Cumhuriyet gazetesi Gülen'in beraat kararına fena bozuldu. Gazete sert başlıklar kullanıyor.
Abone olFethullah Gülen hakkındaki beraat kararının ardından Gülen aleyhindeki haber ve yazılara ağırlık veren Cumhuriyet Gazetesi, kararın bozulması için yargı üzerinde baskı kuruyor.
Gülenin beraat etmesinin ardından Cumhuriyet gazetesinde yapılan Humeyni benzetmesi ve Ayetullah Fethullah başlıklı yazıların hakaret içerdiğini belirten Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna, yapılan yayınların yargıyı yönlendirmeyi amaçladığını söyledi. Sanık aleyhine mahkemeyi ve savcıyı yönlendirmenin Türk Ceza Kanununun (TCK) 288. maddesine göre adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu oluşturduğunu ifade eden avukat Tuna, bunun cezasının 6 aydan 3 yıla kadar hapis olduğunu belirtiyor. Tuna, Yayınlar hukukçu görüşüyle bağdaşmıyor. Sorumsuz yapılan yayınlarla bir taraf aşağılanıyor, hakarete uğruyor. Gerekli yasal işlemler yapılmalıdır. diyor.
5 Mayıs 2006 günü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin Gülen hakkında verdiği beraat kararının ardından haberi manşetinden duyuran Cumhuriyet gazetesi, eski Yargıtay Başsavcısı Vural Savaşın görüşlerine yer vererek kararın etki altında alındığını öne sürmüştü. Savaş: Yargı bağımsız değil başlığını taşıyan haberde, Fethullah Gülenin beraat etmesinin tepkiye sebep olduğu ileri sürülmüştü. Daha önce Yargıtay cumhuriyet başsavcılığı görevinde bulunmuş olan Savaşın Asıl önemli olan, bu davayı temyize götürecek başsavcı bulunmamasıdır. şeklindeki değerlendirmesi, 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı ve duruşma savcısı üzerinde baskı oluşturma amacını taşıyor.
Yine 9 Mayısta aynı gazetede emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlunun Ayetullah Fethullah başlıklı bir yazısına yer verildi. Yazıda 11. Ağır Ceza Mahkemesinin Cumhuriyet düşmanı bir kişi hakkında aldığı beraat kararı, Türkiye Cumhuriyetinin geleceğinden kaygı duyan tüm yurttaşları endişeye sevk etmiştir. denilerek henüz kesinleşmemiş bir kararı etkileyecek görüşler öne sürülüyor. Ayrıca henüz temyiz başvurusu yapılmadan gazetede arka arkaya Savcı Demircinin Gülen hakkındaki beraat kararını temyiz edeceği bildirildi, Gülen kararına temyiz başlıklarıyla yapılan haberlerle de savcının temyiz başvurusu yapmaya zorlanmak istendiği ifade ediliyor.
Gülen hakkındaki beraat kararının bozulmasını sağlama amacı taşıyan bu tür yayınlar suç oluşturuyor. Başta Anayasa olmak üzere Türk Ceza Kanunu ve Basın Kanununda, sürmekte olan davalara ilişkin olarak yargıyı etkileyecek nitelikte açıklama yapılmasını yasaklayan açık hükümler var. Anayasanın yargı bölümünün ilk maddesinde yargıyı etkileme yasağı vurgulanıyor.
Mahkemelerin bağımsızlığı başlığını taşıyan 138. maddesinde Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. denilerek yargıyı etkileyecek nitelikteki açıklamalar Anayasayla yasaklanıyor. Ayrıca yeni TCKnın Adil yargılamayı teşebbüs başlıklı 288. maddesiyle yargıyı etkileyici açıklama yapanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Kaynak: