Bakan Çubukçu, Bab-ı Ali Toplantıları'nda konuştu. Bakan Çubukçu, MEB'in stratejik eylem planlarını açıkladı.
Abone olMilli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, çok hızlı değişimlerin yaşandığı bir çağda, eğitim sistemini sürekli olarak geliştirme ve eğitimde niteliği yükseltme arayışının her şeyden önce hiç bitmeyen bir süreç olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
The Marmara Oteli'nde düzenlenen ''Bab-ı Ali Toplantıları''nın onur konuşmacısı olan Çubukçu, ''Türk Milli Eğitimi'nde 21. Yüzyıl Yapılanması ve Temel Hedefler'' konulu bir konuşma yaptı.
Çubukçu, büyük savaşların, keşiflerin ve devrimlerin yaşandığı 20. yüzyılın geride kaldığını, yeni bir yüzyılın başlangıcında da tüm dünyanın çok hızlandığını ve yeniden şekillendiğini belirtti.
Bu süreçte eğitim kurumları, eğitim teknolojileri ve eğitim anlayışlarının da değiştiğini, daha işlevsel bir yapılanma, esnek bir eğitim sistemi, hayat boyu öğrenme ve iyi yönetişim olarak kendini dayattığını ifade eden Çubukçu, son 7 yılda eğitimin alt yapısına ve niteliğine yapılan yatırımlarda önemli bir mesafe kat edildiğini, çözülmesi gereken sorunlu alanların da bulunduğunu vurguladı.
''Çok hızlı değişimlerin yaşandığı bir çağda, eğitim sistemimizi sürekli olarak geliştirme ve eğitimde niteliği yükseltme arayışının her şeyden önce hiç bitmeyen bir süreç olarak görülmesi gerekir'' diyen Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu süreci doğru yönetmek, daha sade ve hareket kabiliyeti yüksek bir yapılanmayı da gerekli kılıyor. Sorunları konuşurken, her zaman merkeziyetçi yapının ağır ve hantal işleyen yapısının, eğitim sisteminin sorunlarını çözemeyeceği çok açık. Bu, önümüzde böyle bir problem olarak duruyor. Milli Eğitim Bakanlığının da kuruluş amacına ve değişen dünyanın isteklerine göre yeniden yapılanması bir zorunluluk olarak kendisini gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığının temel işlevini etkin ve verimli bir şekilde yürütmesini sağlayacak bir teşkilat yapısının oluşturulması hususu da 9. Kalkınma Planı'nda 'Eğitim Sisteminin Geliştirilmesi' başlığı altında ana hedefler olarak belirleniyor.''
Eğitim sektörünün, her gün yeniden şekillenen dinamik bir sektör olduğunu ifade eden Çubukçu, dolayısıyla eğitim sektörünün bugününü geliştirmenin ve geleceğinin stratejik olarak planlanmasının zorunlu olduğunu belirtti.
STRATEJİK EYLEM PLANI
2010-2014 yıllarına yönelik olarak Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Eylem Planı'nı Ocak ayında yürürlüğe sokacaklarını anlatan Çubukçu, ''Bu çalışmanın, her şeyden önce eğitimde yeni değerler çerçevesinde bilgi toplumuna dönüşen ve dönüşmüş bir Türkiye olarak ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal açıdan en yüksek katma değeri sağlayacak etkin bir eğitim sisteminin oluşumuna odaklanmış olması gerekir. Her kesimin katkılarıyla hayata geçirileceğine inandığım bu stratejik planda orta ve uzun vadeli stratejik amaçlar ve bunlara ulaşmayı sağlayacak sonuç odaklı hedeflerin belirlendiğini de belirtmek isterim'' diye konuştu.
Bab-ı Ali Toplantıları Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ataman da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. yıl dönümünün 2 gün sonra kutlanacağını, Türkiye Cumhuriyeti'nin milli eğitiminin başında ilk kez bir kadın Milli Eğitim Bakanı ile sürmekte olan bir hükümetin var olduğunu söyledi.
Eğitimin ailede ve annede başladığını dile getiren Ataman, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun da bir anne olduğunu, daha önceki bakanlığını da Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı olarak yapmasının çok ciddi bir birikimi beraberinde getirdiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından basına kapalı devam eden toplantıya, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ile siyaset, eğitim, iş ve basın camiasından davetliler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.