BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,76
ALTIN 2.975,08
HABER /  GÜNCEL

Çubukçu'dan torbil isteyen bakanlar

Çubukçu'dan torbil isteyen bakanlar

Abone ol

Dünyanın 130 ülkesinden yaklaşık bin öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatları başladı. Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirilen muhteşem açılış töreniyle başlayan olimpiyatlar 15 gün soracak. Ülkelerindeki Türk okullarında eğitim gören öğrenciler; şiir, şarkı ve halk danslarıyla Türkiye'ye 'Türkçe Bayramı' yaşatacak.

Bu yıl 9. düzenlenen Uluslar arası Türkçe Olimpiyatı, Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan açılış töreni ile başladı. Açılış törenine, siyaset, sanat, spor, iş ve medya dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, açılışta yaptığı konuşmada kendisini çok heyecanlandıran bir çalışma olduğunu dile getirdi. Güzel hayaller kurularak başlanılan bu yolda hayallerin gerçeğe dönüştüğünü dile getiren Bakan Çubukçu, şöyle konuştu:

 "Artık umutlarımı geleceğe yönelik daha fazla arttı. Organizasyonun hemen her aşamasını heyecanla takip ediyorum. Dünyanın değişik ülkelerinden gelen çocukların Türkçe ortak paydasında buluşup bir şeyler yapıyor olması çok mutluluk verici bir çalışma. 130 ülkeden öğrenciler burada. Her geçen yıl daha da geniş katılım oluyor."

BAKANLAR, BAKAN ÇUBUKÇU'YU TORPİL İÇİN ARIYOR

Bugüne kadar kendi dilimize yeterince önem verilmediğini aktaran Bakan Çubukçu, "Bu çocuklar aynı zamanda bizim kültürümüzü tanıtarak, gönüllü elçiler oluyorlar. Artık Türk okulları bulundukları ülkelerde de en iyi eğitimleri veriyorlar. Bu okullardan mezun olanlar en iyi iş pozisyonlarına geliyorlar. Bir o kadar da o okullar tercih ediliyor. Beni de bazı ülkelerden bakanlar çocuklarını Türk okullarına kaydettirmek için arıyor. Aracı olmamı istiyorlar. Sınavla alındığını söylüyorum. Demek ki çok ilgi görüyor. Birçok ülkenin önemli devlet adamlarının yakınları bu okullarda okuyor. Ben geleceğe dair daha çok umutlar beslememize neden oluyor. Bu organizasyonun asıl başarının öğretmenlerimiz olduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

ŞAHİN VE AĞAR'DA TÖRENLERDE...

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bu organizasyonun cehalete karşı çok önemli bir işlev gördüğünü söyledi. Çocukların dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Türk okullarından geldiğini hatırlatan Şahin, Türkiye'nin çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Mehmet Ağar da çocukların Türkçeyi bu şekilde konuşmasının tüylerini diken diken ettiğini ifade etti. Bu faaliyetlerin Türkiye'nin gelecekte çok daha güçlük bir ülke olmasının kaldırım taşları olduğunu ifade eden Ağar, "Bunun yansımalarını görüyoruz zaten. Dünyanın bir farklı olan yerlerinde yapılan bu çalışmalarını çok doğru buluyorum. Türkiye'nin geleceğine çok önemli bir katkı, altın çivi olarak görüyorum. Bütün bu organizasyonu düşünen yapan, gerçekleştiren herkesi taktirle karşılıyorum." şeklinde konuştu.

AĞAOĞLU: BU İŞ PARA GÜCÜYLE DEĞİL, İMAN GÜCÜYLE OLUR

İşadamı Ali Ağaoğlu, bu organizasyonun şapka çıkarılacak bir olay olduğunu söyledi. Organisazyonu 'muhteşem' diyerek nitelendiren Ağaoğlu, bunun para gücüyle yapılamayacağını, iman ve inanç gücüyle yapılacağını söyledi. Bu çocukların kendi ülkelerinde önde gelen yöneticileri olacağını aktaran Ağaoğlu, Türkiye'ye de ekonomik ve siyasi yönden katkı sağlayacağını söyledi.

Programa katılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz de organizasyonun çok güzel olduğunu vurguladı.

Gana'da Türk okullarında öğretmenlik yapan Rümeysa Sarıkamış, Afrika'da Fransız, Amerikan ve İngiliz okullarının da yıllardır faaliyet gösterdiğini, onlarla yarıştıklarını anlattı. Geç başlamalarına rağmen Afrika'da en iyi 5 okul arasında yer aldıklarını aktaran Sarıkamış, yarışa sonradan başlamalarına rağmen öne geçtiklerini sözlerine ekledi.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrenciler de Türkiye'de olmaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi.