BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,48
ALTIN 2.924,12
HABER /  GÜNCEL

D8 nedir hangi ülkelerden oluşuyor amacı ne?

D8 toplantısının İstanbul'da yapılmasıyla birlikte herkes D8'in ne olduğunu merak etmeye başladı. Peki D8 nedir amacı ne D8 hangi ülkelerden oluşuyor? Necmettin Erbakan'ın temelini attığı D8 ile ilgili her şey internethaber'de.

Abone ol

TÜRKİYE'nin bu yıl ev sahipliğini yaptığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın D8 değil D20 olsun sözlerini sarf ettiği toplantıyı herkes merak ediyor. Peki D8 hangi ülkelerden oluşuyor neden toplanıyor?

D-8 ya da İngilizce uzun adı ile Developing Eight, 8 üye ülkeden oluşmakta olan uluslararası bir kuruluştur. D-8, gelişmekte olan sekiz ülke olarak tanımlanmaktadır. D-8 ülkeleri, Erbakan tarafından “İslam Birliği” hedefi gözetilerek kurulmuştur. Erbakan, Soğuk Savaş sonrasında yeni bir dünya düzeni kurulması gerektiğini ve Müslüman ülkelerin bu düzende güç birliğine giderek daha önemli bir rol üstlenebileceğini savunuyordu. Hali hazırda D-8 ülkelerinin nüfusunun büyük çoğunluğu Müslümandır. Bu ülkeler; Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dır. D-8 ülkelerinin bir araya gelmesinde ilk olarak fikir Necmettin Erbakan tarafından ortaya atılmıştır. D-8 üye ülkeleri aynı zamanda İslam Birliği Örgütü’nün de üyeleri durumundadır. D-8 üyeleri, tabi kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarlarından dolayı kendi bölgelerinde önemli konumda bulunmaktadırlar.

D8 NEDİR? 

D-8, nüfuslarının çoğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelerin bir araya gelerek kurduğu bir uluslararası örgüt. Adından da anlaşılabileceği gibi örgütün sekiz üyesi bulunuyor: Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya. D-8'in temelleri, Ekim 1996'da dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'ın davetiyle bu ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen "Kalkınmada İşbirliği Konferansı"nda atıldı. Örgütün resmi kuruluşu ise Haziran 1997. Bugüne kadar sekiz liderler zirvesi düzenlendi. 

D8 ÜYELERİ HANGİ ÜLKELERDEN OLUŞUYOR?

Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır, Nijerya'dan oluşan 8 ülke ülkeler arasında ihracat ve ithalat rakamları oldukça fazla artış göstermiştir ve yeni yapılacak olan zirvelerde bu artışın devam etmesi adına yapılacak olan çalışmalara yer verilmektedir.

ERBAKAN, AYDINLIĞA AÇILAN KAPI DEMİŞTİ

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, "20. yüzyılın gerçeklerinin ve alınması gereken derslerin D-8'in doğuşunun gerekçesi olduğunu söylemiş, "D-8'ler, 20'nci yüzyılın en önemli olaylarından birisi ve 20'nci yüzyılın 21'inci yüzyıla en kıymetli hediyesidir" demişti.

Erbakan, "D-8'lerin kurulması baştan sona harplerle ve çatılmalarla geçen 20'nci Asrın sonunda, aydınlığa açılan bir kapı gibidir. Dünyada artık huzur, barış ve saadetin tesisi için, bir an evvel yanlışlardan vazgeçilmesi doğrulara dönülmesi ve Yeni bir Dünyanın kurulması gerekmektedir ve D-8 hareketi bu manada bir çalışma olarak değerlendirilmelidir" diye konuşmuştu.

D-8'e 2014'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "Gözlemci Statüsü" verilmişti.

D8'İN AMACI NE?

D-8 girişiminin başlatılmasındaki amaç, büyük bir ekonomik potansiyeli, çeşitli kaynakları, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak ve çeşitlendirmek, uluslararası düzeyde karar alma sürecine katılımı artırmak, daha iyi hayat şartları sağlamak, somut ortak projeler etrafında ekonomik işbirliğini geliştirmek ve gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmektir.

D-8, kurucu üyelerinin kompozisyonunun da yansıttığı gibi, bölgesel olmaktan çok küresel bir kuruluştur.

Üyelik, grubun hedeflerini, ilkelerini benimseyen ve ortak bağları paylaşan diğer gelişmekte olan ülkelere de açıktır.

D-8, üye ülkelerin bölgesel ve uluslararası örgütlere üyeliklerinden kaynaklanan ikili ve çok taraflı taahhütleri üzerinde olumsuz etkisi olmayan bir forumdur.