BIST 9.921
DOLAR 34,11
EURO 38,09
ALTIN 2.864,44

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kim kazanır?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kim kazanır?

cumhurbaşkanının ilk kez halkın oylarıyla seçileceği 2014 seçimlerinde, ankete katılanların 'Abdullah Gül mü?', 'Recep Tayyip Erdoğan mı?' sorusuna verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kim kazanır?

Abdullah Gül mü? Recep Tayyip Erdoğan mı?

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketi Ağustos 2013 Türkiye’nin Nabzı ‘Stratejik Oy Verme Davranışı’ anketi sonuçlarını açıkladı. Anket, Türkiye’de seçmenin ‘stratejik oy’ verebileceğini ortaya koydu.

“Önümüzdeki yerel ve genel seçimlerde farklı partilere oy verebilir misiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 47’si “Evet verebilirim”, yüzde 44.2’si ise “Hayır vermem” yanıtını verdi. Anketteki en çarpıcı sonuçlarlardan biri de cumhurbaşkanının ilk kez halkın oylarıyla seçileceği 2014 seçimlerinde, ankete katılanların 'Abdullah Gül mü?', 'Recep Tayyip Erdoğan mı?' sorusuna verdi.

İşte o ankette yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya çıkan rakamlar?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kim kazanır?

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketi özel dosya olarak vatandaşların ‘stratejik oy verme davranışını’ inceledi. Bu davranış, seçmenin ‘samimi olarak desteklediği parti veya adayın dışında bir başka parti veya adaya oy vermesi’ olarak tanımlanıyor. Anketi gerçekleştiren Prof. Dr. Özer Sencar, araştırmayla ilgili şunları söyledi:

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kim kazanır?

Yerel seçimde kullanıyor
“Türkiye’de seçmen stratejik oy verme davranışını çok büyük oranda yerel seçimlerde kullanıyor. Bu davranış iki şekilde ortaya çıkıyor. En yaygın olanı, seçmenlerin samimi olarak destekledikleri görüş veya partinin adayının kazanma ihtimalinin az olduğu durumlarda kazanma ihtimali yüksek olan iki adaydan kendisine yakın olanı tercih etmesi. Özellikle ülkemizde sıkça karşılaştığımız bir diğer stratejik oy verme davranışı ise seçmenin kendi partisinin adayı bile olsa kazanmasını istemediği bir adaya karşı en güçlü rakibini destekleme davranışıdır.”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kim kazanır?

Muhalefet farklı partilere oy verebiliyor
Ankette yer alan “Önümüzdeki yerel ve genel seçimlerde farklı partilere oy verebilir misiniz?” sorusuna gelen yanıtlar, Türkiye’de seçmenin ‘stratejik oy’ verebileceğini ortaya koydu. Bu soruya ankete katılanların yüzde 47’si “Evet”, yüzde 44.2’si ise “Hayır” yanıtını verdi. “Evet” diyen seçmen sayısı AK Parti tabanında yüzde 31.6. CHP ’de bu oran yüzde 63.7, MHP ’de yüzde 70.8, BDP ’de yüzde 55.9, SP’de yüzde 70.6.