Neçirvan Barzani, terör örgütü DAEŞ'in yaptığı saldırıların soykırım olarak tanınması için AB ülkelerini çaba sarf etmeye davet etti
Abone olAvrupa Birliği (AB) IKBY Temsilciliği, Erbil'deki bir konferans salonunda düzenlenen programla açıldı. Programa IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, AB Irak Temsilcisi Jana Hybaskova'nın yanı sıra bölgedeki yabancı ülke temsilcileri de katıldı.
Barzani, yaptığı konuşmada, terör örgütü DAEŞ'in saldırılarından dolayı birçok etnik ve dini azınlığın "soykırım ile karşı karşıya kaldığını" belirtti.
Musul'un Şengal (Sincar) ilçesinde Yezidilerin maruz kaldığı katliamların "soykırım" olarak tanınması gerektiğine vurgulayan Barzani, "Şengal'de teröristler tarafından öldürülen sivil halka ait birçok toplu mezar ortaya çıktı. Bu ayın içinde Şengal'in Şerafettin bölgesinde 607 Yezidi'nin defin törenine katıldım. Şimdiye kadar bu bölgede 12 toplu mezar bulundu. Bölgenin tamamen kurtarılmasıyla bu mezar sayısının artması bekleniyor" ifadelerini kullandı.
Kaçırılan Yezidi kadın ve çocuklara yapılan saldırılara karşı uluslararası kamuoyunun sessiz kalmamasını isteyen Barzani, "Bu saldırının bir soykırım olarak kabul edilmesi için belgeler Lahey Mahkemesi'ne sunuldu. AB'den istediğimiz siyasi ve diplomatik olarak DAEŞ'in işlediği suçların soykırım olarak tanınması için tüm çabasını ortaya koymasıdır. Katliamlar soykırım olarak tanınırsa, Kürdistan halkı ile tüm insanlığın acısı bir nebze dindirilmiş olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Dışişleri ve Güvenlik Teşkilatı Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin IKBY'ye yaptığı ziyaret esnasında temsilciliğin açılmasınının gündeme geldiğini hatırlatan Barzani "Uzun bir süredir bu adımın atılmasını bekliyorduk. Bölgedeki temsilcilik sayısının 33'e yükselmesi, dünyaya açıldığımızın iyi bir göstergesidir. AB, sadece kendisi için yaşayan bir birliktelikten ibaret değildir. Her alanda varlığını ispatlamıştır. İnsan haklarının korunması ve demokrasi değerlerinin yükseltilmesi adına kendi sınırları dışına çıkmıştır" diye konuştu.
DAEŞ'e karşı zor bir mücadele verdiklerini yineleyen Barzani, "Kahraman Peşmerge, dünya adına teröristlere karşı savaşıyor. AB ülkelerinin bu süreçte verdiği destek için teşekkür ediyorum. Bu yardımların devam etmesini istiyoruz. Askeri ve insani yardımların bizim için hayati bir önem taşıdığını belirtmek isterim" dedi.
"Partiler uzlaşmazsa referanduma gideriz"
Program çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Barzani, siyasi partilerin "başkanlık krizi"ni çözememesi durumunda referanduma gideceklerini söyledi.
Başkanlık sorununun çözümü konusunda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) olarak tavırlarının değişmediğini dile getiren Barzani, "Siyasi partiler çözüme ulaşmazsa bunu halkın önüne götüreceğiz. Kürdistan başkanı, halk mı yoksa parlamento tarafından mı seçilmelidir sorusunu referanduma sunacağız. Halkın vereceği karar bizim kararımızdır" ifadelerini kullandı.
ABD ve Birlemiş Milletler (BM) heyetinin katılımıyla tüm siyasi partiler arasında yapılan toplantıda alınan kararlara bağlı kalınmadığının altını çizen Barzani, "Toplantı akşam 7'de başladı, sabaha kadar devam etti. O toplantıda sadece bir talepte bulundum. Sonraki gün yapılmak istenen parlamento oturumunun ertelenmesini istedim. Bunun için yapılmayacak sözü aldık. Ancak ertesi gün toplantı yapıldı. Taraflar yapılan anlaşmaya bağlı kalmadı" diye konuştu.