BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Çukurovalı böyle zulüm görmedi

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) sanatçıları, pamuk tarlasında konser verdi.

Abone ol

Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası (ÇDSO) sanatçıları, klasik müziği salonların dışına taşıyarak, önce tarım işçisi çocukların eğitim gördüğü okulda, ardından da pamuk tarlasında eğitim konseri verdi.

Adana'nın Karataş ilçesinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Sosyal Destek Merkezi tarafından tarım işçisi çocukları okula kazandırmak amacıyla 2005'den beri ''Pamuk kadar beyaz bir gelecek için'' sloganıyla sürdürülen projeye bir destek de ÇDSO'dan geldi.

ÇDSO sanatçıları, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Sosyal Destek Merkezi uzmanlarından Kazım İlkkan Kertmen'le iletişime geçerek, 4 yıldır verdikleri eğitim konserlerini salonların dışına çıkarmayı amaçladıklarını, bu kapsamda yüzlerce kilometre uzaktan Çukurova'ya geçimlerini sağlamak için gelen tarım işçilerinin çocuklarını klasik müzikle tanıştırmak istediklerini ifade etti.

ÇDSO Müdürü Salim Özsezer ve Müdür Yardımcısı Serdar Bakırezen'in öncülüğünde gerçekleştirilen girişimler sonucu amaçlanan eğitim konseri projesi Adana Valisi İlhan Atış ve İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat'tan da tam destek gördü.

Tüm hazırlıkların ardından ÇDSO sanatçıları Mehmet Edemen (keman), Yusuf Yalçın (keman), Meral Sayın (viyola), Boris Tuntev (viyolonsel), Proletina Erten (kontrbas), Serdar Bakırezen (korno), Özgür Alper (Obua), Doğanay Erten (fagot) ve Çocuk Korosu Şefi Nevin Apaydın (flüt), kendi imkanlarıyla kent merkezinden yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Karataş ilçesine bağlı Yemişli köyüne gitti.

Sosyal Destek Merkezi uzmanları Kazım İlkkan Kertmen ve Remziye Kozan'ın çabalarıyla eğitime kazandırılan tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitim gördüğü Yemişli İlköğretim Okulu'na gelen sanatçılar, alkışlarla karşılandı.

Pırıltılı gözlerle şaşkınlık içinde sanatçıların enstrümanlarını hazırlayışını izleyen çocuklardan bazıları sınıflardan getirilen sıralarında oturarak eğitim konserini takip ederken, bazıları da ayakta ve yerde bağdaş kurup izlemeyi tercih etti.

Sanatçıların enstrümanların tanıtımı sırasında bazı eserlerden kısa bölümler çalmalarının ardından çoğu okuldan sonra tarlalarda çalışan çocuklar, alkışlayarak, sanatçıları tebrik etti.

FLÜTE KAVAL, OBUAYA ZURNA BENZETMESİ

Flüt sanatçısı Nevin Apaydın, yaylı ve üflemeli çalgıları tek tek anlatarak öğrencilere bilgi verdi. Apaydın'ın enstrümanları tanıtırken, ''Sizce bunun adı nedir?'' diye sorduğunda öğrencilerden farklı ve ilginç cevaplar geldi.

Çocuklardan bazıları Apaydın'ın gösterdiği flüte kaval, obuaya de zurna cevabı verirken, bazılarının viyolonselin diğer bir ismi olan çelloyu bilmesi sanatçıları şaşırttı.

Öğrenciler en fazla, kontrbas ve fagota ilgi gösterdi. Sanatçılar dünyaca ünlü klasik müziğin ustaları Mozart ve Beethoven'in yanı sıra Türk ezgilerini de seslendirdi.

İlk kez sanatçı gören ve konser izleyen çocukların şaşkınlığı gözlerine yansırken, sanatçılar, klasik müzikle yeni tanışan tarım işçisi çocukların sorularını yanıtladı.

