BIST 10.894
DOLAR 32,69
EURO 35,44
ALTIN 2.493,68
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Gül Sırbistan'a gitti

Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Poris Tadiç'in davetlisi olarak, resmi bir ziyaret için 115 kişilik bir heyetle Belgrad'a gitti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Poris Tadiç'in davetlisi olarak, resmi bir ziyaret için 115 kişilik bir heyetle Belgrad'a gitti.

Türk Hava Yolları'ndan kiralanan uçakla, Sırbistan'a hareket eden Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyeti, Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nden İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve öteki yetkililer uğurladı.

Gül ile birlikte Devlet Bakanı Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de Sırbistan'a gitti.

Sırbistan'a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Ziyaretimin, Sırbistan ile ilişkilerimizin daha da ileriye taşınmasına ve balkanlarda barış istikrar ve refahın güvence altına alınmasına matuf gayretlerimize azami katkıda bulunacağına inanıyorum'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk, Hava Limanı Devlet Konuk Evi'nden Belgrad'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, Türkiye, Sırbistan ilişkilerinin son 2 yılda ciddi bir değişim sürecine girdiğini ve ilişkilerin ''Stratejik işbirliğinden söz edilecek'' boyuta ulaştığını söyledi.

Önümüzdeki dönemde atılacak adımlar için gerekli siyasi iradeyi en üst düzeyde teyit edeceklerini kaydeden ve ziyaretin olumlu bir gelişme olduğunu belirten Gül, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile yapacağı görüşmelerde iki ülke ilişkilerini ve iş birliğini gözden geçireceklerini bildirdi.

Gül, bu görüşmelerde başta Balkanlar olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuları da ele alacaklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''Sırbistan'ı Balkanların anahtar ülkesi olarak görüyoruz. Ortak sınırımız yok, ancak müşterek bir tarihi ve kültürü paylaştığımız Sırbistan'ı, her zaman komşumuz olarak değerlendiriyoruz. Bu itibarla Türkiye, Sırbistan'la ilişkilerine Balkanların istikrarı bakımından önem vermektedir. Sırbistan'ın izlediği ve izleyeceği sorumlu tutum, bölgenin istikrarı için hayati önem taşımaktadır. Yapacağımız görüşmelerde bu hedef doğrultusunda ortak hareket etme imkanlarını da ele alacağız.''

Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde iki ülke arasında kaydedilen memnuniyet verici gelişmelerin sürekli kılınması amacıyla neler yapılabileceğini de gözden geçireceklerini dile getirerek, ekonomik ve ticari ilişkilerin de geliştirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

İki ülke arasında geçen haziran ayında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının önemli bir adım olduğunu da belirten Gül, bu ziyarette yapılacak yeni anlaşmalarla bu ilişkilerin hukuki alt yapısını tamamlanacağına inandığını kaydetti.

Gül, ziyarette kendisine iş adamlarının da refakat ettiğini anımsatarak, Cumhurbaşkanı Tadiç ile birlikte Türk-Sırp İş Konseyi toplantısının açılışını yapacaklarını anlattı.