BIST 9.420
DOLAR 34,39
EURO 36,25
ALTIN 2.838,18
HABER /  MEDYA

Çözüm sürecinde hükümetin ilk adımı 'İzleme heyeti'

Abdullah Öcalan'ın PKK'ya silah bırakma çağrısının ardından hükümetin atacağı ilk adımın 'izleme heyeti' kurması olduğu bekleniyor Peki bu izleme heyeti nasıl ve kimlerden oluşturulacak?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 28 Şubat’ta Dolmabahçe’de Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP heyeti arasında gerçekleşen görüşme sonrası açıklanan Abdullah Öcalan'ın PKK'ya hitaben ‘tarihi niyet beyanı’ndan sonra bütün gözler, hükümetin atacağı ilk adım olan ‘İzleme Heyetinin oluşturulması' ve çalışmalarına başlaması konusuna çevrildi.

HÜKÜMETİN ÖCALAN'IN ÇAĞRISI SONRASI ATACAĞI İLK ADIM

Hükümetin Öcalan'ın çağrısı sonrası atacağı ilk adım olan 'izleme heyeti'nin yapısı, kimlerden oluşacağı belli mi? Heyetin çalışma takvimi, kimlerle görüşeceği, niteliği, görev alanı nasıl olacak? Habertürk'ten Muhsin Kızılkaya heyete ilişkin detayları bugünkü yazısında ele aldı.

ÖCALAN "İSİM KONUSUNDA DİRETMEYİN" DEDİ

Kızılkaya'nın yazısında verdiği bilgilere göre 'Heyette kimlerin yer alacağı henüz tam anlamıyla netleşmemişken, edindiğim bilgilere göre Abdullah Öcalan arkadaşlarına, “Heyet konusunda çok ısrarcı olmayın, ‘İlle de şu isim listeye girecek’ diye diretmeyin. Bazı arkadaşlarımızın heyette yer alması iyi olur, ama yine de hükümetin oluşturacağı listeye çok itiraz etmeyin” demiş. Bu yüzden heyette Kürt tarafından kimlerin yer alacağından çok, heyetin genel olarak kimlerden oluşacağı merak konusu.'

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

AKİL İNSANLAR AĞIRLIKTA

Daha önce hükümet tarafından dillendirildiği gibi, heyet ağırlıkla ‘Akil İnsanlar’ arasından seçilecek birtakım isimlerden oluşacak. 7 bölgeden 7 başkanın yanına yeni birtakım isimlerin eklenmesiyle İzleme Heyeti belirlenecek. Bu durumda Rifat Hisarcıklıoğlu, Can Paker, Tarhan Erdem, Yılmaz Ensaroğlu, Ahmet Taşgetiren, Deniz Ülke Arıboğan ve Yusuf Şevki Hakyemez’in heyette yer almasına ‘kesin gözüyle’ bakılıyor. Bu 7 ismin yanına eklenecek yeni isimlerle heyet tamamlanacak. Ancak Kürt tarafında öne çıkan ve daha önce heyette yer almasına ‘kesin gözüyle’ bakılan, örneğin Mithat Sancar ve Öztürk Türkdoğan gibi isimlerin HDP’den milletvekili aday adayı olarak ortaya çıkmaları, durumlarını belirsizleştiriyor. Akil İnsanlar Heyeti’ndeki Güneydoğu Anadolu Bölgesi Başkanı Yılmaz Ensaroğlu AK Parti’den aday adayı olduğundan, aynı durum onun için de geçerli. Ensaroğlu liste dışında kalırsa yerine başkanvekili Kezban Hatemi’nin geçmesi kuvvetle muhtemel. Ali Bayramoğlu, Mehmet Uçum, Kadir İnanır, Fuat Keyman, Avni Özgürel gibi şahsiyetlerle de liste genişletilebilir.

"10-15 KİŞİDEN OLUŞACAK"

Edindiğim bilgilere göre, oluşturulacak heyet geniş bir heyet olmayacak. 10-15 kişiden oluşması düşünülen heyete isim önermede, en çok Kürt tarafı zorlanacak gibi görünüyor. Çünkü adı geçen veya kamuoyunda adı bilinen hemen herkesin milletvekilliği için aday adayı olması bekleniyor. Şöyle veya böyle heyetin oluşması, İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüşmesi, İmralı’da yeni inşa edilen bir ‘müzakere salonunda’ üçüncü taraf olarak yer alması, sürecin daha sağlıklı yürümesi için ‘kolaylaştırıcı’ rolünü üstlenmesi, barış sürecine ivme kazandıracak ve en azından karşılıklı iyi niyet adımlarının göstergesi olacak.

"SIRA ÖCALAN'A GELECEK, ÖCALAN'IN İKİNCİ ADIMI DAHA RADİKAL OLACAK"

Hükümetin atacağı bu ‘ilk’ adımdan sonra, sıra Abdullah Öcalan’a gelecek. Tarihi ‘niyet beyanı’nın ardından, Öcalan’ın ‘ikinci’ adımının daha ‘radikal’ olması bekleniyor.