BIST 10.086
DOLAR 35,30
EURO 36,70
ALTIN 2.990,14
HABER /  GÜNCEL

Dağa çıkmayana toprak

PKK'ya karşı eylem planı çok tartışılacak... Dağa çıkışın önü hazine arazileri ile kesilecek.

Abone ol

Hükümet terörle mücadele konusunda yeni önlemler üzerinde çalışıyor. Hükümetin Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik eylem planında "toprak reformu" var. 

Doğu ve Güneydoğu'daki Hazine arazilerinin topraksız yoksul ailelere dağıtılması eylem planının en önemli ayağını oluşturuyor. Eylem planının diğer düzenlemeleri ise geçici koy korucularının özlük haklarının iyileştirilmesi, 'mele' adıyla bilinen Hizbullah ve PKK'nın kontrolündeki gayri resmi imamların tasfiye edilerek, yerlerine resmi imamların atanması...

60'a yakın kurum ve kuruluş, bölgeye yönelik atılması gereken adımları ve önerileri içeren raporlarını Başbakanlık'a sundu. Başbakanlık'a sunulan raporların 5 Aralık'ta gerçekleştirilen Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda da değerlendirildiği öğrenildi.

EN ÖNEMLİ AÇILIM TOPRAK REFORMU

Bölgeye yönelik açılım paketinin en önemli ayağını 'toprak reformu' oluşturuyor. Tarım Bakanlığı tarafından sunulan raporda, topraksız yoksul ailelere Hazine arazisinden dağıtım yapılması yönünde hazırlık yapıldığı bildirildi. Taslağa göre toprağı olmayan, geliri bulunmayan yoksul bölge ailelerine Hazine arazisi dağıtılarak, tarla yapmalarına imkan sağlanacak. Ancak bu dağıtımın 'ücretsiz', 'belli bir bedel karşılığı' ya da sadece 'kullanım hakkı verilmesi' şeklinde mi olacağı yönündeki çalışmalar sürdürülüyor. Bu konuda ise Tarım Bakanlığı'nın yerine kurulacak olan Tarım ve Gıda Bakanlığı'na bağlı Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü'nün yetkili olması bekleniyor.

MELE'LER YERİNE KADROLU İMAMLAR ATANACAK

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Başbakanlık'a sunulan raporda da, bölgede 'mele' adıyla bilinen ve Hizbullah-PKK gibi örgütlerin etkisinde kalmakla itham edilen medrese eğitimi almış kişilerin yerine Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendirdiği resmi imamların işbaşı yapması için çalışmaların hızla sürdüğüne dikkat çekildi. Diyanet raporunda, son 1 yıl içerisinde 3 bine yakın kadrolu ve sözleşmeli imam, müezzin, kayyım, Kuran Kursu eğitmeninin bölgeye gönderildiği bildirildi. Bu konuda açığın önemli oranda kapandığına dikkat çekilen raporda, hedefin imamsız cami bırakmamak olduğu vurgulandı.

ÖĞRETMENLER KURSA TABİ TUTULDU

Milli Eğitim Bakanlığı da, bölgeye yönelik faaliyet raporunu sundu. Buna göre bölgede görev alacak öğretmenlerin tümü 'Çevreye Uyum Semineri' adı altında kurslardan geçti. Öğretmenler, bölge insanının gelenek-görenekleri, yaşam tarzı, yemek alışkanlıkları, sosyal dokusu gibi konularda genel bilgi edinmiş oldu. Bakanlık, ülke genelinde uyguladığı başarılı ama yoksul öğrenciye bedava dershane uygulamasının kapsamını genişletti. Bu konudaki yüzde 2 olan kontenjanı yüzde 3'e çıkaran bakanlık, kontenjan ağırlıklı olarak bölgede kullanılacak.

AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞIYLA MÜCADELE

Enerji ve İçişleri temsilcileri de, 'terör örgütlerine finans kaynağı olduğu' belirtilen akaryakıt kaçakçılığıyla yaptıkları mücadele konusundaki raporlarını Başbakanlık'a sundu. Buna göre özellikle son 1 yıl içerisinde yapılan mücadelede akaryakıt kaçakçılığında gözle görülür azalma kendini gösterdi.

KÖY KORUCULARININ DURUMU DÜZELTİLECEK

İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı, geçici köy korucularının özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiği yönünde rapor sundu. Korucuların durumunun 5 Aralık'taki TMYK'da ele alındığı bildirildi. Jandarma temsilcileri, bölgede görev yapan Jandarma Komando Birlikleri'nin güçlendirildiği yönünde rapor verdi.

GENÇLER GENÇLİK KAMPLARINA

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ise, bölge gençlerini yurt genelinde faaliyette bulunan gençlik kamplarına gönderecek. Burada gençler arası kaynaşma sağlanacak. Yine bölgede okuyan çocuklara milli ruhu güçlendirmek amacıyla Çanakkale, Dumlupınar, Anıtkabir ziyaretleri öngörülüyor.

SAĞLIK HİZMETİ GÖTÜRÜLECEK

Sağlık Bakanlığı da yaptıkları faaliyetleri rapor halinde Başbakanlık'a sundu. Buna göre gezici sağlık araçlarıyla Ağustos sonu itibariyle 1 milyon 200 bin kişi sağlık taramasından geçirildi. 14 bin kişiye de, gezici araçlarda hafif tıbbi müdahalede bulunuldu.