BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,97
ALTIN 3.004,31
HABER /  DÜNYA

D. Çin denizinde yüksek tansiyon

Çin ile Japonya arasında yaşanan ada krizine Tayvan’ın da müdahil olması ile Doğu Çin Denizi’ndeki tansiyon tekrar yükselmeye başladı.

Abone ol

Japonya, kendi egemenlik alanı saydığı sulara giren Tayvanlı balıkçı gemilerini püskürtmek için tazyikli su kullandı.

Çin medyasında geniş yer verilen haberde, aralarında sahil koruma gemilerininde bulunduğu yaklaşık 75 Tayvan gemisinin bu sabah yerel saatle 05.00 civarında Doğu Çin Denizi’ndeki ihtilaflı sulara girdiği bildirildi. Adaların kendi kontrolünde olduğunu savunan Japonya’nın da Tayvan gemilerine geri dönmesi için tazyikli suyla müdahale ettiği belirtildi.

Tayvan bayraklı gemilerin tartışmalı adalara ulaşmasına 3 deniz mili kala Japonya sahil güvenlik birimleri tarafından önce ikaz edildiği ve arkasından tazyikli su sıkılarak uzaklaştırıldığı kaydedildi.

BURASI TAYVAN TOPRAĞI DİYE BAĞIRDILAR

Adalara çıkmaya hazırlanan Tayvanlı gemiler yaşanan su saldırısı sonucu yerel saatle sabah 09.15’de organizasyonun tamamlandığını ilan ederek tartışmalı sulardan çıktığını aktarıldı. Tayvanlı denizcilerin, “Burası Tayvan toprağı” şeklinde bağırdıklarına dikkat çekildi.

Dün de benzer bir olay Çin tekneleriyle yaşanmıştı. Pekin, dün 200 kadar Çin balıkçı gemisinin bölgeye girdiğini açıklamıştı. Bugün de Çin'e ait 4 takip gemisi ve 2 devriye gemisi söz konusu alanda yer alıyor. Gemilerin Japonya'nın egemenlik ilan ettiği suların dışında bulundukları belirtildi.

Söz konusu adalar şu anda Japonya'nın kontrolünde bulunurken, Çin ve Tayvan da adalar üzerinde hak iddia ediyor. Adaların Japonca'daki ismi “Senkaku”, Çince ismi ise “Diaoyü”. Japonya'nın, özel mülkiyet altındaki üç adayı sahiplerinden satın almak için sözleşme imzaladığını açıklaması ardından bölgede gerilim tırmanmıştı. Yaşanan gerilimin ardından, Çin hükümeti tartışmalı adalara iki devriye gemisi göndermişti. Stratejik deniz yollarının üzerinde bulunan insansız adaların etrafında büyük doğal gaz rezervleri olduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan, Çin ve Japonya, bir yandan da artan tansiyonu azaltmak için görüşmelere başladı. İki ülkenin dışişleri bakan yardımcıları ihtilaflı adalar meselesini tekrar masaya yatırdı. Çinli bakan yardımcısı, Japonya’nın tek taraflı sınır ihlalini kabul etmeyeceklerini açıkladı.

TARAFLAR MASADA

Pekin ve Tokyo arasında uzun zamandır gerginliğe neden olan ''Diaoyü'' adalarının geleceği için taraflar Pekin'de müzakerelere başladı.


Çin ve Japonya Dışişleri Bakan Yardımcıları Cang Cıcün ve Çıkao Kavai'nin bugün bir görüşme yaptığı ve ihtilaflı adalara ilişkin tarafların kendi resmi tutumlarını birbirlerine ileterek, fikir alışverişinde bulunduğu bildirildi.

Görüşmede, Pekin yönetiminin Japonya'ya ''Adaların hakimiyetinin antik çağlardan bu yana Çin'e ait olduğu gerçeğinin tarihi ve hukuksal dayanaklarını anlattığı'' bildirildi.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cang'ın Japon mevkidaşına, ''Tokyo yönetiminin sergilediği tek taraflı tavrın iki ülke ilişkilerine ciddi oranda zarar verdiğini'' söylediği ve Tokyo hükümetine ''Tek taraflı tavır ve eylemlerden uzak durarak diyalog ve müzakere ortamında sorunun çözümü adına üzerine düşeni yapması yönünde'' çağrıda bulunduğu aktarıldı.

Pekin ve Tokyo arasındaki gerginlik, Çin Denizi'ndeki ihtilaflı insansız adaların bir bölümünün, Tokyo hükümetince Japon bir aileden satın aldığını duyurması üzerine artmıştı.