BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,71
ALTIN 2.963,95
HABER /  GÜNCEL

CPJ'den Davutoğlu'na açık mektup: Basın özgürlüğü için sesinizi yükseltin

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi CPJ Başbakan Davutoğlu’na açık bir mektup yazarak, "hükümetten medya için daha hoşgörülü bir atmosfer yaratmasını” istedi.

Abone ol

14 Aralık'ta Zaman gazetesine yapılan operasyon çalışanlar tarafından 'Özgür basın susmaz' yazılı pankartlarla protesto edilmişti.

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Başbakan Ahmet Davutoğlu’na açık bir mektup yazarak, Türkiye’de basın özgürlüğü konusundaki kaygılarını dile getirdi.

Gazetecilere karşı açılan davaları, yayın yasaklarını ve tutuklamalara değinen mektupta CPJ, Davutoğlu’ndan “medya için daha hoşgörülü bir atmosfer yaratmasını” istedi.

CPJ mektubunda, Diyarbakır’da yaşayan Hollandalı gazeteci ve ’a ayrı ayrı açılan davalara, Radikal gazetesinin bir savcının açıklamaları ile ilgili haberlerine sosyal medyada erişim yasağı getirilmesine ve bunların yanı sıra Charlie Hebdo dergisinin saldırıdan sonraki kapağını gazetesindeki köşelerinde yayımlayan Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya’ya sosyal medya üzerinden gelen ölüm tehditlerine değindi.

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı ’nın tutuklu olmasına da değinilen mektupta, “Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğüne karşı bu yakın tarihli ihlâller, mesleki faaliyetten dolayı hapiste olan gazetecilerin sayısındaki sert düşüş gibi hükümetiniz tarafından atılan olumlu adımlara gölge düşürüyor” denildi.

'Hoşgörülü bir atmosfer'

Türkiye'de yaptıkları görüşmelerde liderlerin prensip olarak özgür basından yana olduklarını söyleyen CPJ, aynı yöneticilerin kamuoyu önünde “gazetecileri eleştirip, işlerini kötülediklerini” vurguluyor.

Komite mektubunda “Bu resmi tavır polislerin, savcıların, mahkemelerin ve denetçilerin medyaya yönelik hareketlerine olanak sağlıyor ve toplumun düşmanlık besleyen kesimlerinin gazetecileri tehdit etmekte hatta onlara fiziksel saldırıda bulunmakta kendilerini özgür hissettikleri bir ortamın oluşmasına katkıda bulunuyor” diyor.

Endişelerini sıralayan Komite Davutoğlu’ndan “Basın özgürlüğünü savunma ve gazetecilere yönelik saldırıların karşısında durma şeklinde sesinizi yükseltmenizi, medya için daha hoşgörülü bir atmosfer yaratması” talebinde bulunuyor.

CPJ Eylül 2014’te Türkiye’ye gelerek, basın özgürlüğü ile ilgili kaygılarını üst düzey liderlerle paylaşmıştı.