MİT TIR'larına ait olduğu iddia edilen görüntüleri yayınlayan Cumhuriyet gazetesi hakkında soruşturma başladı.
Abone olİSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT tırlarına ait olduğu belirtilen fotoğrafların yayınlandığı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında soruşturma başlattı.
Savcılık daha sonra internet sitelerindeki yayınlara erişimin engellenmesini talep etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, bugün Cumhuriyet gazetesinde Can Dündar imzasıyla manşetten MİT tırlarına ait olduğu fotoğraflarla verilen "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" başlıklı haberi değerlendirdi.
Savcılık, Dündar hakkında TMK kapsamında soruşturma başlatılmasına karar verdi.
Soruşturmayı, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasıyla ilgili 26 askerin tutuklandığı tahkikata bakan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan yürütecek.
MİT TIRLARI SORUŞTURMASI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz 2014'te gerçekleştirilen operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de bulunduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.
Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda şubatta düzenlenen ikinci operasyonda, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 polis hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17'si tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
Soruşturma kapsamında elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da 2014'ün Ocak ayında, MİT'e ait tırların durdurulmasının "Selam Tevhid" dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, nisan ve mayıs aylarında yapılan operasyonlarda aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 25 kişi tutuklanmıştı.
GÖRÜNTÜLERİ KİM SERVİS ETTİ?
Görüntülerin kim tarafından servis edildiği ise tartışma başlattı. Yeni Şafak gazetesi yazarı İbrahim Karagül ise görüntülerin 'paralel yapı' tarafından Cumhuriyet'e verildiğini ileri sürdü.
Karagül twitter hesabından, "Paralel'in istihbarat ağı Cumhuriyet gazetesi üzerinden servise başlamış. İki ayda paçavraya döndürdüler bu gazeteyi" diye yazdı.
YAYINLARA ERİŞİM ENGELİ TALEBİ
MİT tırlarına ait olduğu belirtilen fotoğrafların yayınlandığı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, internet sitelerindeki yayın içeriklerine erişimin engellenmesini talep etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, MİT tırlarına ait olduğu belirtilen fotoğrafların yayınlandığı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında soruşturma başlattı.
Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan, nöbetçi İstanbul sulh ceza mahkemesine başvurarak, söz konusu haberle ilgili içerik, görüntü ve fotoğrafların yayınlanmasının engellenmesini istedi.
MİLLİ GÜVENLİK AÇISINDAN TEHLİKELİ
Savcılığın yazısında, "İstanbul Terörle Mücadele Şubesi tarafından hazırlanan tutanaklarda belirtilen internet sitelerinde yapılan yayınların, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ulusal ve uluslararası yararları ve milli güvenliği bakımından sakınca doğuracak mahiyette bulunduğu ve başsavcılığın soruşturma dosyası kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kuran tutuklu şüpheliler tarafından gerçeğe aykırı olarak oluşturulan kurgu doğrultusunda yapıldığının anlaşıldığı" belirtildi.
Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi bakımından gecikmesinde sakınca bulunan acil yayınlar kapsamında, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8/a maddesine göre karar verilmesi istenen yazıda, "Ekte gönderilen internet sitelerinin içeriğinin erişime engellenmesine, aynı mahiyetteki yayınların içeriklerinin engellenmesine, içeriğin yayından çıkarılmaması halinde ilgili sitelere erişimin tamamen engellenmesine karar verilmesi talep olunur" denildi.
SAVCILIKTAN SORUŞTURMA AÇIKLAMASI
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan MİT TIR'ları ve Cumhuriyet gazetesine soruşturmaya ilişkin açıklama geldi.
Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulmasına yönelik soruşturma kapsamında yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayın yapılmasının yasaklanmasına dair karar verildiğini hatırlatılan açıklamada şöyle denildi:
"Ancak buna rağmen özellikle bugün bazı basın yayın organlarında ve internet haber sitelerinde gerçeği yansıtmayan haber, yorum ve görüntülerin yayınlandığı görülmüştür. Bu yayınları yapan kişilerle ilgili olarak soruşturma başlatılmıştır."
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Medya İletişim Bürosundan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2014'te Hatay ili Kırıkhan ilçesinde, 19 Ocak 2014'te Adana'da durdurulan araçlarla ilgili bazı internet haber sitelerinde çıkan yayınlara ilişkin Adana 5. Sulh Ceza Hakimliğince 14 Ocak 2015 tarihinde karar alındığı hatırlatıldı.
Alınan kararda konuya ilişkin internet adreslerindeki tüm yayınlara yönelik erişimin engellenmesine, kararın gereği için Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilmesine ayrıca 5187 sayılı Basın Kanununun 3/2. maddesi gereğince soruşturma dosyası hakkında yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayın yapılmasının yasaklanmasına dair karar verildiği ve bu kararın gereğinin yapılması için ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildiği anımsatıldı.
Açıklamada, "Ancak buna rağmen özellikle 29.05.2015 günü bazı basın yayın organlarında ve internet haber sitelerinde gerçeği yansıtmayan haber, yorum ve görüntülerin yayınlandığı görülmüştür. Bu yayınları yapan kişilerle ilgili olarak soruşturma başlatılmıştır" denildi.