Konserin ardından sanatçıların etrafını saran çocuklar tarlalarda çalışmaktan nasırlaşan, kınalı elleriyle enstrümanlara dokunup, çıkan sesleri büyük bir şaşkınlıkla dinledi.

Konser tamamlandıktan sonra ÇDSO Koordinatörü Şükrü Demir ve Sahne Sorumlusu Yalçın Gökler, sanatçılarla birlikte öğrencilere kalem, silgi ve defter dağıttı.

40 DAKİKADA 1 YILLIK DERS

Okul Müdürü Cengiz Demiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların bir yandan klasik müzikle tanıştığını, bir yandan da ömürlerinde belki de hiç yaşamayacakları bir heyecanı tattıklarını anlattı.

Tarım işçisi ailelerin çocuklarının klasik müziğe büyük ilgi göstererek, sessizlik içinde sanatçıları dinlemelerinin kendilerini de şaşırttığını anlatan Demiroğlu, şunları kaydetti:

''Burada konserin verilmesi bile bir milat. Hele bu klasik müzik konseri olunca heyecan iki katına çıkıyor. Çocukların da bu kadar hevesli ve ilgili olmaları bizleri mutlu etti. Burada gerçekleştirilen 40 dakikalık konserle bizim çocuklara bir yıl boyunca anlatamayacağımız enstrümanları, özelliklerini, klasik müzik bestecilerini öğrettiler. ÇDSO sanatçılarına çok teşekkür ediyoruz. Büyük fedakarlıkla, kendi imkanlarıyla buraya kadar gelmeleri bizi onurlandırdı. Bu çocukların da gelecekle ilgili belki de zihinlerinde yeni düşüncelerin gelişmesine yardımcı oldular.''

TARLADA VİYOLA EŞLİĞİNDE ''URFA TÜRKÜSÜ''

ÇDSO sanatçıları okul bahçesindeki konserin ardından tarım işçisi çocuklarla birlikte tarlalara gitti.

Sanatçılar, pamuk toplayarak geçimini sağlayan tarım işçilerinin barındığı çadırları da gezerek, ailelerle sohbet etti. Eğitim konseriyle ilgili ailelere bilgi veren sanatçılar, çocukların klasik müziğe ilgilerinin olduğunu, onları sanata yönlendirmeleri konusunda ailelere telkinlerde bulundu.

Viyola sanatçısı Meral Sayın, çevresinde toplanan çocuklar ve ailelerine Beethoven ve Vivaldi'nin eserlerinden bazılarını sundu.

Daha sonra çocuklarla, ''Bir dünya bırakın'' adlı çocuk şarkısını çalıp söyleyen Sayın, daha sonra mola veren tarım işçisi genç kızlarla viyola eşliğinde ''Urfa Türküsü'' ve ''Mihriban'' türkülerini seslendirdi. Çocuk Korosu Şefi Nevin Apaydın ve diğer sanatçılar da türkülere eşlik etti.

Sanatçılardan bazıları tarım işçilerinin pamuk toplarken güneş çarpmasından korunmak için kullandıkları poşulardan takarak, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Sanatçılara çadırda da eşlik eden Sosyal Destek Merkezi uzmanları Kazım İlkkan Kertmen de ÇDSO'nun eğitim konserlerini verdiğini duyunca, öğrencileri Adana'ya götürmek istediklerini, ancak, ulaşım sorunu ve maddi imkansızlık yüzünden bunu gerçekleştiremediklerini belirtti.

Sanatçıların köye kadar gelip konser vermelerinin kendilerini duygulandırdığını ifade eden Kertmen, ''Biz gidemedik, ÇDSO ayağımıza geldi. Bu sadece bizim için değil, yaşamlarının büyük bölümünü tarlada, elektriğin, televizyonun hatta radyonun bile bulanmadığı çadırlarda yaşayanlar için çok önemliydi. Onlar ilk kez klasik müzikle, enstrümanlarla, sanatçılarla tanıştı. Bu bile onların hayatlarında unutulmaz bir anı olacak'' dedi.