Paranın Güzin Ablası'na şimdiye kadar birbirinden ilginç soru geldi ama hiçbirisi Ecem'in gibisi olmadı...
Abone olwww.paradurumu.tv adlı internet sitesinin yanısıra cnbec-e kanalında her cuma akşamı saat 17.30'da Para Durumu adlı programla ekranlara gelen Özlem Denizmen, bugün gençleri konuşturdu.
Denizmen önce Türkiye'nin gençlik profilini şöyle özetledi:
Gençlik deyince hayatı yönetmek geliyor akla. Hayaller ve hedeflerden bahsediyoruz. Öğrencilerimiz hayatında önemli harcamalar var. Öğrencilerimizin yüzde 93'ü harçlık alıyor, yüzde 13'ü çalışıyor. Öğrencilerimizin yüzde 18'i birikim yapıyor yüzde 82'isi ise birikim yapmıyor. Kredi kartlarını ödemeden ziyade borçlanma aracı olarak kullanıyorlar. Gençlerin sadece yüzde 6'sı bankaya finansal konularda çalışmaya gidiyor.
CUMHURBAŞKANI OLABİLİR MİYİM?
Ekonominin dilini bildiği gibi gençlerle diyalogda da oldukça başarılı olan Paranın Güzin Ablası bugün kendisine gelen soruyu bakın nasıl yanıtladı. Önce Ecem adlı gencin sorusunu okuyalım:
Ecem: Ben 20 yaşındayım. Hayalim Cumhurbaşkanı olabilmek. Çok büyük düşündüğümün farkındayım, hayalime nasıl ulaşabilirim?
Denizmen: Müthişsin. Benim gençlere ilk söylediğim büyük düşünmek ve hayal kurmak. Türkiye'de Cumhurbaşkanı ortalama yaşı 50-60. Dolayısıyla senin önünde 20-30 sene var. İlk 4-5 seneni eğitimle, yani üniversiteye girerek harcaman. Üniversite sonrasında çalışman şart. Sana tavsiyem okul hayatında da çalış. Çalışmak sana tecrübe ve güven katar. Okul sonrasında iş hayatına başladığında diğerlerinden fark yarat. Çevre ilişkilerine yatırım yapmaya önem ver. Tavsiye alacağın kişileri dikkatli seç. Şimdi gelelim para durumuna...
Ecem: Harçlık konusunda ben öncelikle ihtiyaçlarımı ön plana alıyorum. Acaba yöntemim doğru mu?
Denizmen: Çok güzel isabetli gidiyorsun. Kendine finansal süreçler belirle. 30 yaşına gelene kadar eline geçen paranın yüzde 20-25'ini ayır. Gelir gider bütçeni yap. Kazandıından az harcaman finansal yönetimin en büyük kuralı. Sana hayatta başarılar. İnşallah seni Cumhurbaşkanımız olarak görürüz sevgili Ecem...
YURTDIŞINDA NASIL OKUYABİLİRİM?
İşte Denizmen'e gelen diğer sorular ve yanıtları:
Taner: Ben 21 yaşındayım. Bilgi Üniversitesi'nde öğrenciyim. ABD'de yüksek lisans yapmak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım?
Denizmen: Lisansüstü eğitim için nerelerden para bulabilirsin. Birinci olarak burs alabilirsin. Notların çok iyiyse, sosyal bir liderliğin varsa bursa alma şansın yüksek. Devletin ve vakıfların bursları var. Diyelim ki, burs olmadı. Şirkete başvurabilirsin, çalışabilirsin
Taner: Okurken çalışmayı uygun görür müsünüz?
Denizmen: Kesinlikle tavsiye ederim. Hafta içi veya hafta sonu çalışmanı öneririm. Çalışmak insana disiplin katar. Ayrıca eğitim kredisi var. Bu da rakamlar çok yüksek olmasa da gözönünde bulundaracağın bir şey. Senelik ne kadar tutuyor
Taner: Senelik 50 bin doları buluyor
Denizmen: Eğitim kredileri 36 ay yani üç seneye yayılıyor. Sen öğrenci olduğun için bunu alamıyorsun. Ancak ailen olabilir. Bu durumda yüksek lisanstan sonra hemen çalışman lazım. Finans sektöründe çalışmak istiyorsun galiba..
Taner: Evet ben bankacılık sektöründe çalışmak istiyorum.
Denizmen: Ortalama 2500 lira gibi bir ücret alabilirsin. Ülkemizde de çok iyi okullar var. Yurtdışına gideceksen oraya değer bir şey olmalı. Önemli olan okuduğun okul değil, aldığın bilgiyi ve çevrenle kurduğun ilişki önemli.
DIŞARIDA DİL EĞİTİMİ GÖRMEK İSTİYORUM
Serkan: Ben bir iki sene içinde İngiltere veya Amerika'da dil eğitim programına gitmek istiyorum. Nasıl gidebilirim?
Denizmen: Senin esas amacın birikim yapmak istiyorsun değil mi? Bütçe yapıyor musun kendine?
Serkan: Aylık bütçe bir iki aya kadar yapıyordum, bu aralar bıraktım.
Denizmen: Bilmediğimiz şeyleri kontrol edemeyiz. O bakımdan listele. Örneğin zorunlu harcamalar, zorunlu olmayan harcamalar diye tasnif yap. Şimdi sana zorunlu olmayan harcamalardan kaynak bulmamız lazım. Dolayısıyla taksiye değil otobüse bineceksin. Saçını 1,5 ayda değil de 1 ayda kestireceksin. Sinemaya az gideceksin. Bunun dışında birikim öneriyorum ben sana. Senin biriktirdiğin her 1 lira için ailene 'siz de 1 lira koyar mısınız?' diyebilirsin.
Serkan: Ben kendim biriktirmek istiyorum. Aileme en az yük olmak istiyorum.
Denizmen: Çok önemli bir şey söyledin. Kredi kartı kullanıyor musun? Onun dışında başarılarını not al, başarıların kendine güç veriyor.