edebildiğini söyledi.

Başkan Obama ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner en geç 4 temmuzda uzlaşmaya varılmış olması yönündeki taleplerini dile getirmişlerdi.