BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.032,54
HABER /  POLİTİKA

Cumhuriyet anketinde 3 parti

Cumhuriyet'te yayınlanan ankette AK Parti ile CHP arasında çok az bir fark var.

Abone ol

YÖN-ARA'nın anketine AK Parti ile CHP arasında sadece yüzde 2.4'lük bir fark var. MHP üçüncü parti olarak Meclis'e giriyor. Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan anketin sonuçları:

AK Parti %27.5
CHP %25.1
MHP %12.5

YÖN-ARA'nın bir önceki anketine göre yüzde 9.5 oy oranına sahip MHP, yüzde 12.5 ile yüzde 10 barajını aşmış gözüküyor. Bu tablo, son beş ay (mart-temmuz) dikkate alındığında MHP'nin seçim sürecinin göreli olarak en istikrarlı ve ivme kazanarak oylarını artıran partisi oldu.

CHP duraklama döneminde
Anket analizine göre, ilk dönemin en başarılı partisi CHP seçim gündeminin keskin bir şekilde değiştiği ikinci evrede, duraklama ve kısmi bir gerileme içine girdi. CHP'yi etkileyen kararsızların tutumu oldu.

En fazla yıpranan DP
Mayıs-temmuz aralığında en fazla yıpranan parti, 4 puana yaklaşan erime ile Demokrat Parti. 'Merkez sağda birlik' girişimiyle ilk evrede belirgin bir şekilde toparlanan DP'nin yaşanan başarısızlığın yıpratıcı etkisinden kendisini henüz kurtaramadığı anlaşılıyor.

Genç Parti'de istikrarlı tırmanış
Oy oranları yüzde 10'un altında da olsa 2 partide istikrarlı bir tırmanış gözleniyor. Bunlardan biri olan Genç Parti beş aylık seçim süreci içinde kendi oyunu neredeyse ikiye katlamış görünüyor. Öyle ki kararsızlar içindeki payını maksimum düzeyde almayı başarırsa, halihazırda yüzde 5'lerde dolaşan oy oranlarını yüzde 8 sınırına kadar ilerletmeleri mümkün görünüyor.

İstikrarlı yükseliş içindeki diğer parti Saadet Partisi'dir; oy ağırlığı yüzde 2 gibi düşük bir seviyede seyretse de son beş ay içinde sergiledikleri ve mevcut potansiyellerini üçe katladıkları performans, özellikle AK Parti üzerindeki olası etkisi bakımından dikkat çekicidir.

AK PARTİ'NİN KISMİ BAŞARISI
İktidar partisi AKP'nin son beş aylık görünümüne bakıldığında, 2002 genel seçimleri ve 2004 yerel seçimlerindeki oy oranlarının 10-15 puan gerisinden başladıkları seçim yarışını kısmi bir başarı ile sürdürdükleri söylenebilir. Seçimin ikinci evresinde MHP'deki yükseliş nedeniyle istedikleri patlamayı yapamadılar.  

Seçim çalışmaları döneminin çok yönlü ve etkili performansını sergileyen AKP'nin bu çabaları neticesinde, 2002 seçimlerindeki oy oranının en iyi ihtimalle 1-2 puan gerisinde kalacakları, en kötü ihtimalle ise 4-5 puan gerisine düşecekleri ileri sürülebilir." //