BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,42
ALTIN 2.938,27
HABER /  GÜNCEL

Dağdan inen PKK'lıya yeni hayat!

Teröristlerin sınır dışına çıkmasının ardından AK Parti ve hükümet nezdinde suça bulaşmamış PKK'lılar için bakın nasıl bir düzenleme yapılacak

Abone ol

Hükümetin başlattığı çözüm sürecinde terörist unsurların yurtdışına çekilmesi ve suça bulaşmamış PKK'lıların topluma kazandırılması konusunda yeni tedbirler devreye sokulacak. 

Peki onların yeni hayatında neler olması planlanıyor?

Teröristlerin sınır dışına çıkmasının ardından AK Parti ve hükümet nezdinde suça bulaşmamış PKK'lıların 'Sosyal rehabilitasyonu' için çalışma yapıldığı kaydediliyor.

*Suça bulaşmaış PKK'lılar için fon kurulması planlanıyor. Fondan, eve dönenlere ekonomik yardım yapılması ve kredi verilmesi öngörülenler arasında.

*Buna göre; suça karışmamış PKK'lılar için fon kurulması planlanıyor. Fondan, eve dönenlere ekonomik yardım yapılması ve kredi verilmesi öngörülenler arasında.

*Askerlik, vatandaşlık, seçme ve seçilme hakkı gibi problemlerin çözülmesine ilişkin de düzenlemeler yapılacağı iddia edildi.

*Türkiye'ye gelenler, meslek edindirme kurslarına yönlendirilecek ve istihdam imkânına da kavuşacak.

*Yapılacak düzenlemelerin daha önceki 'eve dönüş' ve 'topluma kazandırma yasasına' benzer içerikte olabileceği belirtiliyor.

 HER ŞEYİ DEĞERLENDİRİYORUZ

İmralı'ya giden üçüncü BDP heyetinden sonra Öcalan, çekilme sırasında parlamentonun üzerine düşeni yapmasını istemişti. Bu bağlamda Meclis'te bir Akil Adamlar Komisyonu'nun kurulması gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, komisyon için, "Ben aylar öncesinden bunu söyledim. Ama akil adamların bir ağırlığının olması lazım. Sadece akil adamlar değil STK'lar ve iş dünyasının da bu süreçte aktif rol alması lazım" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, "Meclis'te komisyon olmaz ama geri çekilmeyi denetleme komisyonu gibi görev yapacak akil adamlar heyeti gibi birşey olabilir ileride. Her şeyi değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Kurulacak komisyonda MHP ve CHP'nin yer alması fikri hükümet çevrelerince 'ütopik' olarak değerlendiriliyor. Komisyonda, AK Parti, BDP temsilcileri, akil adamlar ve MİT görevlilerinin olabileceği konuşuluyor. Silahlı eylemlere katılmamış PKK'lılar için yasal bir düzenleme isteyen BDP ise, Meclis'te kurulacak komisyonun "çözüm ya da barış komisyonu" gibi isimler altında geniş katılımla çalışabileceğini ifade ediyor. 1999 yılında ateşkes kararı alıp sınır dışına çıkan PKK'lılara askeri operasyon düzenlendiğini hatırlatan BDP'liler, benzer bir durumun yaşanmaması için de teminat talep ediyor.