Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devam edecek mi? İşte yeni anayasanın püf noktaları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından yeni anayasanın nasıl yapılacağı, nelerin değişeceği, en önemlisi de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne (CHS) dokunulup dokunulmayacağı, iktidar-TBMM ilişkilerinin nasıl olacağı tartışılıyor. İşte yeni anayasanın detayları...
Abone olYeni anayasa tartışmaları başlarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Erdoğan ile Bahçeli yeni anayasa konusunu ele aldı. Erdoğan'ın çağrısının ardından yeni anayasa çalışmasının nasıl yapılacağı, nelerin değişeceği, en mühimi de de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne (CHS) dokunulup dokunulmayacağı ile iktidar-TBMM ilişkilerinin nasıl şekilleneceği tartışılıyor.
Sabah'ın aktardığı habere göre; Cumhur İttifakı'nın gündeme taşıyacağı yeni anayasanın çerçevesi ve konu başlıklarının şunlar olması bekleniyor: Türkiye, bütün anayasalarını darbe gibi olağanüstü dönemlerde yaptı. Halkın onayı alınmadı, içine sinmeyen anayasalara 'evet' demek zorunda kaldı. Yeni anayasa hayata geçirilebilirse millet iradesi ile yapılmış ilk sivil anayasa olacak. Buna bağlı olarak giriş bölümünden maddelerine kadar her şey bu sivil ve millet iradesine dayanan yönünü ortaya koyacak.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi
Yeni anayasa önerisinde CHS tartışmaya açılmayacak. Tam tersine eski sistemden kalan bazı uygulamalar CHS'ye göre yeniden düzenlenecek. Kurumların konumu, kurumlar arasındaki ilişkiler buna göre yeniden inşa edilecek. Yeni sistemin uygulanması ile ortaya çıkan bazı ihtiyaçlara ilişkin maddeler ele alınacak. Bunlar arasında Cumhurbaşkanının bazı konularda TBMM'ye yasa teklifi hazırlayıp sunabilmesi de yer alıyor. ABD Başkanlık Sisteminde bu uygulama bulunuyor.
Yeni sistemde pürüz yaratmaya devam eden yönler yenilenecek
TBMM'nin denetim yetkisinin belli konularda artırılması gündeme gelebilecek. Bakanların belli aralıklar ile TBMM'ye gelip ilgili komisyonlara çalışmaları ile ilgili bilgi sunması, yazılı soru önergelerinin fonksiyonun artırılması değerlendiriliyor. Anayasa Mahkemesi, yüksek yargı, yargının bağımsızlığının güvence altına alınması yeni hükümet sistemine göre yeniden dizayn edilebilecek. Yeni sistemde pürüz yaratmaya devam eden yönler yenilenecek.
Erdoğan-Bahçeli ne konuştu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye'nin tekrar yeni anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir" açıklamasına MHP lideri Devlet Bahçeli'den destek gelmişti. Yeni anayasa tartışmaları başlarken Erdoğan, dün Bahçeli ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Erdoğan ile Bahçeli yeni anayasa konusunu ele alırken, Cumhur İttifakı olarak bu konuda birlikte atılabilecek adımlar masaya yatırıldı.