BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,60
ALTIN 3.010,11
HABER /  GÜNCEL

Dağdaki PKKlıların öğrenim durumu!

Van'da 4 yıl içerisinde yakalanan 400 PKK'lının dosyası üzerinde yapılan araştırmanın çarpıcı sonuçları...

Abone ol

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyeleri Yardımcı Doçent'ler Dilara Şeker, Aynur İlhan Tunç ile Van Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli Emniyet Amiri Erdal Şahin, gençlerin neden PKK'ya katıldıklarını "psikolojik" açıdan inceledi.

"Van ili örneğinde terör suçlarına karışan kişilerin iç göç, sosyal psikolojik ve eğitim açılarından değerlendirilmesi" konulu bilimsel araştırmadan çarpıcı ve "trajik" sonuçlar çıktı. Araştırmada Van'da 2005-2009 yılları arasında polisin düzenlediği 282 operasyonda yakalanan 2 bin 537 örgüt mensubundan "tesadüfi" seçilen 400 dosya mercek altına alındı. Terör suçu nedeniyle gözaltına alınan 88'i kadın 332'si erkek 400 zanlının PKK'ya katılma süreci ifadeleriyle ortaya konuldu.

YÜZDE 40'I EVLİ

"Terörizmin nedenleri arasında özellikle yoksulluk ve eşitsizlik kavramları önemli faktörler arasındadır.

Gençler 'daha iyi bir gelecek için' örgüte katılmışlardır" saptamasının yapıldığı araştırmaya konu olan zanlılardan yüzde 41'inin 19-32 yaş aralığında, yüzde 59.5'inin bekar yüzde 39.8'inin evli, yüzde 84.3'ünün işsiz, yüzde 72.8'inin de Van dışından ve ilçelerinden şehre göç ettiği anlaşıldı.

ÇOĞU İLKOKUL MEZUNU

Gözaltına alınan kişilerin yüzde 37'sinin ilkokul, yüzde 18'inin ortaokul, yüzde 18'inin lise, yüzde 28'inin ise üniversite mezunu olması dikkat çekti. Yüzde 29'unun öğrenci, yüzde 29'unun serbest meslek sahibi, yüzde 15'inin işsiz, yüzde 10'unun ev hanımı, yüzde 6'sının ise esnaf olduğu anlaşıldı.

KATILDIKLARI EYLEM TÜRLERİ

Çalışmada dosyası incelenen kişilerin yüzde 62'sinin örgüt propagandası, yüzde 22'sinin örgüt üyesi, yüzde 6'sının toplumsal olaylara karıştığı saptandı. Suçtaki rolleri incelendiğinde ise; yüzde 82'sinin yardımcı olduğu, yüzde 6'sının yataklık ettiği, yüzde 6'sının ise lider pozisyonunda olduğu belirlendi.

ÇARPICI TESPİT: EŞİTSİZLİĞİ GİDERME ÇABASI

Araştırmada, gençlerin yaşadıkları yoksulluk, işsizlik ve ekonomik sorunların erken yaşlardaki gençlerde özellikle 'daha iyi bir gelecek' için örgüte katıldıklarının ortaya çıktığı belirtilerek şu tespitte bulunuldu:

"Yoksulluk ve eşitsizlik kavramları Türkiye'nin uzun zamandan beri problemi olmuştur. Yoksulluk kavramının tek başına terörizmde önemli yere sahip olmadığı bilinmekte. Bu kavramlar terörizm motivasyonu ile ilişkilidir. Günlük yaşamda bireyler yaşadıkları yoksulluk ve eşitsizlikleri giderme çabasıyla şiddete ve teröre yönelerek hissettikleri olumsuz duygu ve hayal kırıklıklarını gidermeye çalışmaktadır. Bunun sonucunda aile ile ilişkileri bozulmaktadır."

NASIL KANDIRILDIKLARI İFADELERE YANSIDI

Aile baskısı, Avrupa'da yaşama hayali, maddi sebepler, daha iyi bir hayat... Bunlar PKK’nın ağına düşenlerin kendi ağzından söylediği gerekçeler. İşte ifadelere yansıyan kandırılış öyküleri...

