BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,28
ALTIN 2.912,71
HABER /  GÜNCEL

Çözüm sürecinde sürpriz adım!

Çözüm Komisyonu, PKK baskısı nedeniyle Türkiye'ye gelemeyen Şivan Perver'i Ankara'ya davet etti. Komisyon Deniz Baykal'ı, taş atan çocukları ve şehit yakınlarını da dinleyecek

Abone ol

Meclis Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu yol haritasını belirledi. CHP ve MHP'nin üye vermediği komisyonda görev yapan 11 milletvekili çok sayıda dinleme ve önemli ziyaretler gerçekleştirecek.

Komisyon, sürece itiraz eden CHP'nin 1989'da hazırladığı Kürt sorununun çözümüne dönük raporlarını da gündemine alacak. Raporda, "Kürt kimliğinin tanınması, herkesin anadilini ve kültürünü özgürce yaşaması, Kürdoloji enstitüleri kurulması, köye dönüşe engellerin kaldırılması, koruculuğunun tasfiyesi, Akil Adamlar heyeti oluşturulması, Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı'na konulan çekincelerin kaldırılması" talepleri yer alıyor. Komisyon, raporu hazırlayan ekibin başında olan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ı dinleyecek, CHP'ye yakın kanaat önderlerini ziyaret edecek.

PERVER'E ÖZEL DAVET

Komisyon, örgüt baskısı nedeniyle Türkiye'ye dönemeyen Kürt sanatçı Şivan Perver'i de davet edecek. Perver, geçtiğimiz günlerde Abdullah Öcalan'a seslenerek, "Kandil'e mektup gönderiyor, Nevruz'a mesaj yolluyorsa bir mesaj daha çıkarsın, 'Şivan'ı rahat bırakın' desin" demişti. Komisyon, Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay'ı da dinlemek için davet edecek.

TAŞ ATAN ÇOCUKLAR

Taş atan çocuklar, MİT, şehit yakınları, dağda çocuklarını ya da yakınlarını kaybedenlerin yakınlarını da dinleyecek olan komisyonun atacağı adımlar şöyle: "Toplumu rencide etmeyecek ortak dil bulunacak. Akil İnsanlar Meclis'e davet edilecek. Bölgedeki kanaat önderleri ziyaret edilecek. İngiltere ile IRA arasında 1990'larda yürütülen barış sürecinin önemli ismi Garry Adams ile İngiltere eski Başbakanı Tonny Blair'den randevu talep edilecek. Silah bırakanları topluma kazandırma projeleri ortaya konulacak. Uluslararası af örgütleri, BM ve AP'nin bu konuyla ilgili kurullarının görüşleri alınacak. Cezaevleri ziyaret edilerek, öneriler raporlanacak.