Cumhuriyet gazetesine düzenlenen bombalı saldırı davası 1. Ergenekon davasıyla birleştirildi....
Abone olCumhuriyet gazetesine atılan molotoflu saldırı davası 1. Ergenekon davasıyla birleştirildi. Kararı Yargıtay 5. Ceza Dairesi verdi.
Yargıtay dosya hakkında 9 gün içinde karar verdi. Oy birliği ile 'Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof kokteyli atılması olayına ilişkin davayı' Birinci Ergenekon ile birleştiren Yargıtay kararında, "Her iki mahkemenin dava dosyaları arasında sanıklar ve suçlar yönünden şahsi, hukuki ve fiili irtibat bulunduğu anlaşılmakla, davaların birlikte yürütülmesinde yarar görülmektedir" dedi.
Yargıtay, Cumhuriyet Gazetesine molotof kokteyli atılması olayına davayı, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Birinci Ergenekon davasıyla birleştirdi.
İSTANBUL 12. AĞIR CEZA BİRLEŞTİRDİ
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi 22 Aralık 2010 tarihinde görülen duruşmada ‘Cumhuriyet Gazetesine molotof kokteyli atılması’ olayına ilişkin davayı, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Birinci Ergenekon davasıyla birleştirmişti. Mahkeme birleştirme kararında, Cumhuriyet gazetesine molotof atılması davasındaki sanıkların iddia konusu Ergenekon terör örgütünün amaçları doğrultusunda atılı eylemleri işledikleri, Ergenekon terör örgütüne yardım ettikleri iddiası ile yargılandıklarını hatırlatmıştı.
İSTANBUL 13. AĞIR CEZA REDDETTİ
Ergenekon davalarının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise Ergenekon davası ile ‘Cumhuriyet Gazetesine molotof kokteyli atılması’ davasının birleşmesine gerek görmedi.
Mahkeme verdiği ara kararda, “Gönderilen dosyanın iddianamesinde mahkememizin dosyası ile birleştirilmesi konusunda herhangi bir talebin olmadığı aynı örgüt konu davaların hepsinin bir mahkemede görülmesinin hukuki zorunluluk olmadığı ve mahkememizin iş yükü dikkate alınarak anılan dosyanın mahkememiz dosyası ile birleştirilmesine gerek görülmemiştir." demişti.
YARGITAY 9 GÜN İÇİNDE KARARINI VERDİ
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararı ile dava dosyası, iki mahkeme arasında ihtilafın giderilmesi için 4 Nisan 2011’de Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderildi. Yargıtay ise kararını 9 gün içinde verdi.
YARGITAY SAVCISI ‘BİRLEŞTİRİLMESİN’ DEDİ
Dosya ilk olarak mütala için Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ali Karaisli’nin önüne geldi. Yargıtay savcısı Karaisli, “iki dosyanın birleştirilmesinde fiili ve hukuki yarar görmediğini" belirterek dosyayı Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderdi.
YARGITAY: HUKUKİ VE FİİLİ İRTİBAT VAR
Yargıtay 5. Ceza Dairesi 13 Nisan 2011 tarihinde oy birliği ile davanın Ergenekon ile birleştirilmesine karar verdi. Daire kararında, “Her iki mahkemenin dava dosyaları arasında sanıklar ve suçlar yönünden şahsi, hukuki ve fiili irtibat bulunduğu anlaşılmakla, davaların birlikte yürütülmesinde yarar görülmektedir" dedi.
AVUKAT BEKİROĞLU’NUN ‘BİRLEŞTİRME’ YORUMU
Cumhuriyet Gazetesine Molotof Davası tutuklu sanıklarından Boğaç Kaan Murathan’ın avukatı Burak Bekiroğlu ise Yargıtay’ın birleştirme kararına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı; "Müvekkilim 28 aydır tutuklu. Yargıtay’ın kararının uzaması halinde müvekkilim kendini savunamadan aylarca daha tutuklu kalacaktı. Bu şekilde de müvekkilim mağdur olacaktı. Ancak Yargıtay’ın kararını bu kadar hızlı vermesi, muhtemelen tutuklu sanıkların mağduriyetlerini engellemek için"