** M.A. (Erkek, Beytüşşebap, 29 yaşında, ilkokul mezunu): Maddi sıkıntılardan okulu bırakıp çobanlık yaptım. Bana terör örgütünün Irak’ın kuzeyinde çok güçlü olduğunu, evlerinin ve arabalarının bulunduğunu, özgür olacağımızı, bize çok iyi bakacaklarını, isterse Irak'a gittikten sonra Avrupa ülkelerine gidebileceğimizi söylemeleri üzerine onlara inandım.

** E.T. (Erkek, Doğubeyazıt, 22 yaş, ilkokul terk): Maddi imkansızlıklardan dolayı okuldan ayrıldım. Van'a geldim, lokantada 7 ay komilik yaptım. Daha sonra köyüme geri döndüm 2-3 ay çobanlık yaptım. 2004 yılı sonunda çalışmak için abim İ. ile İstanbul'a gittik. Bir internet cafede Recep adlı kişiyle tanıştım. Bana 'seni örgüte göndereyim kısa bir süre orada kalırsın daha sonra gerilla olmayı istemezsen seni Avrupa'ya gönderirler' dedi. Kabul ettim.
** R.T. (Kadın, Hakkari, 18 yaş, ilkokul mezunu): Parti binasında Z. ve O.'nun yaptığı telkinlerle dağlarda özgürlük olduğunu, bana ve aileme yardım edeceklerini hatta bir Avrupa ülkesine göndereceklerini söylediler. Onlara inandım ve örgüte katılmaya karar verdim.

** B.Y. (Erkek, 19 yaş Ağrı, ilkokul terk): Ailemin bana olan baskısından ve dayatmalarından kurtulmak için katıldım.

** D.E. (Erkek, 23 yaş, Şırnak, lise): Babam bana kızarak 'bu evde benim dediğim olur, askerden gelince kızı isteriz ve evlenirsin' dedi. Babamla aramdaki bu tartışma sonunda ona kızarak örgüte katılmaya karar verdim.

** A.Y. (Erkek, 22 yaş Muş, lise): ÖSS sınavını kazanamayınca ailem '11 yıl okudun adam olamadın, bize onca masraf ettirdin' şeklinde baskılar yaptı. Bunun için örgüte katıldım.

** N.D. (Kadın, 17 yaş, Baykan, lise terk): Annemin vefatı nedeniyle psikolojik olarak rahat değildim, ailevi sorunlarımdan dolayı bir arayışa girmiştim. Daha sonra örgüte katıldım.

** A.Y. (Erkek, 21 yaş, Ardahan, ilköğretim): Ağabeyim M.Y.'nin terör örgütünde faaliyet gösterirken ölmesinden dolayı PKK'ya sempatim oluştu ve katılmaya karar verdim.

** B.D. (Erkek, 32 yaş, Doğubeyazıt, ortaokul): Kısa bir süre içinde birkaç şehre göç ettiğimizden dolayı kendimi bir boşlukta hissediyordum. Arkadaş çevrem yoktu, yeni insanlarla tanışarak kendime arkadaş bulmaya çalışırken örgüte katıldım.

YAKINLARINI ÖRNEK ALMIŞLAR

** İ.A. (Erkek, 24 yaş, Lice, ilköğretim): Örgüte çocuk yaşlardan beri sempati duyuyordum. M.I. isimli arkadaşımın (... ) gazetesi okuması ve benim de bu gazeteyi okumam ile örgüte olan sempatim daha da arttı ve katıldım. Propagandadan etkilendim

** M.D. (Erkek, 28 yaş, Konya, ilköğretim): Macerayı seven biri olduğum için dağ kadrosu ile ilgili dernekte anlatılan şeyler ilgimi çekti. Bu propagandalardan etkilendim ve macera yaşamak için örgüte katılmayı kabul ettim.