Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kongo'da Türk iş adamlarını övdü, iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesini istedi.
Abone olCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika'nın kuzeyi ile güneyi arasındaki farklılığın ilelebet devam edemeyeceğini, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülkede de güçlü siyasi irade bulunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı Adolf Muzito ile birlikte Türkiye-Kongo Demokratik Cumhuriyeti İş Forumu toplantısına katıldı. Buradaki konuşmasında kalkınma ve gelişme için öncelikle formül bulunmasının gerektiğini ifade eden Gül, "Bunun için istikrar ve güvenlik, komşularla iyi ilişkiler ve serbest piyasa koşullarının oluşturulması gerekir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti ülkenin ekonomik ve siyasi açıdan kayda değer adımlar atmaktadır. Türkiye, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile samimi ve dürüst ilişki kurma niyetindedir. Karşılıklı ve sürekli ilişki 'kazan-kazan' anlayışıyla olur" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türk özel sektörünün yurt içinde ve yurt dışında büyük başarılara imza attığını belirterek, "Türkiye'nin petrolü ve gazı yok, ama bu belki bizim için iyi oldu. Böylece üretmeyi ve çalışmayı öğrendik. Türkiye, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin kalkınmasına büyük katkı yapabilir. Türk müteahhitlik sektörü dünyada ikinci sıradadır. Bu alanda, orman sanayisi ve madencilik sektörlerinde önemli işbirliğine imza atılabilir. Ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülkede de güçlü siyasi irade bulunmaktadır. İşadamları el ele vereceksiniz, bizim desteğimizden cesaret alarak büyük işlere soyunacaksınız. Fırsatları kaçırmayın. Yaşasın Kongo ve Türkiye dostluğu" şeklinde konuştu.
BAKAN ERGÜN'ÜN KONUŞMASI
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise, "Türkiye, son yıllarda dış politikasını çeşitlendirmeye ve zenginleştirmeye önem vermiştir. Afrika, bu çerçevede öncelikli bölgelerin başındadır. 2002 yılında Kuzey Afrika dışındaki kıta ülkeleriyle 1 milyar dolar olan dış ticaret hacmi 2009'da 4.8 milyar dolara ulaştı" dedi.
Ergün, Türkiye ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında 2002 yılında 1 milyon dolar seviyesinde olan dış ticaret hacminin ise geçen yıl 20 milyon dolara ulaştığını, ancak bu rakamın kabul edilemeyecek kadar düşük olduğunu kaydetti. Ergün, "İki ülke arasındaki ticaret hacmini öncelikli olarak 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Uzun yıllara dayanan dinamik, güçlü, dünya kalitesinde üretim yapabilen, tecrübeli ve bu tecrübesini başka ülkelerin reel sektörüyle paylaşmaya hazır bir iş dünyamız var. Ülkelerimiz arasında gelişecek olan ilişkilerin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin özel sektörünün güçlenmesine katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.