BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun yok!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ağustos ayında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili konuştu.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili konuşan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, ''Ben cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun görmüyorum ortada bir merak var'' dedi.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte Çiçek'in yanıtları...

SEÇİM SONUÇLARINI NASIL DEĞERLENDİRDİ?

Türkiye 30 Mart'ta bir önemli seçimi daha geride bıraktı. Seçimler bitti ancak seçimlerin iyi bir değerlendirilmesi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçların siyasete verdiği talimatlar iyi okunmalı. Her seçimin bizim demokrasi kalitemizi daha da artırması lazım. Türkiye'de kurulan her parti Türkiye partisidir. Sonuçlara bakınca bölgesel sıkışmalar görülüyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ: NASIL BİR DEĞİŞİM OLUR?

Köşk seçimi değil yerel seçim sonucu konuşulmalı. Dikkat etmemiz gereken husus olayları ve kişileri tartışıyoruz. Ben cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun görmüyorum ortada bir merak var. Falanca şahıs mı olacak o olursa ne olur ne olursa böyle olur. Değerlendirmeler yapılıyor.

2007 seçimlerinde AYM'nin vermiş olduğu 367 kararı cumhurbaşkanlığı seçimini sıkıntıya soktuğu için bu krizi Türkiye'nin aşması lazım. Şahıslarla ilgili değerlendirme yapmam, ben kuralı konuşuyorum.

YETKİ ÇATIŞMASI YAŞANIR MI?

Bugünkü anayasamıza göre çok yetkili bir cumhurbaşkanı var, halkın seçmesi ile daha da yetkili. Eskiden sembolikti. En az yüzde 50 ve daha fazla oyla seçilmiş olacak. İkinci tura kalırsa bu daha da yükselir. Ama buna karşılık bu kadar yetki kullanacak ama hiçbir sorumluluğu yok. Bugün de yok halk seçmiş olması halinde de yok. Her türlü yetkisi var hiçbir sorumluluğu yok.

Çok yetkili bir cumhurbaşkanı çok etkili bir başbakan. Bu ister istemez bir kısım tartışmalar çıkaracak. Bazen Cumhurbaşkanı-Başbakan ilişkisi sıkıntılı olmuştur. Siyaset kurumu buna çözüm bulmak zorunda. Anayasa değişmezse sorun kişilerin demokratlığına kalır. Rahmetli Turgut Özal ile çalıştım. Sabır küpü gibi bir adamdı.

ERDOĞAN VE GÜL'ÜN DURUMU

Ben o değerlendirmeyi yapmam. Siz kuralı konuşmayacaksınız falanca olursa nasıl oluru konuşacaksınız... Ben 1 kilogram 1000 gram diyorum. Aday senaryolarına giremem.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN TWİTTER KARARI

Özgürlük esastır. Çağımız özgürlükler çağı. Ama özgürlük sorumsuzluk değildir, hiçbir özgürlük de sınırsız değildir. Kuralları ortaya koyalım sonra kim doğru söylüyor bakalım. Özgürlüklerin kötüye kullanılmaması gerekiyor. Özgürlük-sorumluluk dengesi iyi kurulmalı.

Kişisel başvuru hakkı varsa, içtihatları da yeni oluşacak. Her başvuru ille de kabul edilecek diye bir şey yok. Meclis seçimlerine girmezden evvel sosyal medya ile ilgili bir kısım düzenlemeler yaptı. Bunlar yeni uygulamaya başlatılıyor. Endişe etmeye gerek yok. Kural bazında bu tartışmaları o zaman mesele kalmaz. Kişileri olayları konuşmak bizim işimize geliyor.

MECLİS AÇILIYOR! FEZLEKELER NE OLACAK?

Sayın bakanların Meclis Başkanlığına ve parti grubuna müracaatları var. 5 tane de önerge verildi. Birisi AK Parti'nin tümünü kapsayan ve CHP'nin her birini kapsayan önerge. 3 Mayıs'tan önce bu konu Genel Kurul'da konuşulur. Soruşturmalar partilerle ilgili değil vekillerle ilgili. Evvelden danışma kurulunda konuşacağız. Ayrı ayrı mıdır birlikte midir tartışılıp karara bağlanacak. Soruşturma açılırsa 15 kişilik komisyon kurulur.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreci konusuna partilerin bakışı farklıdır. Çözüm sürecini doğru bulanlar olduğu gibi yanlış bulanlar da var. Sorunu çözmek Türkiye'in görevi. Bu sorunu biz çözmeyeceğiz de kim çözecek? Başkası mı çözecek? Çözüm Türkiye'nin tümünün kucaklarsa süreç sıkıntısız olur.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMASI

Seçimler 2015'te. Ben erken seçim şartları oluştuğunu görmüyorum.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

 CUMHURBAŞKANINI KİM SEÇECEK? CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKLİ? SALT ÇOĞUNLUK NEDİR?